Po smūgių Sirijoje V. Putinas kalba apie informacines atakas

V.Putinas kalba apie informacines atakas

V.Putinas paneigė pranešimus, esą per Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje žuvo civilių gyventojų.<br>AP nuotr.
V.Putinas paneigė pranešimus, esą per Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje žuvo civilių gyventojų.<br>AP nuotr.
V.Putinas paneigė pranešimus, esą per Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje žuvo civilių gyventojų.<br>AP nuotr.
V.Putinas paneigė pranešimus, esą per Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje žuvo civilių gyventojų.<br>AP nuotr.
Rusija toliau vykdo antpuolius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Rusija toliau vykdo antpuolius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Sirijoje lėktuvai surengė mažiausiai 30 smūgių.<br>AP nuotr.
Sirijoje lėktuvai surengė mažiausiai 30 smūgių.<br>AP nuotr.
Rusija toliau vykdo antpuolius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Rusija toliau vykdo antpuolius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Rusija toliau vykdo antpuolius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Rusija toliau vykdo antpuolius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

AFP, BNS, „Interfax“, ELTA ir lrytas.lt inf

Oct 1, 2015, 12:44 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 12:26 PM

Oro pajėgos „sunaikino teroristų grupuočių būstines ir ginklų sandėlį Idlibo rajone, taip pat trijų aukštų įtvirtintą vadavietę Hamos regione“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Dėl tiesaus aviacijos bombos pataikymo, sprogmenimis automobilius užtaisanti gamykla šiauriau Homso miesto visiškai sugriauta“, – dar priduriama šiame pranešime.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas regis sutinka, kad Rusija trečiadienį pradėtais savo aviacijos smūgiais taikosi ne tik į „Islamo valstybės“ objektus, sakydamas, kad veikiama pagal sąrašą, suderintą su Sirijos vyriausybe.

„Tos organizacijos žinomos. Ir, aišku, taikiniai nustatomi koordinuojantis su (Sirijos) Ginkluotosiomis pajėgomis, apie ką, tiesą sakant, vakar kalbėjo Rusijos gynybos ministerijos atstovai“, – sakė jis.

Kariniai lėktuvai surengė šešias atakas ir vengė civilių rajonų, nurodė gynybos ministerija.

„Siekiant nepataikyti į civilius gyventojus, Rusijos aviacijos smūgių taikiniai yra griežtai už civilių gyvenamų rajonų ribų ir jie nustatomi tik atlikus kruopščią žvalgybą, nustačius, kokiai teritorinei infrastruktūrai jie priklauso, nustačius tikslias jų koordinates ir gavus patvirtinimą apie ten esančius kovotojus kitais kanalais“, – sakė ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Pasak I.Konašenkovo, kurį citavo rusų naujienų agentūros, daugiau kaip 50 lėktuvų ir sraigtasparnių yra Rusijos karinių oro ir kosminių pajėgų aviacijos grupėje, kuri atlieka aviacijos smūgius į tarptautinės teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ objektus Sirijos teritorijoje.

„Pirmą kartą Juodosios jūros flotilės jūrų pėstininkai bus panaudoti Sirijoje Rusijos kariniams objektams saugoti, tarp jų ir karinio laivyno materialinio techninio aprūpinimo bazei Tartuse ir laikinai Rusijos oro pajėgų bazę Latakijoje“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ kitas Gynybos ministerijos pareigūnas.

Kariuomenė bus siunčiama rotacijos principu, misijoje dalyvaus specialiosios pajėgos iš Viduržemio jūroje esančių Rusijos karinių laivų ir šalies desantinių pajėgų septintosios divizijos kariai iš pietinio Novorosijsko miesto, minėjo I.Konašenkovas.

Rusijos prezidento B. al Assado administracija pasveikino tokį Rusijos sprendimą, pridūrusi, kad karinė parama buvo suteikta Damasko prašymu.

V.Putinas kalba apie informacines atakas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį paneigė pranešimus, esą per Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje žuvo civilių gyventojų, pavadindamas juos „informacine ataka“, tačiau pažadėjo, kad Maskva peržiūrės tuos pranešimus.

„Kalbant apie žiniasklaidoje skelbiamą visokią informaciją apie tai, kad kenčia taikūs gyventojai, mes esame pasiruošę tokioms informacinėms atakoms“, – pareiškė V.Putinas ketvirtadienį prezidentinės Žmogaus teisių tarybos posėdyje.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog „pirmoji informacija apie tai, kad žuvo šeši civiliai gyventojai, pasirodė dar prieš tai, kai į dangų pakilo mūsų lėktuvai“. „Tačiau tai nereiškia, kad mes neturime įsiklausyti į panašaus pobūdžio informaciją“, – sakė V.Putinas.

„Kitos šalys jau daugiau nei metus vykdo oro smūgius Sirijos teritorijoje be JT Saugumo Tarybos rezoliucijos ir be atitinkamo oficialios Sirijos valdžios prašymo. Mes tokį prašymą turime ir ketiname kovoti būtent su teroristinėmis organizacijomis“, – pabrėžė Rusijos vadovas.

Atmetė kritiką

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atmetė abejones dėl rusų oro antskrydžių Sirijoje taikinių.

„Gandai“, kad Maskva taikėsi ne į „Islamo valstybės“ (IS) pozicijas, „nepagrįsti“, pareiškė S. Lavrovas Niujorke po savo susitikimo su JAV kolega  Johnu Kerry. Esą nėra ir „jokių įrodymų“, kad per atakas žuvo civiliai, praneša agentūra AFP.

S. Lavrovas dar kartą pabrėžė, kad Rusija veiksmų Sirijoje ėmėsi paprašyta šios šalies vadovo B. al Assado. Tai „išimtinai“ kova prieš IS ir „kitas teroristines grupuotes“.

Rusija trečiadienį pirmą kartą surengė oro antskrydžius Sirijoje. Gynybos ministerijos Maskvoje duomenimis, per 20 oro smūgių subombarduoti aštuoni IS taikiniai.

Tačiau Vakarų šalių vyriausybės ir Sirijos opozicija pareiškė abejones dėl šių teiginių. Pasak JAV gynybos sekretoriaus Ashtono Carterio, neatrodo, kad atakos buvo rengiamos džihadistų kontroliuojamose teritorijose.

Svarbiausios Sirijos opozicinės grupuotės – Sirijos nacionalinės koalicijos – duomenimis, per oro antskrydžius Homso provincijoje žuvo 36 civiliai. Be to, kritikai baiminasi, kad Rusija nori pulti nuosaikius sukilėlius, siekiančius demokratiškos Sirijos.

Ar V.Putinas patenkintas?

Kremliaus atstovas spaudai ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos aviacija Sirijoje atakas rengia prieš gerai žinomas ekstremistines islamistų grupuotes ir kad kol kas anksti pasakyti, ar prezidentas Vladimiras Putinas patenkintas tuo, kaip vyksta karinė kampanija.

Kalbėdamas kitą dieną po to, kai Maskva pradėjo oro smūgių prieš kampaniją Sirijoje, Dmitrijus Peskovas spaudos konferencijoje sakė: „Tos organizacijos žinomos. Ir, aišku, taikiniai nustatomi koordinuojantis su (Sirijos) Ginkluotosiomis pajėgomis, apie ką, tiesą sakant, trečiadienį kalbėjo Rusijos gynybos ministerijos atstovai.“

D.Peskovas žurnalistams patvirtino, kad esama konkrečių grupuočių sąrašo: „Yra, be abejo (toks sąrašas)“.

Jis neatsakė į klausimą, ar Sirijos gynybos ministerija gali patarinėti Rusijos pusei, kokius aviacijos smūgių taikinius pasirinkti.

„Taikiniai nustatomi koordinuojantis su Sirijos gynybos ministerija“, – pakartojo jis.

Paklaustas, ar V.Putinas patenkintas tuo, kaip plėtojasi Rusijos oro kampanija, V.Peskovas atsakė: „Kol kas anksti apie tai kalbėti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.