Separatistai Rytų Ukrainoje skelbia vienašališkas paliaubas

Po Ukrainos krizei skirto užsienio reikalų ministrų susitikimo Berlyne prorusiški

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susitikime Berlyne.<br>AP nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susitikime Berlyne.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 14, 2015, 11:30 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 9:14 PM

Taip separatistai reagavo į Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų raginimą laikytis vasarį Minske sutartų paliaubų. Visos šalys privalo nutraukti mūšius ir iš konflikto zonos galutinai atitraukti sunkiąją ginkluotę, sakoma naktį į antradienį paskelbtame baigiamajame pareiškime.

Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas kritikavo, kad abi pusės nesilaiko paliaubų. Vokietijos ministras Frankas-Walteris Steinmeieris kalbėjo apie kontroversiškus debatus.

Derybos Vokietijoje vyko suintensyvėjus kovoms Rytų Ukrainoje. Pirmadienį buvo pranešta, kad separatistų kontroliuojamose teritorijose žuvo vienas Ukrainos karys, šeši buvo sužeisti.

F. W. Steinmeieris teigė, kad visos pusės derybų metu sutarė dėl sunkiosios ginkluotės atitraukimo nuo fronto linijos. Be kita ko, konflikto dalyviai privalės atitraukti tankus, šarvuočius ir mažesnio nei 100 mm kalibro ginklus.

Užsienio reikalų ministrai tikino ir toliau remsiantys Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojus, prižiūrinčius paliaubų sutarties įgyvendinimą Rytų Ukrainoje, pinigais ir personalu. Be to, buvo sutarta dėl belaisvių apsikeitimo konflikto regione ir dėl keturių darbo grupių įkūrimo, kurios spręs humanitarinius, ekonominius ir saugumo politikos klausimus Rytų Ukrainoje.

F. W. Steinmeieris akcentavo, kad separatistų užimtose teritorijose turi būti surengti rinkimai. Pasak ministro, jei paliaubų procesas strigs, Minsko sutartis gali žlugti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.