Ukrainos karys: „Jokių paliaubų nėra. Tai – tik kalbos“

Nors Ukrainos antiteroristinės operacijos štabas skelbia atitraukęs sunkiąją ginkluotę 25 kilometrus nuo priekinės fronto linijos ir tikina, kad paliaubų laikomasi, prorusiškų separatistų pajėgos iš savo kontroliuojamų teritorijų ir toliau atakuoja. Panoramos žurnalistai parengė reportažą iš Donecko srities, antiteroristinės operacijos zonos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Lankininkaitė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Mar 8, 2015, 9:31 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:52 AM

Ukrainos vyriausybė ir prorusiškų separatistų pajėgos dar vakar paskelbė, jog Rytų Ukrainoje atitraukia sunkiąją ginkluotę nuo Minsko derybose sutartos linijos. Didesnio, nei šimto milimetrų kalibro patrankos, Grado ir Uragano raketos, kita sunkioji artilerija anot Ukrainos karinių pajėgų atstovų nuo priekinės fronto linijos atitraukta per 25 kilometrus.

Nors abi pusės skelbia, kad vistik vyksta paliaubos, bet sužeistieji į karo ligoninę vis atgabenami.

Vienas iš jų – Michailas antiteroristinės operacijos zonoje kovoja jau beveik mėnesį – į fronto priešakines pozicijas karys prašėsi pats. Pasak vaikino, skelbiamos paliaubos trapios, o reali padėtis – kitokia.

„Kokios paliaubos? Jokių paliaubų nėra. Tai – tik kalbos. Aplink mus sprogdina, apšaudo beveik kiekvieną minutę. Ėjau iš palapinės priekinės linijos link – reikėjo pakeisti draugą. Po kelių minučių supratau, kad negaliu eiti, iš kojos pasipylė kraujas. Pataikė minos skeveldra“, – pasakoja Michailas.

„Skeveldrų kojose jau nėra. Dabar sutvarkysime žaizdas ir sutarsime, kur jis toliau bus gydomas. Vaikinui pasisekė, žaizdos ne mirtinos. Jaunas, viskas bus gerai“, – tvarstydamas sužeistąjį sakė karo lauko ligoninės chirurgas Andrejus Madvidas.

Karo lauko ligoninės vadovas Piotras Grinko sako, kad sužeistųjų mažiau nei prieš trejetą savaičių. Tačiau daugėja karių sergančių kitomis ligomis.

„Kariai iš priešakinės fronto linijos dažniausiai patenka į ligoninę, nukentėję nuo skeveldrų, mažiau – nuo kulkų. Lyginant su tuo, kas buvo iki paliaubų, dabar sužeistųjų mažiau. Bet yra. O kas toliau – nežinau. Mūsų ligoninė veiks tiek, kiek reikės. Visą parą esam pasirengę suteikti bet kokią medicinos pagalbą: dirba chirurgai, neurologai, psichologai, turime ir rentgeno aparatą, kurį gavome kaip humanitarine pagalbą“, – LRT žurnalistams sakė Piotras Grinko.

Antiteroristinėje zonoje įsteigtos trys karo lauko ligoninės, kuriose dirba mobilizuoti gydytojai iš visos šalies. Dnepropetrovsko srityje sužeistuosius priima 14 karo ligoninių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.