Kuveito mečetėje susisprogdinęs savižudis pražudė 27 žmones

Džihadistų judėjimo

Kuveitą sudrebino išpuolis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kuveitą sudrebino išpuolis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kuveitą sudrebino išpuolis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kuveitą sudrebino išpuolis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kuveitą sudrebino išpuolis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kuveitą sudrebino išpuolis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 26, 2015, 4:23 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 5:44 AM

Sveikatos apsaugos ministras Ali al Obaidi (Alis Obaidis) sakė valstybinei Kuveito televizijai, kad žuvusiųjų padaugėjo iki 27, o dar bent 222 žmonės buvo sužeisti per pirmąjį mirtininko išpuolį, kada nors įvykdytą šio naftos turtingo emyrato šiitų mečetėje.

Ši ataka, įvykdyta per musulmonų šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną, pagal aukų skaičių yra viena didžiausių per Kuveito istoriją. Ministrų kabinetas po skubiai sušaukto pasitarimo paskelbė, kad visose saugumo agentūros ir policijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis ir kad bus duotas atkirtis „juodajam terorui“.

„Kabinetas pabrėžia, kad imsis visų būtinų priemonių, kad išrautų šią rykštę, ir skelbia visuotinę konfrontaciją prieš tuos teroristus“, – sakoma pranešime, paskelbtame po to posėdžio. Kuveitas taip pat paskelbė šeštadienį nacionalinio gedulo diena.

Su IS susijusi Saudo Arabijoje veikianti grupuotė, pasivadinusi „Nadždo provincija“, pareiškė, kad kovotojas Abu Suleimanas al Muwahhidas (Abu Suleimanas Muvahidas) susprogdino bombą mečetėje, kuri esą skleidė šiitų mokymą tarp sunitų.

„Islamo valstybė“, kuri yra radikali sunitų grupuotė, laiko šiitus atskalūnais. „Nadždo provincija“ pastarosiomis savaitėmis prisiėmė atsakomybę dėl panašių sprogdinimų šiitų mečetėse Saudo Arabijoje. Po tos atakos vienas saugumo pareigūnas sakė, kad „tai buvo mirtininko sprogdinimas“, o incidento liudininkai pasakojo, kad sprogdintojas įžengė į mečetę per savaitines vidurdienio pamaldas.

Mečetės vyriausiasis dvasininkas Abdullah al Mazeedi sakė naujienų agentūrai KUNA, kad sprogimas driokstelėjo galinėse maldininkų eilėse, kai maldos namuose buvo apie 2 000 žmonių.

Pasak jo, sprogimas apgadino mečetės vidų; nukrito keli sietynai. Kuveito emyras šeichas Sabah al Ahmadas al Sabah tuojau po išpuolio apsilankė tuose maldos namuose. Valstybinės televizijos parodytame reportaže matėsi, kad lyderis buvo pastebimai sukrėstas šiurpių vaizdų.

Jis vėliau pareiškė, kad ši „nusikalstama ataka yra desperatiškas ir piktavališkas mėginimas sugriauti Kuveito nacionalinę vienybę“. Keliose ligoninėse buvo paskelbta nepaprastoji padėtis dėl sužeistųjų antplūdžio, o centrinis kraujo bankas paprašė skubios donorų pagalbos.

Kuveite šiitai sudaro apie trečdalį vietos gyventojų, kurių šalis turi 1,3 milijono. Vidaus reikalų ministerija nurodė pradėjusi nuodugnų šio incidento tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.