Saudo Arabija prieš Jemeno sukilėlius naudojo uždraustus ginklus

Saudo Arabijos vadovaujama arabų šalių koalicija Jemeno bombardavimo metu naudojo kasetines bombas, kurios yra uždraustos daugumoje valstybių, praneša BBC.

Kasetinių bombų naudojimas yra uždraustas dėl pavojaus civiliams.<br>AP nuotr.
Kasetinių bombų naudojimas yra uždraustas dėl pavojaus civiliams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2015, 10:44 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:01 AM

Žmogaus teisių stebėjimo agentūra „Human Rights Watch" teigė turinti įkalčių, kad JAV tiekiama draudžiama amunicija prieš Jemeno sukilėlius husius buvo panaudota mažiausiai dukart. Apie aukas duomenų nėra.

Kasetinės bombos yra sudarytos iš mažesnių sprogstamųjų įtaisų, kurie išsibarsto didelėje teritorijoje, o nesprogusios gali likti žemės paviršiuje ir tapti pavojumi civiliams.

Tokių sprogmenų naudojimas yra uždraustas tarptautine sutartimi, kurią yra pasirašiusios 116 pasaulio šalių.

Saudo Arabijos šiame sąraše nėra. Šalies vadovaujamoje karinėje operacijoje dalyvaujančios JAV ir kitos šalys taip pat nėra pasirašiusios šio 2008 metų susitarimo.

Vis dėlto JAV draudžia kasetinių bombų pardavimą valstybėms, kurios jas naudoja civilių gyvenamose teritorijose.

„Human Rights Watch" teigė, kad viena iš įtariamų kasetinių bombų panaudojimo vietų įvyko al-Amaro regione šiauriniame Jemene.

JAV įsikūrusi organizacija paviešino nuotraukos, kurios esą rodo JAV pagamintos CBU-105 kasetinės bombos likučius. Tokio tipo ginklus Vašingtonas pastaraisiais metais tiekė Saudo Arabijai ir Jungtiniams Arabų Emyratams.

Vietinio Jemeno gyventojo internete paviešintas vaizdo įraše taip pat matomi nedideli objektai, kurie virš šalie teritorijos leidžiasi su parašiutais prieš susprogdami ore – būtent taip, kaip veikia CBU-105 kasetinės bombos.

Anot „Human Rights Watch“, Saudo Arabija iki šiol neigė naudojusi kasetines bombas. Prieš prasidedant oro antpuoliams husių sukilėlių užimtose Jemeno teritorijose, Saudo Arabijos kariuomenės atstovas primygtinai kartojo, kad šalis tokių ginklų nenaudoja.

Saudo Arabija tęsia savo karinius antpuolius prieš sukilėlių pajėgas, kurios užėmė sostinę Saną ir privertė Jemeno prezidentą Abdrabbuh Mansourą Hadi pabėgti.

Šeštadienį husiai kreipėsi į Jungtines Tautas, kad šios paprašytų Saudo Arabijos nutraukti oro antpuolius.

Per pastarąsias 6 savaites, konflikto metu jau žuvo daugiau nei 1,2 tūkst. žmonių, o 300 tūkst. buvo priversti palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.