Arabų Lyga planuoja bendras karines pajėgas

Karas Jemene išgąsdino Arabų Lygą. Organizacija kurs bendras karines pajėgas, savo viršūnių susitikime Egipto Šarm al Šeicho kurorte nusprendė vyriausybių vadovai. Baigiamojo pareiškimo projekte sakoma, kad bendrų ginkluotųjų pajėgų tikslas yra pasipriešinti didėjančiai saugumo grėsmei regione, praneša agentūra AFP.

AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 29, 2015, 2:28 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:03 AM

Jemene Irano remiami husių sukilėliai užėmė didelę šalies dalį, prezidentas Abdas Rabas Mansuras Hadis pabėgo iš Jemeno. Arabų valstybės sekmadienį ketina paragini sukilėlius palikti Jemeno sostinę Saną ir „teisėtoms“ žinyboms perduoti ginklus.

Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija, jos pačios duomenimis, naktį į sekmadienį paralyžiavo Sanos oro uostą. Nusileidimo takais nebeįmanoma naudotis, pranešė Jemeno aviacijos šaltiniai.

Be to, per oro antskrydžius, kurie tęsiasi nuo ketvirtadienio, sunaikinta dauguma šiitų sukilėlių ir jų sąjungininkų raketų. Atakos bus tęsiamos.

Saudo Arabija skelbia vadovaujanti dešimties valstybių aljansui. Jį, be to, dar remia JAV ir Didžioji Britanija.

Be Saudo Arabijos pagrindinė karinės operacijos našta tenka Egiptui. Kairo duomenimis, kariai šiuo metu Raudonojoje jūroje ruošia penkis karo laivus. Planuojamoje invazijoje ketina dalyvauti apie 40 000 kareivių.

Mažesnės šalys – Bahreinas, Kataras, Kuveitas ir Jungtiniai Arabų Emyratai dalyvauja tik oro antskrydžiuose prieš husius. Tas pats galioja Jordanijai, Marokui ir Sudanui. Iš viso misijoje dalyvauja 185 naikintuvai. Tai yra keliskart daugiau nei Irake ir Sirijoje prieš „Islamo valstybę“ (IS).

Dešimtoji operacijoje dalyvaujanti šalis yra Pakistanas. Jo indėlis – lėktuvai ir karo laivai.

Tikslių duomenų apie husių ir jų sąjungininkų skaičių nėra. Manoma, kad kovotojų gali būti nuo 30 000 iki 100 00.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.