Ką savo karius atsiuntusi Rusija planuoja Sirijoje?

Maskva ir toliau tikina, kad karius, tankus ir naikintuvus į Siriją siunčia siekdama sutriuškinti grupuotę „Islamo valstybė“. Bet nuosaikesni sukilėliai, kuriuos remia Vakarai, neabejoja, kad rusai puls būtent juos.

Sirijos sukilėliai socialiniuose tinkluose skelbia į šalį atsiųstų ir oro bazėje prie Latakijos dislokuotų rusiškų kovos lėktuvų nuotraukas ir ruošiasi mūšiams su B.al-Assado sąjungininkais iš Maskvos.
Sirijos sukilėliai socialiniuose tinkluose skelbia į šalį atsiųstų ir oro bazėje prie Latakijos dislokuotų rusiškų kovos lėktuvų nuotraukas ir ruošiasi mūšiams su B.al-Assado sąjungininkais iš Maskvos.
Sirijos sukilėliai socialiniuose tinkluose skelbia į šalį atsiųstų ir oro bazėje prie Latakijos dislokuotų rusiškų kovos lėktuvų nuotraukas ir ruošiasi mūšiams su B.al-Assado sąjungininkais iš Maskvos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Sirijos sukilėliai socialiniuose tinkluose skelbia į šalį atsiųstų ir oro bazėje prie Latakijos dislokuotų rusiškų kovos lėktuvų nuotraukas ir ruošiasi mūšiams su B.al-Assado sąjungininkais iš Maskvos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Sep 23, 2015, 2:49 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 8:07 AM

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau kelis kartus pakartojo, kad karinė pagalba Sirijos prezidento Basharo al-Assado valdžiai stiprinama norint padėti režimui „sutriuškinti teroristus“.

Tačiau Kremliaus strategai teroristais vadina ne tik grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistus, kurių pozicijas jau atakuoja tarptautinė koalicija.

Rusijai, kaip ir B.al-Assadui, teroristai – ir Vakarų remiami nuosaikūs sukilėliai, režimą siekiantys nuversti nuo pat pilietinio karo pradžios 2011 metais.

Sirijos sukilėliai ir patys skelbia, kad jau kaunasi su rusais. Ir įspėja: Kremliaus intervencija tik sustiprins konfliktą, nes kovotojus remiančios turtingos Persijos įlankos šalys gali irgi atsiųsti daugiau galingų ginklų.

Režimui – reali grėsmė kristi

Pastaraisiais mėnesiais sukilėliai pasiekė svarbių pergalių vakarinėje Sirijos dalyje, prie pat pagrindinių režimo pajėgų tvirtovių.

Juos dosniai remia Turkija, Kataras, Saudo Arabija – visos šios šalys norėtų, kad B.al-Assadas būtų nuverstas arba prispaustas pats pasitrauktų iš valdžios.

Tad aktyvistai skelbia, kad Rusija karius, kurių šalyje jau yra apie du tūkstančius, čia atsiuntė būtent suvokusi, jog B.al-Assado valdžiai dabar tikrai iškilo reali grėsmė. Esą vakarinėse teritorijose mūšiai su vyriausybės pajėgomis ir taip gerokai aršesni – prie pakrantės spaudžiami režimo kariai kaunasi desperatiškai, nes suvokia, kad sukilėliai iš tiesų gali nuversti B.al-Assadą.

„Šiandien kaunamės su pasikeitusiais kariais – aršiais profesionalais. Mūšiai irgi kitokie – juk kautynės dabar vyksta prie jų namų“, – teigė sukilėlis Abu Yousefas al-Mouhajeras, su kitais kovotojais režimo pajėgas puldinėjantis prie B.al-Assado tvirtove vadinamos Latakijos.

Atitolino karo pabaigą?

Sukilėliai įsitikinę: Maskva į pagalbą B.al-Assadui puolė dėl to, kad būtent jie kelia didžiausią grėsmę režimui.

„Islamo valstybės“ kovotojai užėmę teritorijas toli nuo Damasko ir šalies prezidento pajėgoms didesnio pavojaus nekelia. Negana to, nestinga pranešimų apie atvejus, kai režimo ir džihadistų pajėgos kartu puolė nuosaikius sukilėlius.

„Dabar, kai atvyko rusai, skaičiuojame, kad karas užtruks dar ilgiau. Rusai atvyko gelbėti režimo“, – teigė vienas sukilėlių.

Kautis su svečiais iš Rusijos pasiryžę ir grupuotės „Jabhat al-Nusra“, kuri yra teroristų tinklo „Al Qaeda“ atšaka Sirijoje, kovotojai. Vienas jų vadovų Abu Anas al-Lathkani teigė: „Rusai pakeis mūšius. Nebegalėsime taip greitai kaip iki šiol judėti į priekį.“

Grasina antru Afganistanu

Damaskas oficialiai tvirtina, kad Rusijos pajėgų pagalbos paprašys, „kai reikės“, ir neigia, jog rusai jau dalyvauja kovose šalyje.

Bet pačių sukilėlių pranešimai ir skelbiami vaizdo įrašai liudija ką kita. Viena didesnių grupuočių „Jaish al-Islam“, kurią, kaip manoma, išlaiko Saudo Arabija, patvirtino jau užpuolusi oro bazę prie Latakijos.

Būtent čia Maskva jau atsiuntusi tankų ir kovos lėktuvų.

Rusija pirmadienį taip pat nurodė, kad į šalies ambasados Damaske teritoriją nukrito minosvaidžio sviedinys.

„Atakuosime dar karščiau. Rusai rizikuoja patirti tokį pat smūgį kaip Afganistane – siunčiami kariai namo grįš karstuose“, – pažadėjo A.Y.al-Mouhajeras.

Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje JAV ir Saudo Arabijos parama buvo gyvybiškai svarbi Afganistano sukilėliams, kurie kovojo su Sovietų Sąjungos pajėgomis. Tiesa, šįkart amerikiečiai sirų aktyviau neremia. („Reuters“, AP, AFP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.