Burundžio policija per susirėmimus su protestuotojas nušovė tris

Burundžio policija

Iš minios mėtomi akmenys sužeidė ir pareigūnų. Policininkai nurodė, kad trys jų kolegos buvo sužeisti sprogusios granatos.<br>AP nuotr.
Iš minios mėtomi akmenys sužeidė ir pareigūnų. Policininkai nurodė, kad trys jų kolegos buvo sužeisti sprogusios granatos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 4, 2015, 8:26 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:12 AM

Minėtą žuvusiųjų per šią dieną skaičių patvirtino Burundžio Raudonasis kryžius, o per visą savaitę žuvo 12 žmonių, tarp kurių yra ir du kariai bei vienas policininkas.

Naujienų agentūros AFP reporteris matė mažiausiai aštuonis kulkų sužeistus žmones, Raudonasis Kryžius minėjo 46 sužeistus.

Policija minią vaikė ir ašarinėmis dujomis bei trenksmo granatomis.

„Mane nužudė Nkurunziza!“ – šaukė vienas į petį sužeistas vyras, vežamas į ligoninę..

Pasak liudininkų, į protestavusius žmones buvo šaudoma, be to policija nepaleido perspėjamųjų šūvių.

Iš minios mėtomi akmenys sužeidė ir pareigūnų. Policininkai nurodė, kad trys jų kolegos buvo sužeisti sprogusios granatos.

Neramumai Burundyje prasidėjo valdančiajai CNDD-FDD partijai paskyrus P.Nkurunzizą, buvusį sukilėlių vadą ir savo kandidatu prezidento rinkimuose, kurie šioje centrinės Afrikos šalyje vyks birželio 26 dieną.

Opozicijos atstovai ir žmogaus teisių gynėjų grupės sako, kad P.Nkurunzizos siekis išlikti prezidento poste trečią kadenciją prieštarauja konstitucijai ir taikos susitarimui, užbaigusiam pilietinį karą 2006 metais.

Tačiau prezidento šalininkai tvirtina, kad teisiškai jis gali balotiruotis trečiai kadencijai, kadangi pirmajai kadencijai jį išrinko parlamentas, o ne tiesiogiai rinkėjai, kaip tai numatyta konstitucijoje.

Dabartinis šalies prezidentas P.Nkurunziza, buvęs sukilėlių lyderis ir iš naujo atgimęs krikščionis bei hutų daugumos atstovas, atėjo prie valdžios vairo 2005 metais.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pirmadienį pareiškė, kad Burundžio prezidento siekis likti poste prieštarauja konstitucijai.

„Mes esame labai sunerimę dėl prezidento Pierre Nkurunzizos sprendimo, kuris tiesiogiai prieštarauja šios šalies konstitucijai“, – pasakė J.Kerry, lankydamasis Kenijos sostinėje Nairobyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.