Čečėnai įtūžę: arabai užlenda savižudžių sprogdintojų eilėje

„Islamo valstybės“ teroristinei grupuotei priklausantys čečėnai niršta. Jiems nepatinka, kad kovotojai iš Saudo Arabijos naudojasi ryšiais tam, kad anksčiau taptų savižudžiais sprogdintojais.

Čečėnai negali sulaukti savo eilės panaudoti savadarbius sprogmenis mašinose.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Čečėnai negali sulaukti savo eilės panaudoti savadarbius sprogmenis mašinose.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2015, 7:44 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 8:04 PM

Čečėnų „Islamo valstybės“ bataliono tinklapyje Kamilas Abu Sultanas liejo pyktį, kad iš jo tautiečių atimamas sunkiai išsikovotas šansas susisprogdinti, rašo „National Post“.

K.Abu Sultanas pažymėjo, kad ryšiai yra vienintelis būdas pakilti aukščiau eilėje ir anksčiau tapti savižudžiu mirtininku. Pasak jo, čečėnai kovotojai nuolatos skundžiasi savo vadovams.

„Tie Saudo arabai viską pasiglemžė ir nieko neprileidžia. Jie savo artimuosius pirmus leidžia į fronto liniją“, – niršta kovotojai su batalionu siejamame tinklapyje.

Neseniai tarp „Islamo valstybės“ kovotojų išplatintame vadove minima, kad savižudžių pasiūla yra labai didelė, todėl po apmokymų naujieji „kankiniai“ turi kantriai laukti savo eilės.

K.Abu Sultanas skundėsi, kad dėl ilgo laukiančiųjų sąrašo, kuriame kovotojams reikia išbūti iki kelių mėnesių, kai kurie savižudžiais norintys tapti džihadistai miršta sava mirtimi taip ir nesulaukę progos nusižudyti.

Kai kurie jų taip nori tai padaryti, kad nukeliauja ilgus atstumus į kitą konflikto vietą, taip siekdami pagreitinti atrankos procesą.

„Čečėnijos bataliono vadas Abu Omar al-Shishani man pasakojo apie jauną kovotoją, kuris su savižudiška misija vyksta į Iraką, kadangi Sirijoje laukiančiųjų eilė yra labai didelė – apie kelis tūkstančius vyrų“, – rašė K.Abu Sultanas.

Minėtas kovotojas Kabiras Ahmedas BBC spėjo duoti interviu tuo metu, kai dar buvo Sirijoje. Jis pasakojo, kad siekia bet kokiu būdu pakilti sąraše.

Jo pastangos galų gale pasiteisino. Lapkričio mėnesį Irake jam pavyko susisprogdinti ir kartu pasiglemžti aukštas pajėgas užimančio policijos pareigūno gyvybę.

Edinburgo universiteto tyrėjo Thomo Pierret teigimu, mirtis susiprogdinant yra paklausi ne dėl dvasinių, o dėl taktinių priežasčių.

Anot mokslininko, nors mirtis mūšio lauke ir savižudžio susisprogdinimas yra laikomos kankinio statusą suteikiančiomis operacijomis, mirtininkai kartu gali padaryti daugiau žalos.

„Taktinė savadarbių sprogmenų automobiliuose naudojimo reikšmė lenkia propagandinę, dėl to „Islamo valstybės“ kovotojai jų naudoja labai daug“, – sakė T.Pierret.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.