Saudo Arabija surengė smūgį prieš sukilėlius Jemene

Ruošiasi atremti ataką

Įvykių liudininkai pasakojo, kad vietos gyventojai padeda civilinės saugos pareigūnams ieškoti daugiau aukų septyniuose namuose, kurie buvo apgriauti per tuos aviacijos smūgius.<br>AP nuotr.
Įvykių liudininkai pasakojo, kad vietos gyventojai padeda civilinės saugos pareigūnams ieškoti daugiau aukų septyniuose namuose, kurie buvo apgriauti per tuos aviacijos smūgius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 26, 2015, 7:53 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:26 AM

„Trylika civilių, tarp kurių esama moterų ir vaikų, žuvo per Saudo (Arabijos) antskrydžius praeitą naktį“, – šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

Įvykių liudininkai pasakojo, kad vietos gyventojai padeda civilinės saugos pareigūnams ieškoti daugiau aukų septyniuose namuose, kurie buvo apgriauti per tuos aviacijos smūgius.

Saudo Arabijos ambasadorius informavo apie aviacijos smūgius Jungtines Valstijas, o Vašingtonas nurodė, kad prezidentas Barackas Obama leido „teikti logistikos ir žvalgybos pagalbą" tai karinei operacijai.

Penkių Persijos įlankos šalių pranešime sakoma, kad jos atsilieps į A.M.Hadi prašymą surengti intervenciją prieš šiitus kovotojus, priartėjusius prie Adeno uostamiesčio, kur Jemeno lyderis apsistojo pabėgęs iš sostinės Sanos.

Kataras, Kuveitas, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Saudo Arabija nurodė „nusprendę atsakyti į prezidento Hadi kvietimą apsaugoti Jemeną ir jo žmones nuo (šiitų) husių kovotojų agresijos“.

Saudo Arabijos ambasadorius Vašingtone Adelis al Jubeiras sakė žurnalistams, kad ta operacija siekiama „apginti ir palaikyti legitimią Jemeno vyriausybę bei užkirsti kelią radikalaus husių judėjimo įsigalėjimui šalyje“.

A.al Jubeiras pridūrė, kas kol kas vykdomos tik oro pajėgų operacijos, per kurias atakuojami įvairūs taikiniai visoje Jemeno teritorijoje, tačiau taip pat mobilizuojamos kitos karinės pajėgos. Diplomatas pabrėžė, kad koalicija „darys viską, ko reikės“.

Mobilizavo 150 tūkst. karių intervencijai Jemene

Saudo Arabija mobilizavo 100 karinių lėktuvų ir 150 karių intervencijai kaimyniniame Jemene prieš šiitų husių sukilėlius, ketvirtadienį pranešė televizija „al Arabiya“.

Šioje operacijoje taip pat dalyvauja Egipto, Maroko, Jordanijos, Sudano, Kuveito, Jungtinių Arabų Emyratų, Kataro ir Bahreino oro pajėgos.

Be to, Egiptas, Pakistanas, Jordanija ir Sudanas yra pasiruošę dalyvauti antžeminių pajėgų operacijoje, pridūrė transliuotojas.

Egiptas prisidės prie karinės intervencijos

Egiptas ketvirtadienį patvirtino, kad prisidės prie Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos, kad apgintų Jemeno prezidento Abdrabuh Mansuro Hadi  vyriausybę nuo husiais vadinamų šiitų sukilėlių, kurie priartėjo prie Adeno uostamiesčio, tapusio laikinąja sostine.

„Koordinuojami (veiksmai) su Saudo Arabija ir Persijos įlankos šalimis, ruošiantis Egipto oro pajėgų, Egipto karinio jūrų laivyno ir antžeminių pajėgų dalyvavimui – jeigu padėtis to reikalaus – bendruose koalicijos veiksmuose“, – sakoma Egipto užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ruošiasi atremti ataką

Jemeno šiittai sukilėliai, vadinami husiais, ruošiasi atremti Saudo Arabijos vadovaujamą karinę kampaniją, kuri prasidėjo ketvirtadienį aviacijos smūgiais, tačiau neprašo pagalbos iš savo sąjungininko Irano, nurodė vienas husių pareigūnas.

Paklaustas naujienų agentūros „Reuters“, ar sukilėliai užmezgė kokius nors ryšius su Iranu nuo intervencijos pradžios, taip pat ar jie prašys Irano karinės pagalbos, husių politinio biuro pareigūnas Mohammedas al Bukhaiti atsakė: „Ne. Jemeno žmonės pasiruošę stoti prieš šią agresiją be jokio kišimosi iš užsienio.“

Iranas yra pagrindinis užsienio sąjungininkas, palaikantis ryšius su tuo šiitų judėjimu, kovojančiu su prezidentu Abdrabuh Mansuru Hadi  – buvusiu generolu, palaikomu sunitiškų Persijos įlankos arabų valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.