Slovakija už 400 mln. eurų įsigijo sraigtasparnių „Blackhawk“

Slovakijos gynybos ministerija patvirtino, jog sudarytas rekordinis šalies istorijoje karinis sandėris. Leidimą davus JAV Kongresui iš amerikiečių Slovakijos karinės pajėgos gaus 9 sraigtasparnius UH-60 „Blackhawk“, kuriuos naudoja JAV armija ir oro pajėgos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2015, 2:02 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 5:26 PM

Už 9 sraigtasparnius, modernią jų įrangą, atsargines dalis, įgulų apmokymus Slovakija sumokės apie 400 mln. eurų. Tai patvirtino Slovakijos vyriausybė. Naujutėlaičius sraigtasparnius slovakai turėtų gauti kitąmet ir jie pakeis senstančius rusiškos gamybos orlaivius Mi-17.

„Blackhawk“ yra itin universalus, populiariausias ir patikimas amerikiečių karinis sraigtasparnis naudojamas karių, krovinių gabenimui, gelbėjimo ir paieškos darbams.

Tokius pačius orlaivius, tiesa tik dėvėtus, neseniai įsigijo ir kita NATO narė – Kroatija. Už 16 naudotų sraigtasparnių „Blackhawk“ Kroatija sumokėjo 250 mln. eurų.

Tuo tarpu Lietuva sraigtasparnius per ne iš amerikiečių, o iš Prancūzijos. Pernai Lietuva įsigijo tris sraigtasparnius „Eurocopter“ AS 365 „Dauphin“. Šie gelbėjimo ir paieškos darbams pritaikyti orlaiviai Lietuvai atsėjo apie 52 mln. eurų. Lietuvos kariškiai norėtų ir daugiau sraigtasparnių, kuriais galima būtų gabenti karius arba ugnimi paremti sausumos pajėgas iš oro. Tačiau įsigyti „Eurocopter“ AS 365 „Dauphin" tokios funkcijos atlikti praktiškai negalės, nes tam nėra pritaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.