Rusija neatsisako parodyti jėgos ir Irake

Kremlius ieško sąjungininkų per kovą su džihadistais

S.Lavrovas nori parodyti Rusiją, kaip didelę kovotoją su terorizmu Artimuosiuose Rytuose.<br>AP nuotr.
S.Lavrovas nori parodyti Rusiją, kaip didelę kovotoją su terorizmu Artimuosiuose Rytuose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-10-01 19:37, atnaujinta 2017-10-12 09:17

Jeigu Irakas kreipsis į Rusiją su prašymu dėl KOP (karinių oro pajėgų) operacijos jo teritorijoje prieš „Islamo valstybę“, Rusija įvertins politinį ir karinį panašių priemonių tikslingumą, pareiškė Ilja Rogačiovas, vadovaujantis Rusijos URM departamentui, atsakingam už naujų iššūkių ir grėsmių klausimus. Taip I.Rogačiovą cituoja Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Arba mes turėsime atitinkamą Irako vyriausybės prašymą, arba JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurios priėmimą lemtų Irako vyriausybės valios pareiškimas. Tik esant tokiam pakankamam pagrindui, bus vertinamas ir politinis, ir karinis tikslingumas“, – pareiškė jis.

Irako ministras pirmininkas Haideras al-Abadi interviu Prancūzijos televizijai „France 24“ ketvirtadienį sakė, kad svarstytų Rusijos galimybę smogti „Islamo valstybės“ džihadistams Irako teritorijoje, jeigu Maskva tai pasiūlytų.

„Tai galimybė. Jei gausime pasiūlymą, mes jį svarstysime“, – sakė jis.

Tuo tarpu S.Lavrovas per spaudos konferenciją ketvirtadienį JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose pareiškė, kad Rusija neplanuoja plėsti savo karinės aviacijos kampanijos už Sirijos ribų – į kaimyninę Iraką.

„Mes neplanuojame plėsti mūsų aviacijos smūgių į Iraką, – sakė jis. – Nesame kviesti, nesame paprašyti, o mes esame mandagūs žmonės, kaip jūs žinote. Mes neateiname, jeigu nesame pakviesti“.

Kremlius ieško sąjungininkų per kovą su džihadistais

Užsienio reikalų ministras aiškina, kad  Rusija, panašiai kaip JAV vadovaujama tarptautinė antiteroristinė koalicija, kariauja su „Islamo valstybe“ ir kitomis teroristinėmis grupuotėmis, kaip „Al Nusra Front“, ar kitos ekstremistinės grupės.

„Mes visada skelbdavome,. kad kariausime su „Islamo valstybe“ ir kitomis teroristinėmis grupuotėmis“, – sakė S.Lavrovas.

„Lygiai tokia pati yra ir JAV pozicija. Koalicijos vadovybė visada tvirtindavo, kad jos tikslas „al Nusra“ ir kitos teroristinės grupuotės, – mes tokiai pozicijai pritariame“, – pridūrė Rusijos diplomatijos vadovas.

Rusija pateikė JT rezoliucijos projektą, kuriame numatoma suintensyvinti kovą su tokiomis teroristinėmis grupuotėmis kaip „Islamo valstybė“, bet gavus Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo sutikimą, ketvirtadienį pranešė diplomatai.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pateikė penkių puslapių dokumentą JT Saugumo Tarybos narėms trečiadienį, kai Rusijos lėktuvai pirmą kartą atakavo objektus Sirijoje.

Rezoliucijos projektas ragina „visas valstybes pagal galimybes dalyvauti ir prisidėti prie šių pastangų bei derinti savo veiksmus su valstybių (kuriose vykdomos operacijos) leidimu“.

Pateikęs dokumentą S.Lavrovas pareiškė, kad tikisi artimiausiomis savaitėmis „nuodugnių diskusijų“ šiuo klausimu, tačiau nenurodė, kada Saugumo Taryba galėtų dėl jo balsuoti.

Rusija tikisi, kad dėl jos pasiūlyto kovos su terorizmu rezoliucijos projekto bus dirbamas JT Saugumo Taryboje, sakė S.Lavrovas.

„Tikimės, kad Ispanijos vyriausybė (JT Saugumo Taryboje) šį mėnesį organizuos darbą su šiuo projektu“, – nurodė jis per spaudos konferenciją ketvirtadienį JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Abejotina, kad šiai iniciatyvai pritars Jungtinės Valstijos.

Naujasis dokumentas primena anksčiau šį mėnesį paruoštą Maskvos projektą, kurį Jungtinės Valstijos blokavo dėl reikalavimo „derinti savo veiksmus su valstybių (kuriose vykdomos operacijos) leidimu“.

Rezoliucijos projekte raginama imtis veiksmų „Islamo valstybės“ finansavimui sustabdyti ir „aktyviau“ reikalauti įtraukti šios grupuotės rėmėjus į JT juodąjį sąrašą, paskelbiant jiems sankcijas.

Vasario mėnesį JT Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė rezoliuciją, draudžiančią prekyba senienomis iš Sirijos, ir pagrasino imtis sankcijų prieš visus, kas pirks naftos iš IS džihadistų.

Teheranas remia Maskvą

Iranas ketvirtadienį išreiškė paramą Rusijos aviacijos smūgiams, ginant jų bendrą sąjungininką Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, pavadindamas juos žingsniu „krizei“ regione išspręsti.

Irano užsienio reikalų ministerija išreiškė palaikymą Rusijos karinių oro pajėgų smūgiams, kurie buvo įvykdyti „remiantis Rusijos (gautu) oficialiu Sirijos vyriausybės prašymu“.

„Rusijos karinę operaciją prieš ginkluotas teroristines grupuotes Sirijoje Iranas vertina kaip žingsnį kovojant su terorizmu, atitinkantį siekį įveikti esamą krizę regione“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marzieh Afkham.

Iranas, kuris yra pagrindinis Sirijos vyriausybės sąjungininkas regione, teikia B.Assado režimui finansinę ir karinę paramą.

„Tikra ir atkakli kova su terorizmu, kuris kelia bendrą grėsmę regioniniam ir pasauliniam saugumui bei stabilumui, yra būtina“, – sakoma M.Afkham pareiškime.

Sukilėliai skundžiasi

JAV senatorius Johnas McCainas teigė, kad Rusijos karo lėktuvai smūgiavo grupuotėms, kurias „finansuoja ir apmokė mūsų CŽV“.

Respublikonų senatoriaus pareiškimas, jeigu pasitvirtintų, gali dar labiau padidinti įtampą Maskvos ir Vašingtono santykiuose.

„Jų pirmieji smūgiai buvo (nukreipti) prieš asmenis ir grupuotes, kurias finansuoja ir apmokė mūsų CŽV“, – sakė J.McCainas televizijai CNN.

Senatorius pridūrė, kad šie veiksmai rodo tikrąjį Maskvos siekį „paremti“ Sirijos prezidentą B. al Assadą.

Kad Rusijos karo lėktuvai ketvirtadienį raketomis apšaudė apmokymo stovyklą, kuria rūpinasi JAV palaikoma sukilėlių grupuotė šiaurės vakarinėje Sirijos Idlibo provincijoje, pranešė ir grupuotės atstovas naujienų agentūrai AFP.

„Lygiai 10 val. 30 min. Rusijos karo lėktuvai pataikė į „Suqur al Jabal“ apmokymų stovyklą, keturi rusų lėktuvai paleido daugiau nei 10 raketų“, – pranešė „Suqur al Jabal“ (Kalnų sakalų) stovyklos atstovas Mustafa Halabi.

Pasak jo, dar du lėktuvai atakavo bazę vidurdienį, tačiau į sukilėlius nepataikė.

Šios grupuotės sukilėliai gauna technikos ir yra apmokomi pagal 500 mln. JAV dolerių kovos su „Islamo valstybės“ grupuote pajėgų stiprinimo Sirijoje programą.

Tačiau ši Pentagono programa, kuri iš pradžių buvo skirta maždaug 5,4 tūkst. atrinktų sukilėlių apmokymui per trejus metus, susilaukė griežtos kritikos.

Rugsėjo mėnesį JAV generolas Lloydas Aystinas Senato karo tarnybos komitete pareiškė, kad tik „keturi ar penki“ JAV lėšomis apmokyti sukilėliai kovoja pačioje Sirijoje.

Vėliau šiaurinėje Sirijos dalyje buvo dislokuota daugiau nei 75 naujai apmokyti sukilėliai, kurie buvo priskirti „Sukur al Džabal“ grupuotei arba „30-ajai divizijai“ – kitai opozicinei grupuotei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.