Pratybos „Ežys“: dalyvauja daugiau estų nei Lietuvoje yra karių

Pirmadienį Estijoje startavo operacija „Ežys“ – didžiausios karinės pratybos šios nedidelės Baltijos šalies istorijoje. Manevruose dalyvauja maždaug 13 tūkstančių karių, iš kurių 7 tūkstančiai – rezervistai, skelbia ERR.

Pratybose tikrinama, kaip greitai rezervistai ir savanoriai gali būti mobilizuoti.<br>„Kaitseliit“ nuotr.
Pratybose tikrinama, kaip greitai rezervistai ir savanoriai gali būti mobilizuoti.<br>„Kaitseliit“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2015, 7:31 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:12 AM

Iš esmės galima sakyti, kad šiose karinėse pratybose dalyvauja daugiau estų nei Lietuvoje yra karių. Lietuvos ginkluotąsias pajėgas šiuo metu sudaro beveik 15 tūkst. žmonių, bet iš jų 2,2 tūkst. yra civiliai tarnautojai. Tokio skaičiaus karių pratyboms Lietuvoje dar nebuvo surinkta.

Pratybose Estijoje dalyvauja, kariai profesionalai, rezervistai, šauktiniai, civiliai tarnautojai, savanoriai iš „Gynybos lygos“ („Kaitseliit“).

Operacija „Ežys“, kurios šūkis – „Svarbus kiekvienas spyglys!“, siekiama patikrinti ir atšviežinti karių įgūdžius, taip pat – patikrinti, kaip greitai ir efektyviai mobilizuojami savanorių daliniai.

Estijoje yra maždaug 60 tūkst. vyrų ir moterų, kurie yra baigę bazinius karinius mokymus kaip šauktiniai ir kurie laikomi rezervistais.

Pratybose taip pat pirmą kartą dalyvaus absoliučiai visa 1-oji pėstininkų brigada – pagrindinė Estijos ginkluotųjų pajėgų galia.

Manevruose, kurie tęsis iki gegužės 15-osios, plušės ir kariai iš aštuonių NATO sąjungininkų – JAV, Jungtinės Karalystės, Belgijos, Vokietijos, Lenkijos, Nyderlandų, Latvijos ir Lietuvos.

Griaudės artilerija, britų „Eurofighter Typhoon“ naikintuvai, amerikiečių šturmo orlaiviai A-10 ir lenkų „SU-22“, o taip pat tankai. Tarp jų – amerikietiški „M1A2 Abrams“.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.