IS kovotojai susprogdino Baal Šamino šventyklą Palmyroje

„Islamo valstybės“

Palmyrą, garsėjančią dėl gerai išlikusių senovės graikų ir romėnų laikų griuvėsių, IS atkovojo iš vyriausybės pajėgų šių metų gegužę.<br>AP nuotr.
Palmyrą, garsėjančią dėl gerai išlikusių senovės graikų ir romėnų laikų griuvėsių, IS atkovojo iš vyriausybės pajėgų šių metų gegužę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 24, 2015, 8:25 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 6:04 AM

Palmyrą, garsėjančią dėl gerai išlikusių senovės graikų ir romėnų laikų griuvėsių, IS atkovojo iš vyriausybės pajėgų šių metų gegužę. Nuo tada buvo baiminamasi, kad džihadistai gali sunaikinti neįkainojamą paveldą, kaip ši grupuotė pasielgė kitose Sirijos ir Irako vietose.

Iki sekmadienio dauguma Palmyros garsiausių paminklų išliko nepaliesti, nors buvo pasirodę pranešimų, kad „Islamo valstybės“ kovotojai juos užminavo. Grupuotė taip pat esą sunaikino vieną garsią liūto statulą, buvusią prie muziejaus pastato.

„Šiandien „Daesh“ padėjo didelį kiekį sprogmenų Baal Šamino šventykloje, o vėliau ją susprogdino, padarydami didelę žalą šventyklai“, – Sirijos senienų vadovas Maamounas Abdulkarimas sakė naujienų agentūrai AFP, naudodamas arabišką IS akronimą.

„Celė (šventyklos vidinė dalis) buvo sunaikinta, o aplinkinės kolonos nuvirto“, – nurodė jis.

IS, kontroliuojanti dideles teritorijas Sirijoje ir kaimyniniame Irake, užėmė Palmyrą gegužės 21 dieną, sukeldama didelį tarptautinį susirūpinimą dėl šios vietos, kurią UNESCO įvardija kaip turinčią „išskirtinę visuotinę vertę“, likimo.

Baal Šamino šventykla buvo pastatyta 17 mūsų eros metais ir išplėsta valdant Romos imperatoriui Adrianui 130 mūsų eros metais.

Dykumos perlu vadinama Palmyra, kurios pavadinimas reiškia Palmių miestas, yra gerai išlikusi senovinė oazė, esanti už 210 km į šiaurės rytus nuo Damasko.

Šios gyvenvietės pavadinimas buvo pirmąkart paminėtas vienoje molio lentelėje užrašytame tekste XIX šimtmetyje prieš mūsų erą, kur sakoma, kad ta oazė yra Šilko kelio ir tarp Persijos įlankos bei Viduržemio jūros keliaudavusių karavanų sustojimo vieta.

Prieš II mūsų eros šimtmetyje išplintant krikščionybei Palmyroje buvo garbinamas babiloniečių audros ir karo dievas Baalas, taip pat Jaribolas (saulė) ir Aglibolas (mėnulis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.