„Islamo valstybė“ Palmyros mieste nuniokojo dar vieną šventyklą

Aktyvistai teigia, kad radikalaus judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai nuniokojo dar vieną

Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą Palmyros miestą „Islamo valstybė“ užėmė gegužę.<br>AP nuotr. iš archyvo
Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą Palmyros miestą „Islamo valstybė“ užėmė gegužę.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-08-31 08:08, atnaujinta 2017-10-18 06:04

Kovotojų grupuotė sugriovė dalį senovinės šventyklos, sekmadienį pranešė vietos gyventojai ir Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija (SOHR).

Palmyros gyventojas Nasseras al-Thaeras naujienų agentūrai AP sakė girdėjęs milžinišką sprogimą sekmadienio popietę. Jo teigimu, Belo šventykla antikiniame mieste buvo „visiškai sunaikinta“, o ant žemės gulėjo „plytos ir kolonos“. Jis pridūrė, kad išliko tik šventyklos siena.

Aktyvistai socialiniame tinkle taip pat pranešė apie vieno iš svarbiausių Palmyros miesto paveldo objektų – šventyklos sugriovimą. Tą patvirtinto ir Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR.

Į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą Palmyros miestą „Islamo valstybė“ užėmė gegužę.

Džihadistai anksčiau susprogdino istorinius paminklus Irake, įskaitant 3 000 metų gyvavusį asirų miestą Nimrudą. Grupuotė taip pat išplatino vaizdo įrašų, kuriuose buvo užfiksuota, kaip islamistai naikina istorinio Hatros miesto skulptūras.

Naujausias „Islamo valstybės“ taikinys – Belo šventykla – Romos laikų kolonų ir stulpų kompleksas, kuris buvo skirtas semitų dievui Belui. Prieš savaitę islamistai susprogdino 2 000 metų Baalšamino šventyklą. Tokius džihadistų veiksmus UNESCO pavadino karo nusikaltimu.

Šį mėnesį grupuotė nukirto galvą 82-ejų Sirijos archeologui Chaledui al Assadui, kuris kuravo Palmyros griuvėsius keturis dešimtmečius. Skelbiama, kad islamistai vėliau pakabino jo kūną ant stulpo viešai demonstracijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.