Situacija pasinaudojusi Turkija stojo į kovą su senu priešu

Turkija neseniai aktyviau prisidėjo prie kovos prieš teroristinę grupuotę „Islamo valstybė“. Tačiau panašu, kad tai gali būti tik priedanga atnaujinti kovas prieš kurdų pajėgas, su kuriomis šalis buvo sudariusi paliaubas.

Tačiau turkai bombarduoja ne tik „Islamo valstybės“ kovotojų pozicijas, bet ir Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kontroliuojamus miestus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Tačiau turkai bombarduoja ne tik „Islamo valstybės“ kovotojų pozicijas, bet ir Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kontroliuojamus miestus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2015, 4:30 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 4:53 PM

Šalį aktyvesniems kovos veiksmams išprovokavo savižudžio, kuris, kaip manoma buvo susijęs su „Islamo valstybe“, išpuolis Turkijos pasienyje.

Vienos didžiausių atakų už Sirijos ribų metu žuvo 32 žmonės.

Dėl šio įvykio praėjusią savaitę Turkija leido JAV naudotis jos oro pajėgų bazėmis, kad galėtų apšaudyti islamistus Sirijoje. Ankara taip pat pradėjo ir savo oro antskrydžius.

Tačiau turkai bombarduoja ne tik „Islamo valstybės“ kovotojų pozicijas, bet ir Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kontroliuojamus miestus.

PKK turkai laiko teroristine organizacija, kadangi ji prisiėmė atsakomybę už minėtą teroro išpuolė Turkijos pasienyje.

Tačiau Turkijos tankai sekmadienio naktį apšaudė ir kurdų pajėgų kontroliuojamą kaimą Sirijos šiaurėje, pranešė padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija ir aktyvistai.

Per apšaudymą buvo sužeisti mažiausiai keturi kovotojai ir septyni civiliai.

„Syrian Observatory for Human Rights“ nurodė, kad buvo smogta pasienyje su Turkija esančiam Alepo provincijos Zor Magaro kaimui.

Tačiau Turkijos kariuomenė neigia, kad taikėsi į kurdus Sirijos teritorijoje.

„Šiuo metu vykstančios karinės operacijos tikslas – neutralizuoti betarpiškas grėsmes Turkijos nacionaliniam saugumui ir toliau atakuoti ISIS Sirijoje ir PKK Irake“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ ir uždraustą Kurdistano darbininkų partiją.

Pareigūnas pridūrė, kad Sirijoje veikianti Kurdų demokratinės sąjungos partijai (PYD) „ir kiti judėjimai nepatenka į dabartinių karinių veiksmų akiratį“.

Tačiau kurdų liaudies gynėjų pajėgos su tuo nesutinka.

„Vietoj to, kad pultų „Islamo valstybės“ okupuotas teritorijas, Turkijos pajėgos atakuoja mūsų gynėjų pozicijas. Prašome Turkijos valdžios atstovų sustabdyti šią agresiją ir vadovautis tarptautiniais standartais“, – pajėgų atstovus cituoja „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.