R. Kadyrovas Rusijai: „Pribaikite piktąsias dvasias Sirijoje“

Vienas iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimiausių sąjungininkų Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas paragino Rusijos prezidentą dislokuoti musulmonų sausumos pajėgas kovoje prieš grupuotę „Islamo valstybė“, rašo dailymail.co.uk.

R. Kadyrovo komentarai pasirodė po to, kai Rusija buvo apkaltinta pilanti benziną į Sirijos pilietinio karo ugnį.<br>Ria Novosti nuotr.
R. Kadyrovo komentarai pasirodė po to, kai Rusija buvo apkaltinta pilanti benziną į Sirijos pilietinio karo ugnį.<br>Ria Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2015, 8:05 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 9:17 AM

Čečėnijos prezidentas R. Kadyrovas sako, kad Maskva turi išplėsti savo operacijas Sirijoje, kurios prasidėjo trečiadienį kontraversiškais oro antskrydžiais prieš antivyriausybinius sukilėlius.

„Esu įsitikinęs, kad turi būti naudojamos ne tik oro pajėgos, bet ir pėstininkai, nes kuo greičiau mes pribaigsime „Islamo valstybę“, tuo taikiau gyvensime globalioje bendruomenėje. Mes, čečėnai, deja, neturime galimybės kovoti prieš šitas piktąsias dvasias“, – sakė R. Kadyrovas.

R. Kadyrovas, kuris vertinamas kaip vienas lojaliausių Vladimiro Putino rėmėjų, teigė, kad Islamo kovotojai iš Čečėnijos turėtų būti siunčiami kovoti su džihadistais.

Kaukazo regionas pietinėje Rusijoje, kuris apima Čečėniją, Dagestaną ir Ingušiją, pastaraisiais metais tapo islamistų ekstremizmo židiniu, o vasarą susiformavo didžiulė teroristinė grupuotė su 15 tūkst. kovotojų regione, prisiekusių ištikimybę grupuotei „Islamo valstybė“.

R. Kadyrovo komentarai vertinami kaip bandymas sušvelninti tolesnį džihadistų telkimąsi, paneigiant argumentą, kad konfliktą pakurstė sektantizmas.

Būtent sektantizmas buvo vyraujantis veiksnys, kodėl Vakarai atsisakė dislokuoti savo sausumos pajėgas Irake ar Sirijoje ir parėmė musulmonų karius kovoje prieš grupuotę „Islamo valstybė“.

Sausumos pajėgų naudojimas dar labiau pagilintų santykių krizę su Vakarais, todėl iki šiol V.Putinas vengė šio žingsnio, prisimindamas Sovietų Sąjungos karių pražūtingai ilgą dešimtmetį užsitęsusį buvimą Afganistane.

Kalbėdamas gazeta.ru, R. Kadyrovas teigė, kad V.Putinas Sirijoje veikia nepažeisdamas tarptautinės teisės įstatymų, priešingai nei tai daro Vakarai.

„Esu tikras, kad tai padės užtikrinti saugumą visame pasaulyje“, – sakė Čečėnijos prezidentas.

Jo komentarai pasirodė po to, kai Rusija buvo apkaltinta pilanti benziną į Sirijos pilietinio karo ugnį.

Lrytas.lt primena, kad Rusija trečiadienį pirmą kartą surengė oro antskrydžius Sirijoje. Gynybos ministerijos Maskvoje duomenimis, per 20 oro smūgių subombarduoti aštuoni IS taikiniai. Tačiau Vakarų šalių vyriausybės ir Sirijos opozicija pareiškė abejones dėl šių teiginių. Pasak JAV gynybos sekretoriaus Ashtono Carterio, neatrodo, kad atakos buvo rengiamos džihadistų kontroliuojamose teritorijose.

Svarbiausios Sirijos opozicinės grupuotės – Sirijos nacionalinės koalicijos – duomenimis, per oro antskrydžius Homso provincijoje žuvo 36 civiliai. Be to, kritikai baiminasi, kad Rusija nori pulti nuosaikius sukilėlius, siekiančius demokratiškos Sirijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.