Įtariamas žudynių Kenijoje sumanytojas – buvęs mokytojas

Kenijos policija įvardijo

M.Mohamudas asmeniškai nedalyvavo atakoje Garisos universitete.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Mohamudas asmeniškai nedalyvavo atakoje Garisos universitete.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-04-04 15:31, atnaujinta 2018-01-07 13:11

Šis įtariamas islamistų judėjimo „al Shebab“ narys, žinomas Kuno slapyvardžiu, dar vadinamas „Dulyadinu“ ir „Gamadhere“, taip pat yra ieškomas dėl kelių kitų nužudymų ir atakų Kenijos šiaurės rytiniame regione prie sienos su Somaliu.

Policija pasiūlė 20 mln. šilingų (200 tūkst. eurų premiją) už informaciją, kuri leistų jį sučiupti.

M.Mohamudas yra Kenijos pilietis ir etninis somalietis, kurių šioje šalyje gyvena daugiau negu 2 mln. ir kurie sudaro apie 6 proc. gyventojų. Ši mažuma gyvena daugiausiai didžiuliame neturtingame ir sausringame šiaurės rytų regione, kuriame Garisa yra vienas didžiausių miestų.

„Al Shebab“ šį regioną laiko Somalio dalimi, o centrinė vyriausybė jį menkai kontroliuoja. 1963–1967 metais ten vyko žiaurus separatistinis karas su sukilėliais „šifta“ (banditais).

M.Mohamudas asmeniškai nedalyvavo atakoje Garisos universitete, bet per tas žudynes gyvi likę studentai pasakojo, kad užpuolikai gerai mokėjo Kenijoje plačiai vartojamą suahilių kalbą, o kai kurie kėlė prielaidą, kad jie galėjo būti Kenijos piliečiai.

Pranešime apie premiją už M.Mohamudą išspausdintoje nuotraukoje matomas liekno sudėjimo vyras trumpa barzda.

Kenijos policijos šaltiniai sakė, kad jis buvo vienos Garisos medresės – musulmoniškos mokyklos – mokytojas, bet vėliau radikalizavosi ir išvyko į pietų Somalį per menkai saugomą sieną, kur prisidėjo prie Islamo teismų sąjungos, „al Shebab“ pirmtakės.

Naujienų agentūros AFP korespondentas, kuris buvo su juo susitikęs Somalio sostinėje Mogadiše 2008 ir 2009 metais, kai beveik visą tą miestą kontroliavo „al Shebab“, sakė, kad M.Mohamudas yra gerai žinomas ir grėsmingas vadas.

Jis Mohadiše vadovavo itin grėsmingam islamistų daliniui „Jugta-Culus“ („Nuožmieji smogikai“), dalyvavusiam vienose įnirtingiausių kautynių.

Tačiau pats M.Mohamudas atrodė kaip išsilavinęs, „tylus ir švelnaus būdo“ žmogus.

Jis matomas keliuose propagandos filmuose, vaizduojančiuose „al Shebab“ kautynes pietų Somalyje. Vėliau jis vadovavo pietų Somalyje veikusiai ginkluotai grupuotei „Ras Kamboni“, pavaldžiai kovotojų vadui Ahmedui Madobe, vėliau tapusiam Kenijos sąjungininku.

2012 metais A.Madobe pajėgos padėjo Kenijos pajėgoms užimti svarbų Kismajo uostamiestį.

M.Mohamudas dabar slapstosi, o A.Madobe vadovauja Somalio pietinio Džubalando regiono administracijai.

Tačiau „al Shebab“, vis labiau spaudžiamas savo tėvynėje, rengia atakas ir Kenijoje. Čia islamistai taip pat verbuoja kovotojus, kurių randa tarp nepatenkintų jaunų gyventojų pajūrio ir šiaurės rytų regionuose, kur dauguma gyventojų yra musulmonai.

Lapkritį ši su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi grupuotė prisiėmė atsakomybę dėl išpuolio prie Manderos miesto. Tąsyk kovotojai sustabdė autobusą, paleido juo važiavusius musulmonus, o kitus 28 žmones nužudė.

Dar po dešimties dienų tame pačiame regione buvo nužudyti 36 nemusulmonai, dirbę vienoje atviroje kasykloje.

Penktadienį paskelbtame „al Shebab“ pranešime Kenijos žmonės perspėjami, kad kraujas toliau liesis. Grupuotė nurodė, kad ataka Garisoje buvo kerštas už „sistemingą musulmonų persekiojimą Kenijoje“.

Tarp atakų prieš musulmonus buvo paminėtos 1984 metų Vagalos žudynės, kai Kenijos vyriausybės pajėgos, mėgindamos numalšinti lokalų konfliktą, išžudė daugybę žmonių. Oficialiai skelbiama, kad aukų buvo mažiau negu 100, bet kiti šaltiniai nurodo, kad jų galėjo būti iki 5 000.

Jungtinės Valstijos yra pasiūliusios milijonų dolerių atlygius už informaciją, kuri leistų sučiupti kitus „al Shebab“ vadeivas. Manoma, kad šis planas padėjo surengti kelis aviacijos smūgius Somalyje,taikantis į šiuos kovotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.