Siaubingas įrašas iš Sirijos pravirkdė diplomatus

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos nariai susijaudino iki ašarų, kai jiems buvo parodytas siaubingas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota praėjusį mėnesį Sirijos šiaurės vakaruose įvykdyta chloro dujų ataka.

Ekspertai tvirtina, kad Sirijos pajėgos Sarmino miestelyje panaudojo chloro dujas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ekspertai tvirtina, kad Sirijos pajėgos Sarmino miestelyje panaudojo chloro dujas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 20, 2015, 7:24 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:11 AM

Filmuotoje medžiagoje rodomi nesėkmingi medikų bandymai atgaivinti tris nė ketverių metų nesulaukusius vaikus.

JAV ambasadorė JT Samantha Power vėliau pripažino, kad posėdis buvo „labai emocionalus“, o už ataką atsakingi asmenys turės sulaukti teisingumo.

Sirijos gydytojai Saugumo Taryboje sakė, kad kovo 16-ąją buvo girdėti, kaip virš Sarmino miestelio skraido sraigtasparniai.

Po to pasigirdo dunkstelėjimas ir pasklido viską užgožiantis chemikalų kvapas. Vėliau į vietos ligoninę dėl kvėpavimo sutrikimų pradėjo plūsti dešimtys žmonių.

Vaizdo įraše, kuris buvo parodytas Saugumo Tarybos nariams, matyti, kaip medikai bando gaivinti tris vienų, dvejų ir trejų metų vaikus, jų močiutę ir tėvus.

Kalbėdamas su BBC, posėdyje taip pat dalyvavęs Amerikiečių sirų medikų bendruomenės prezidentas Zaheras Sahloulas pasakojo, kad visi JT delegatai buvo sukrėsti to, ką išvydo.

Vieni verkė, kiti „tikrai diplomatams nepriimtinu žargonu“ siūlė, kad Cheminio ginklo uždraudimo organizacija skubiai pradėtų tyrimą.

Ši žiauri ataka Sarmine buvo įvykdyta kelios dienos po to, kai Saugumo Taryba patvirtino rezoliuciją, smerkiančią nuodingųjų dujų naudojimą Sirijoje.

JAV ir kitos Tarybos narės seniai kaltino Basharo al-Assado vyriausybę dėl vykdomų cheminio ginklo atakų – juk Sirijos kariuomenė yra vienintelė grandis konflikte, turinti sraigtasparnių, kuriuos gyventojai girdėjo skrendančius tiek Sarmine, tiek per išpuolius kitose vietovėse.

Tačiau Sirijos sąjungininkė Rusija, turinti veto teisę JT Saugumo Taryboje, visuomet laikėsi nuomonės, kad yra per mažai įrodymų, jog Damaskas rengia dujų atakas. (BBC, ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.