Šiaurės Korėja turi daugiau branduolinių ginklų, nei manyta

Kinijos ekspertai mano, kad Šiaurės Korėja gali turėti kur kas daugiau ir geriau paruoštų branduolinių ginklų, nei spėta anksčiau, rašo „The Wall Street Journal“.

Nei sankcijos, nei tarptautinis pasmerkimas, nei derybos iki šiol nepadėjo suvaldyti šios izoliuotos šalies branduolinių ambicijų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Nei sankcijos, nei tarptautinis pasmerkimas, nei derybos iki šiol nepadėjo suvaldyti šios izoliuotos šalies branduolinių ambicijų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2015, 5:31 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:14 AM

Pasak dienraščio šaltinių, Kinijos urano sodrinimo ekspertai skaičiuoja, kad Pchenjanas turi 20 branduolinių galvučių ir pakankamai kovinės paskirties urano tam, kad šį arsenalą per metus padvigubintų.

Dabartiniais JAV skaičiavimais, Šiaurės Korėja gali turėti nuo 10 iki 16 atominių bombų.

Nei sankcijos, nei tarptautinis pasmerkimas, nei derybos iki šiol nepadėjo suvaldyti šios izoliuotos šalies branduolinių ambicijų.

Vakarai jau priprato prie nuolatinių Pchenjano grasinimų susprogdinti Niujorką arba sulyginti Seulą su žeme. Santykiai tarp Šiaurės Korėjos ir jos ilgamečių partnerių Pekine pastaruoju metu taip pat prastėja.

Šiaurės Korėjos stebėtojai vis dažniau teigia, kad jau per vėlu sustabdyti šalies branduolinę programą.

Ekspertų teigimu, tarptautinės bendruomenės pastangos turėtų būti mažiau nukreiptos į urano sodrinimą šalyje ir labiau – į Pchenjano įtikinimą normalizuoti santykius su kaimynais ir stabdyti branduolinės technologijos eksportą.

Naujausi tyrimai rodo, kad šalis jau nuo 2009 metų stato centrifugas ir turi mažiausiai vieną urano sodrinimo gamyklą.

JAV gynybos pareigūnai balandžio pradžioje teigė, kad Šiaurės Korėjai nepavyktų tarpžemyninių balistinių raketų KN-08 užpildyti branduolinėmis galvutėmis. Manoma, kad šios raketos gali nuskristi 9 tūkst. kilometrų, o to pakaktų vakarinei JAV pakrantei pasiekti. Pareigūnų įsitikinimu, šios raketos dar nebuvo išbandytos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.