Krikščionis nuo islamo fanatikų gina ginklu

Grupuotės „Islamo valstybė“ ekstremistai, regis, suka galvą, kaip kas savaitę dar labiau pašiurpinti pasaulį. Bet kiekviena teroristų surengta vieša egzekucija, regis, vienija islamistų priešus.

Kai šie juodai vilkintys islamistų fanatikai 21 egiptiečiui krikščioniui prie jūros įvykdė parodomąją egzekuciją (nuotr.), Egiptas surengė antskrydžius Libijoje.<br>„Reuters“ nuotr.
Kai šie juodai vilkintys islamistų fanatikai 21 egiptiečiui krikščioniui prie jūros įvykdė parodomąją egzekuciją (nuotr.), Egiptas surengė antskrydžius Libijoje.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 17, 2015, 7:44 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:43 AM

Kas galėjo pamanyti, kad Egiptas ims ginti krikščionis ir surengs antskrydžius svetimoje valstybėje? Tačiau Egiptas pasielgė būtent taip po to, kai „Islamo valstybė“ išplatino vaizdajuostę, kurioje nufilmuota 21 Egipto krikščioniui vykdoma egzekucija.

Egiptas ėmėsi atsako: egiptiečių karo lėktuvai subombardavo „Islamo valstybės" taikinius Libijoje, kur minėta teroristinė grupuotė jaučiasi vis tvirčiau, panašiai kaip Sirijoje ar Irake.

Pastarojoje šalyje prieš „Islamo valstybę“ kovoja itin marga koalicija – Irako, Jordanijos, Jungtinių Arabų Emyratų pajėgos, antskrydžius rengia ir specialiąsias operacijas žemėje vykdo JAV, britų, kanadiečių pajėgos.

O į karą su fanatikais veržiasi savanoriai iš viso pasaulio – nuo arabų šalių iki Rusijos ir net Estijos. Bet daugiausia savanorių kautis su „Islamo valstybe“ Irake atvyksta iš šalies, kuri irakiečiams kelia ne pačius geriausius prisiminimus.

JAV armijos veteranas, tik neseniai grįžęs iš Irako, vėl atvyko į šią karo nualintą šalį Artimuosiuose Rytuose. Amerikietis, kuriam ant nugaros ištatuiruotas karių globėjas arkangelas Mykolas, prisijungė prie Irako krikščionių kovotojų, kurie kaunasi su „Islamo valstybės“ fanatikais.

28 metų Brettas teigia dalyvaujantis bibliniame gėrio ir blogio mūšyje. Amerikietis nešiojasi tą pačią nutrintą Bibliją, kurią turėjo ir 2006-aisiais, kai pirmąkart tarnavo Irake. Tarp šventosios knygos lapų įspraustas Mergelės Marijos paveikslėlis, pažymėtos mėgstamiausios eilutės.

„Aplinkybės labai skirtingos, – teigė Brettas, paprašytas jas palyginti. – Dabar čia aš kaunuosi už tautą ir už tikėjimą, o priešas galingesnis ir žiauresnis.“

Į Iraką ir Siriją per dvejus pastaruosius metus atvyko tūkstančiai užsieniečių. Svečiai daugiausia prisijungė prie „Islamo valstybės“, bet į regioną iš Vakarų atkeliauja ir grupelės idealistų, kurie nori padėti sutriuškinti ultraradikalius islamistus ir užkirsti kelią nekaltų žmonių kančioms.

Vakariečiai prisijungė prie grupuotės „Dwekh Nawsha“. Jos pavadinimas senovine aramėjų kalba reiškia pasiaukojimą. Aramėjiškai kalbėjo Jėzus Kristus, šia kalba vis dar kalba asirai krikščionys, laikantys save dabartiniame Irake anksčiau gyvavusios Asirijos valstybės palikuoniais.

Asirų politinės partijos, siejamos su „Dwekh Nawsha“, būstinėje ant sienos kaba žemėlapis, kuriame pažymėti krikščioniški miestai Irako šiaurėje – aplink Mosulą.

Daugumą šių miestų dabar kontroliuoja „Islamo valstybė“ – fanatikai pernai vasarą užėmė Mosulą ir krikščionims paskelbė ultimatumą: sumokėkite mokestį ir atsiverskite į islamą arba būsite nužudyti. Daug kas pabėgo.

„Dwekh Nawsha“ veikia kartu su kurdų pešmergų pajėgomis – kovotojai saugo krikščionių kaimus Irako Ninavos muchafazos pakraščiuose.

Kaip ir kiti savanoriai iš užsienio, Brettas saugodamas savo šeimą neatskleidžia pavardės. Bet jis yra vienintelis tarp atvykėlių, jau dalyvavęs mūšyje su ekstremistais. Kitiems, į Iraką atvykusiems tik praėjusią savaitę, keliai į frontą kol kas uždaryti.

Visi savanoriai tikina esantys pasiryžę likti Irake „tiek, kiek reikės“. „Juk visi miršta“, – pareiškė Brettas. („Reuters“ , AFP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.