Nematoma karo pusė: bombos pražudė 27 jemeniečio šeimos narius

Jemene veikiančios teroristinės grupuotės sulaukė visuotinio pasmerkimo, o jų pozicijas jau kelis mėnesius bombarduoja Saudo Arabijos vadovaujama koalicija. Kol Vakarai nemato, nuo aviacijos ugnies žūva paprasti Jemeno žmonės.

Nuo kovo pabaigos kasdien bombarduojamas Jemenas kovoja su husių judėjimu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nuo kovo pabaigos kasdien bombarduojamas Jemenas kovoja su husių judėjimu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 6, 2015, 4:00 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 6:23 PM

Walidas al-Ibbi tą naktį turėjo švęsti. Pagaliau jo dukros rankos paprašė jaunikis, tačiau greitai po to ji žuvo nuo Saudo Arabijos bombų kartu su trimis savo seserimis ir W.al-Ibbi žmona, skelbia „Middle East Eye“.

„Nespėjau net pasidžiaugti, kai prasidėjo oro antpuolis“, – pasakojo W.al-Ibbi žmogaus teisių stebėtojui.

Vyras neteko 27 savo šeimos narių, tarp jų – 17 nepilnamečių, kai Saudo Arabijos vadovaujama arabų šalių koalicija apšaudė husių užimtą Sados miestą Jemeno šiaurėje.

Žmogaus teises ginanti organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) vyro istorija iliustravo naują tyrimą, kuriame nagrinėja, kaip Jemeno gyventojus paveikė su teroristinėmis grupuotėmis kovojančių Saudo Arabų koalicijos apšaudymai Organizacija neseniai pristatė ir ataskaita, kurioje teigia, kad civilių žudymas Jemene yra neteisėtas.

„Koalicijos vykdomas bombardavimas nusinešė dešimtis gyvybių, išdraskė ištisas šeimas, – sakė HRW vadovė Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai. – Šios atakos primena rimtus karo teisės pažeidimus, kurie turi būti ištirti.“

Nuo kovo pabaigos kasdien bombarduojamas Jemenas kovoja su husių judėjimu, kurie siekia į postą sugrąžinti buvusį prezidentą ir sukėlė absoliutų politinį chaosą nuo smurto ir terorizmo kenčiančioje šalyje.

Nors daugiausiai dėmesio kliūva sostinei Sanai ir pietiniam Adeno uostui, ant Sados nukrito daugiausiai bombų. Naikintuvai čia su žeme lygina karines stovyklas, tiltus, šarvuotus automobilius ir valstybinius bankus.

„Kampanijos tikslas iš esmės yra badu numarinti šią provinciją, subombarduoti tanklaivius ir maistą gabenančius sunkvežimius“, – sakė Sados gybernatoriaus pabaduotojas.

Daugiau kaip 21,1 mln. gyventojui – daugiau nei keturiems penktadaliams Jemeno populiacijos – reikia pagalbos, o 13 mln. iš jų trūksta net maisto.

Jungtinės Tautos sieks suteikti paramą 11,7 mln. jemeniečių, kurie yra didžiausioje bėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.