Kaip JAV moko ukrainiečius kariauti: karčių staigmenų nestinga

Vakarų Ukrainoje su šios šalies kariais dirbantys JAV karo instruktoriai susidūrė su gana netikėta, bet logiška problema. Kaip rašo „The New York Times“, iš fronto Donbase grįžusiems ukrainiečiams būtinas geresnis bazinis karinis parengimas, tačiau kariai kol kas įsitikinę, kad jie viską jau žino: esą ko juos gali išmokyti civiliai, kurie nedalyvavo mūšiuose?

JAV karo instruktoriai ukrainiečius iš Nacionalinės gvardijos apmoko Vakarų Ukrainoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
JAV karo instruktoriai ukrainiečius iš Nacionalinės gvardijos apmoko Vakarų Ukrainoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 10:35 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:32 AM

„Daugelis grįžusiųjų iš antiteroristinės operacijos nepriima kritikos ir nepripažįsta klaidų. Esą jie kovojo, jie šaudė, jie geriau žino. Kariai susiraukę klausosi nurodymų iš civilių – tų, kurie nekovojo“, – taip atmosferą Javorive ir Mykolajive – miestuose Vakarų Ukrainoje, kur amerikiečiai apmoko ukrainiečius karius, tinkle „Facebook“ apibūdino pratybas iš arti stebėjęs Pavelas Kaščukas.

Tiesa iš tikrųjų tokia, kad daugelis ukrainiečių į karą su separatistais ir juos remiančiais Rusijos kariais išėjo visiškai nepasiruošę. Jie iki šiol įsitikinę, kad sveiki grįžo dėl didžiulio ryžto, valios ir gero fizinio pasirengimo.

„Tad ką turime? Didžiulį pasitikėjimą savimi. Be abejo, tai gerai, bet gerinti karinį parengimą vis dėlto būtina. Reikia ieškoti būdų spręsti problemą“, – teigė P.Kaščukas.

Užduotys paprastos, bet svarbios

Pratimas, kuris laikomas vienu svarbesnių karinio parengimo vadovėliuose, pavyko nepriekaištingai. Karys, nešinas susukta virve ir prie jos galo pritvirtintu kabliu, pribėgo prie spygliuotosios vielos spiralių ir sustojo.

Susukęs virvę, jis užmetė kablį ant vielos ir smarkiai trūktelėjo – reikia įsitikinti, ar vieloje nėra sprogmenų. Kai nieko nenutiko, karys mostelėjo dviem būrio draugams – pastarieji iškart atbėgo ir pradėjo karpyti vielą žnyplėmis.

Kalbant apie bazinį karinį pasirengimą, toks pratimas niekuo neįprastas. Bet pati scena buvo toli gražu netipiška, nes tie kariai buvo ne „žali“ šauktiniai, o Ukrainos nacionalinės gvardijos nariai, jau užgrūdinti kelių mėnesių mūšių šalies rytuose.

Jų instruktoriai – svečiai iš JAV, ruošiantys ukrainiečius kovai su rusais – buvusiais Amerikos priešininkais per Šaltąjį karą – ir jų remiamais Donbaso separatistais. Nors Rytų Ukrainoje jau keli mėnesiai paskelbtos paliaubos, jos bet kada gali nutrūkti.

Šiuolaikinės karybos pagrindai

„Seniai buvau girdėjęs, kad taikinį kas nors vadintų Ivanu, – teigė vienas instruktorių, pirmasis seržantas Davidas Dzwikas. – Dabar vėl tai girdžiu.“

Pratimas, kai karpoma viela, – tik viena iš 63 užduočių, kurias turi įvykdyti ukrainiečiai per amerikiečių vykdomus kursus. Svečių iš JAV Ukrainoje – 300, o intensyvūs dviejų mėnesių trukmės karinio parengimo kursai rengiami triskart paeiliui – iš viso pusmetį.

Karas nuo Lvovo srities toli, tad amerikiečiai bando įdiegti ukrainiečiams bazinį supratimą apie kariavimą. Svečiai vos atvykę suprato, kad vietos karių pasirengimo spragos didžiulės.

Todėl ukrainiečiai turi mokytis elementarių šiuolaikinės karybos pagrindų – pavyzdžiui, kaip naudotis koduota nešiojamąja radijo stotele, o ne telefonais, kaip įpratę karo zonoje. Kaip išlaužti duris su kūju ir laužtuvu, kaip taisyklingai vilkti sužeistą ginklo draugą, kad šis nenukraujuotų, tuo pat metu laikant paruoštą šaudyti ginklą.

Į frontą siuntė šauktinius

Kai prieš metus prasidėjo karas, Ukrainos kariuomenė buvo apverktinos būklės. Čia knibždėjo korumpuoti pareigūnai, Rusijos šnipai, o nemažą pajėgų dalį daugiausia sudarė „vaiduoklių“ – neegzistuojantys batalionai, kuriuose iš tikrųjų tarnavo vos keli kariai.

Nenuostabu, kad moralinė karių būklė buvo prasta. Viena šarvuotosios karinės technikos kolona pirmosiomis karo savaitėmis nusprendė ne kautis, o pasiduoti miniai įkaušusių ir agresyvių vyrų.

Tuo metu Ukrainos gynybos ministerija skelbė, kad šalyje geriausiu atveju yra 6 tūkst. karių, kurie yra pasiruošę kautis. Kariuomenę iš viso sudarė 130 tūkst. ukrainiečių.

Kadangi spaudimas buvo didžiulis, vyriausybė Nacionalinės gvardijos šauktinius į frontą išsiuntė po vos du mėnesius trukusių apmokymų. Nevikriai šautuvus grabalioję naujokai lengvai įkliūdavo į spąstus – daug jų žuvo.

„Vieni mokosi kabinetuose, kiti – kovos lauke, – teigė pulkininkas Serhijus Moskalenka, vadovaujantis dabar amerikiečių iš naujo apmokomam būriui. – Neturėjome kito pasirinkimo.“

Daugiau atsakomybės puskarininkiams

Amerikiečių pagalbos Kijevas pradėjo prašyti vos prasidėjus karui. Tiesa, prašymas skirti modernių prieštankinių raketų liko neišgirstas – Vašingtonas manė, kad tai tik paskatins Rusiją į Ukrainą perkelti dar daugiau karių ir karinės technikos.

JAV nusprendė tik atsiųsti karo instruktorių. Jie įvertino Ukrainos karinių pajėgų būklę ir nusprendė pradėti nuo paprasčiausių dalykų. Tai parodo ne tik amerikiečių požiūrį į Ukrainos pajėgas, bet ir patvirtina nesyk ekspertų reikštas pastabas apie tikrąją ukrainiečių kovinę parengtį – drąsūs, ryžtingi, bet įgūdžių trūksta labiau nei priemonių.

Tad dabar priblokšti ukrainiečiai turi mokytis nešti vienas kitą ant nugaros įsivaizduojamame mūšio lauke – taip bandoma sumažinti atvejus, kai miršta sužeistieji.

Svečių iš Amerikos nurodymai paprasti – „Paskubėkite!“, „Judam!“ Kariai iš vertėjų iškart išgirsta tokius pat nurodymus ukrainietiškai.

Vienas apmokymų tikslas – performuoti Ukrainos kariuomenę suteikiant daugiau atsakomybių puskarininkiams – profesionalams. Pagal Sovietų Sąjungos pavyzdį Ukrainos kariuomenėje iki šiol apstu karininkų, kuriems užkrauta net paprasčiausių sprendimų našta. Kiekvienos kariuomenės stuburas – geri seržantai jau po pirmųjų mūšių pernai vasarą tapo savotišku deficitu. Į mūšius buvo siunčiami net senokai į atsargą pasitraukę seržantai, kurių patirtis buvo neįkainojama dar neseniai barikadose Kijeve su lazdomis stovėjusiems, o vėliau ginklus gavusiems naujokams.

Kaip ukrainiečiams pareiškė instruktoriai iš JAV, jei seržantai nekreips dėmesio į smulkmenas, klaidų ir toliau netrūks. Antai vienas svečių, kapitonas Nicholas Salimbene'as dažnai pastebi, kad ukrainiečiai dažnai nešasi užtaisytus ginklus: „Kalbama apie pajėgų profesionalumą. Norime, kad jie atrodytų kaip tikri kariai.“

„Pernai visi matė mažus žalius žmogeliukus (Krymą užėmusius Rusijos karius. – Red.). Jie vaikščiojo ir su ginklais elgėsi kaip profesionalai. Taip turėtų elgtis ir ukrainiečiai“, – aiškino N.Salimbene'as.

JAV Ukrainoje taip pat rengia sudėtingesnius kursus artilerijos ugnies valdymo kontrolieriams. Jie nustato taikinius artilerijai. Būtent artilerija karo Donbase metu abiem konflikto pusėms pridarė daugiausia žalos. Tačiau kad ir kokia būtų buvusi ukrainiečių artilerijos ugnis, dalis sviedinių krito ne ten, kur reikėjo, o dešimtys sunaikintų ukrainiečių artilerijos pabūklų bei sistemų – ženklas, kad kai kurie kariai tiesiog nebuvo tinkamai apmokyti kautis šiuolaikiniame kare. Kursais siekiama pagerinti tikslumą – kad smūgiai būtų pavojingesni priešams ir kad būtų išvengta civilių aukų.

Visažiniai ukrainiečiai: „Neišvydome nieko naujo“

Amerikiečių mokymai sulaukia ne tik eilinių karių susidomėjimo, bet ir kiek atsainios, o kartais ir arogantiškos kritikos. Antai vienas pareigūnų, Nacionalinėje gvardijoje atsakingų už karinį parengimą, Oleksandras Leščenka amerikiečių atvežtus kursus vertina skeptiškai. Jo teigimu, 99 proc. vyrų jau yra kovęsi su priešu.

„Nematau nieko nauja. Tik kitokį požiūrį“, – teigė O.Leščenka ir pridūrė, kad ukrainiečiai į savuosius dviejų mėnesių trukmės apmokymus sugebėjo sugrūsti daug vertingų pamokų: „Tada para tęsdavosi 28 valandas.“

Apmokymai nėra masiniai. Per šešis mėnesius bus apmokyti 705 ukrainiečiai – Nacionalinė gvardija negali sau leisti nuo fronto linijos Donbase vienu metu atitraukti daug karių.

Tačiau amerikiečiai ketina rekomendacijomis išskirti gabiausius karius, kurie vėliau galėtų patys vadovauti kitų ukrainiečių apmokymams. Taip karinis parengimas pradėtų gerėti visoje kariuomenėje. Tačiau abipusis skepticizmas rodo, kad amerikiečių laukia išties nelengva užduotis. Kai kurie JAV kariai buvo negailestingi vertindami Ukrainos kariškių galimybes.

„Čia atvykau tikėdamasis, kad jie nežinos labai daug, – prisipažino seržantas Michaelas Faranda. – O jie iš tikrųjų nežino dalykų, kuriuos turi žinoti kiekvienas karys.“

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.