Britus sužavėjo tautiečio drąsa Tuniso išpuolio metu

Tuniso paplūdimyje teroro išpuolis nusinešė 38 turistų gyvybę. Tačiau vieno vyro neįtikėtina drąsa lėmė, kad aukų skaičius nebuvo didesnis.

Vyras pasakojo, kad kai teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ treniruotas Seifeddinas Rezgui pradėjo šaudyti, jis su Saera Wilson sėdėjo ant gultų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Vyras pasakojo, kad kai teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ treniruotas Seifeddinas Rezgui pradėjo šaudyti, jis su Saera Wilson sėdėjo ant gultų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Vyras pasakojo, kad kai teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ treniruotas Seifeddinas Rezgui pradėjo šaudyti, jis su Saera Wilson sėdėjo ant gultų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Vyras pasakojo, kad kai teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ treniruotas Seifeddinas Rezgui pradėjo šaudyti, jis su Saera Wilson sėdėjo ant gultų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-07-05 22:41, atnaujinta 2017-10-27 21:30

Britų turistas Matthew Jamesas savo kūnu pridengė sužadėtinę, o vėliau interviu „The Mail on Sunday“ pasakojo, kad nesitikėjo po patirtų sužeidimų išgyventi.

Vyras pasakojo, kad kai teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ treniruotas Seifeddinas Rezgui pradėjo šaudyti, jis su Saera Wilson sėdėjo ant gultų. M.Jamesas prisimena, kad tuo metu tepė jos nugarą kremu nuo saulės.

Už kelių metrų netikėtai ginklą išsitraukusio šaulio kulkos pakirto senyvą vokiečių porelę – jie tapo pirmosiomis žudynių aukomis.

Tada S.Rezgui nukreipė savo automatą AK-47 į 26 metų S.Wilson.

„Kai pasigirdo pirmieji šūviai, Saera to paprasčiausiai nesuvokė, bent jau kelias sekundes, – pasakojo M.Jamesas. – Ji vėliau pasakojo pamaniusi, kad tai pokštas ar kažkoks žaidimas. Bet aš veikiau instinktyviai ir tiesiog patraukiau ją iš kelio.“

Daugiau nei 100 kilogramų sveriantis buvęs regbio žaidėjas savo kūnu užgriuvo mylimąją, kai į jų pusę pasileido antroji šūvių serija. Viena kulka jam pervėrė pilvą, antroji įstrigo krūtinėje virš širdies, o trečioji peršovė jo kairį žastą.

Pašautas jis gulėjo smėlyje, ir galvojo, kad šaulys tikrai sugrįš jo pribaigti.

Kaip pasakoja išgyvenusieji, šaulys ėjo nuo gulto prie gulto, juo pakėlinėjo koja, ir šaudė į po jais pasislėpusius žmones.

„Mačiau jo veidą labai aiškiai. Jis nebuvo piktas, priešingai, priminė paštininką, kuris ramiai daro savo darbą“, – pasakojo M.Jamesas.

Porai pasisekė – nepriėjęs jų S.Rezgui pasuko link viešbučio „Imperial Marhaba“, kur skerdynės tęsėsi toliau.

S.Wilson liko sveika ir M.Jamesui įtikinėjo ją bėgti pasislėpti.

„Myliu tave, pasakyk vaikams, kad myliu juos, tačiau dabar turi bėgti, nes vienas iš mūsų turės pasirūpinti jais, o aš mirštu“, – sužadėtinę įtikinėjo M.Jamesas.

Pora savo 6 metų Tegan ir 15 mėnesių Cadeną paliko namuose pas tėvus, o tą dieną juos taip pat lydėjo sutapimai.

„Mes svarstėme, ar važiuoti į Egiptą, ar į Tunisą, ir apsisprendėme mesdami monetą. Tą dieną vėlavome į paplūdimį, nes Matthew valandą šnekėjo telefonu. Jeigu jo darbo reikalai būtų užlaikę mus dar 10 minučių, žudynių galėjome ir išvengti“, – pasakojo S.Wilson.

Visų pirma S.Wilson nepakluso sužadėtinio prašymams, tačiau vėliau pasiryžo pabėgti kartu su dviem tunisiečiais, kurie jai mojo prisijungti.

„Kai bėgdama atsisukau į Matthew – tikėjausi, kad ne paskutinį kartą – įbėgau į tinklinio tinklą ir nukritau“, – pasakojo mergina.

Britas tuomet kojomis ir rankomis ėmė ropoti paplūdimiu, palikdamas ilgą kraujo pėdsaką. Jam pavyko pasiekti viešbutį, kur keli turistai jam padėjo užlipti iki ketvirto aukšto.

Per kitą valandą jis nesulaukė jokios medikų pagalbos, tik gavo rankšluostį sugerti kraujui iš žaizdų pilve. Kol visas viešbutis paskendo sumaištyje, M.Jamesas kartais likdavo vienas ir manė, kad nebeišgyvens.

Ieškodamas prieglobsčio jis vienu metu buvo atsidūręs vos per kelis metrus nuo S.Wilson, kuri slėpėsi sandėliuke.

Tuniso policija po 47 minučių pagaliau apsupo ir nukovė šaulį.

Kai nurimo šūviai, jis jau buvo visiškoje agonijoje. Tada iš paskutinių jėgų M.Jamesas nusileido iki pirmojo aukšto ir apalpo policininko glėbyje, žinodamas, kad dabar juo jau bus pasirūpinta.

Viešbutyje likusi S.Wilson apie sužadėtinį neturėjo jokių žinių.

„Kai iš paplūdimio pradėjo nešti žuvusiųjų kūnus, jie buvo pridengti paklodėmis. Aš su baime širdyje turėjau pakelti kiekvieną jų ir tikėjausi, kad nerasiu ten Matthew, – pasakojo moteris. – Vėliau kelionių organizatoriaus atstovas man pranešė, kad jis gyvas ir tuoj bus operuojamas. Po tokios žinios, apalpau prie jo kojų“.

Po sudėtingos operacijos M.Jamesas jai paskambino pranešti, kad yra sveikas. Kitą dieną į Jungtinę Karalystę sugrįžęs 30 metų inžinierius buvo sutiktas kaip herojus.

„Nemanau, kad mano poelgis didvyriškas, viskas tiesiog įvyko labai greitai. Aš tiesiog esu laimingiausias žmogus žemėje“, – gynėsi velsietis.

M.Jamesas ir S.Wilson jau grįžo į Kardifą. Gydytojai vyrą iš ligoninės ketina išrašyti jau kitą savaitę.

„Aš skolinga jam savo gyvybę, nėra jokių klausimų. Tai, kaip jis rado stiprybės savyje toliau kovoti, nors galvojo, kad tuoj mirs, yra neįtikėtina. Jis tikrai yra mano didvyris“, – kalbėjo S.Wilson.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.