Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Savųjų nepalieka: iš Debalcevės išvežti ir ukrainiečių žuvusieji

Pražūtingame kare Rytų Ukrainoje ne vieną pralaimėjimą patyrę ukrainiečių kariai nors ir demoralizuoti nesyk įrodė esantys verti pagarbos. Tai pripažino ir kai kurie separatistai, pagyrę į nelaisvę paimtus Ukrainos karius. Pastarieji iš Debalcevės katilo sugebėjo evakuoti kelis tūkstančius karių – tarp jų ir sužeistuosius bei žuvusius saviškius.

Debalcevę palikę ukrainiečiai spėjo išsivežti ir žuvusių bendražygių palaikus.<br>„Reuters“ nuotr.
Debalcevę palikę ukrainiečiai spėjo išsivežti ir žuvusių bendražygių palaikus.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

Feb 18, 2015, 7:15 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 7:25 PM

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo duomenimis, kovose su prorusiškais separatistais prie Debalcevės nukauti 22 Ukrainos kariai, sužeista daugiau kaip 150.

Vienas sunkiausių pralaimėto mūšio epizodų – atsitraukimas. Tai šiomis dienomis tenka patirti Debalcevę paliekantiems ukrainiečių kariams. Bet net ir tokiu atveju nepamirštama pagarba.

Ukrainiečių nesyk paniekinamai atsiliepė apie separatistų kovotojus, kurie, šturmuodami Ukrainos karių pozicijas ir patyrę nuostolius dažnai palikdavo savo kritusius bendražygius mūšio lauke.

Separatistus laidodavo ukrainiečiai. Tuo tarpu separatistai, ypač kai kurie liūdnai pagarsėję jų daliniai dažnai tyčiodavosi tiek iš ukrainiečių karo belaisvių, tiek iš žuvusiųjų.

Lrytas.lt dar sausį rašė apie tai, kas slepiasi po separatistų kaukėmis. Po vieno mūšio iš ukrainiečių karių lavonų besityčiojusius separatistus sustabdė stačiatikių dvasininkas, kuris sukrovė žuvusiųjų kūnus į sunkvežimį, atskaitė moralą pašaipūnams ir pareiškė, kad pats nuveš kritusius priešininkus į Ukrainos valdžios kontroliuojamą šalies dalį.

Debalcevė ukrainiečiams tapo antru skaudžiu pralaimėjimu per pastaruosius kelis mėnesius. Sausį kritus Donecko oro uostui Debalcevės katilu vadinamas pleištas buvo giliai įsirėžęs į separatistų kontroliuojamą teritoriją ir dideliu lankstu perskyrė apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų pajėgas.

Rusijos remiami separatistai, nepaisydami paliaubų susitarimo Minske tiek praėjusią, tiek šią savaitę talžė ukrainiečių pajėgas Debalcevės katile. Iš pradžių skelbta, kad ukrainiečių ten esą yra iki 8 tūkst., tačiau šis skaičius greičiausiai apibrėžė visą Debalcevės fronto sektorių. Iš tikrųjų katile buvo atsidūrę iki kelių tūkst. išvargusių ukrainiečių karių.

Nepaisant įsigaliojusių paliaubų nuolat apšaudomi iš sunkiųjų ginklų ukrainiečiai skundėsi aiškių įsakymų, amunicijos ir netgi maisto stoka.

Tuo metu, kai separatistai bombardavo ir galiausiai perėmė vienintelio greitkelio, vedančio iš Debalcevės į Kramatorską kontrolę, iš Kijevo skriejo prieštaringa informacija: esą ukrainiečiai visai nėra apsupti arba bent jau mėgina prasiveržti iš apsupties taškų.

Ištrūkti pavyko kovingiausiems ukrainiečių daliniams – dviems desantininkų brigadoms, tiksliau jų likučiams. Likę ukrainiečių daliniai baiminosi praėjusį rugpjūtį įvykusio košmaro prie Ilovaisko pasikartojimo. Tuomet apsupti ukrainiečių daliniai mėgino išsiveržti iš apsupties, bet didelė dalis žuvo patekę į separatistų ir Rusijos artilerijos ugnį.

Debalcevėje šimtų karių netekę ukrainiečiai iš miesto pasitraukė arba beginkliai arba organizuotomis kolonomis, kurias lydėjo tankai bei šarvuočiai. Pranešama, kad separatistams pasidavė tik kelios dešimtys Ukrainos karių – didžioji dauguma sugebėjo išvykti, nepaisant vis pasitaikančių apšaudymų.

Ukrainiečiai nepamiršo ir sužeistųjų bei žuvusių saviškių – į Artemivską atgabena apie šimtą sužeistų ukrainiečių karių, kurių dalis sraigtasparniais išskraidinti į Cahrkovą.

Neatmetama, kad dalis sužeistųjų bus siunčiami gydytis į užsienio šalis, tarp jų ir į Lietuvą, kuri jau anksčiau yra sutikusi priimti gydytis ukrainiečių karius.

Tuo tarpu nuo antradienio Artemivsko morgas buvo perpildytas – čia ukrainiečiai paskubomis sukaltuose karstuose atgabeno dešimtis kritusių bendražygių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?