Europos lyderiai po ilgos pertraukos kalbėjosi su V. Putinu

Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos lyderiai penktadienį

Europos lyderiai ragino laikytis Minsko susitarimų.<br>AFP nuotr.
Europos lyderiai ragino laikytis Minsko susitarimų.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 18, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 12:17 PM

Pasak informuotų šaltinių Kijeve, Francois Hollande'as, Angela Merkel, Vladimiras Putinas ir Petro Porošenka kalbėjosi geras dvi valandas ir daugiausia dėmesio skyrė jau 15 mėnesių nesibaigiančiai separatizmo krizei Ukrainos rytuose.

Vasarį kariaujančios šalys pasirašė paliaubų sutartį, bet penktadienį Porošenka kaltino prorusiškus maištininkus, kad jie nesilaiko jau penkis mėnesius galiojančių paliaubų.

P.Porošenka „išreiškė susirūpinimą dėl tebesitęsiančio (smurto) eskalavimo Ukrainos rytuose ir ragino laikytis visų Minsko susitarimų“, pažymima Ukrainos prezidento tinklalapyje.

„Petro Porošenka pabrėžė, kad, priešingai, negu kita pusė, Ukraina laikosi Minsko susitarimų“, – nurodoma jame.

Pašnekovai taip pat pažymėjo, kad reikia skubiai spręsti Širokynės ir gretimos teritorijos Donecko srityje demilitarizavimo bei išminavimo klausimą.

„Reikia skubiai imtis priemonių, pirmiausia, tęsti tankų ir lengvosios ginkluotės atitraukimą, taip pat susitarti dėl Širokynės bei rajono demilitarizavimo ir išminavimo“, – sakoma Eliziejaus rūmų pranešime.

Tuo tarpu Kremliaus spaudos tarnyba nurodė, kad V.Putinas šiame pokalbyje pareiškė, jog Kijevo valdžia turi siekti tiesioginio dialogo su Donecku ir Luhansku, taip pat nutraukti tų regionų blokadą.

„Vladimiras Putinas dar kartą pabrėžė, kad svarbiausia sureguliavimo sąlyga yra Kijevo tiesioginio dialogo su Donecko ir Luhansko atstovais organizavimas, taip pat ir Kontaktinėje grupėje“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Jame pažymima, kad „ypatingas dėmesys buvo skirtas konstitucinės reformos Ukrainoje ir vietinių rinkimų Donbase organizavimo klausimams“.

Paryžius pažymėjo, kad F.Hollande'a pagyrė P.Porošenkos konstitucinius siūlymus, kaip pirmąjį teigiamą žingsnį, kuris ves prie vietinių rinkimų prorusiškų separatistų srityse vėliau šiais metais.

„Vietiniai rinkimai, rengiami pagal Ukrainos įstatymus ir laikantis atitinkamų įsipareigojimų, bus svarbi gairė“, – nurodė Prancūzijos prezidentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.