Rusijos antskrydžiai Sirijoje pareikalavo ir penkiametės gyvybės

Gedinti penkiametės, kuri žuvo Rusijos antskrydžio Sirijoje metu, motina papasakojo, kaip šeimos išvyka aplankyti gimines tapo kruvina tragedija, per kurią ji prarado tris mylimus žmones, rašo „The Independent“.

Penkiametė žuvo ją apsaugoti bandžiusio pusbrolio rankose.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Penkiametė žuvo ją apsaugoti bandžiusio pusbrolio rankose.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Penkiametė žuvo ją apsaugoti bandžiusio pusbrolio rankose.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Penkiametė žuvo ją apsaugoti bandžiusio pusbrolio rankose.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Penkiametė žuvo ją apsaugoti bandžiusio pusbrolio rankose.<br>„Twitter“ nuotr.
Penkiametė žuvo ją apsaugoti bandžiusio pusbrolio rankose.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 7:36 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 8:26 AM

Suheer, kuri nepanoro, kad būtų paviešinta jos pavardė, prašneko būdama Turkijoje, kur siekdama saugumo sugrįžo jos likusi šeima.

Moters duktė Raghata, kartu su seneliu ir pusbroliu, žuvo spalį, per, kaip manoma, Rusijos oro ataką.

Lankė senelius

Šeima 2011 metais bėgdama nuo žiauraus konflikto persikėlė gyventi į Turkiją, tačiau trumpam sugrįžo aplankyti Raghatos senelius. Prieš atvykdama į Siriją šeimą įsitikino, kad sukilėlių valdoma teritorija, kurioje gyveno jų giminaičiai, nebuvo bombarduojama reidų metu.

„Aš savo vaikus į Siriją nusivežiau tik šešioms dienoms. Mes turėjome grįžti namo jau sekančią dieną. Bet mano vyras daugiau niekada neišvydo savo dukros“, – skaudžiais prisiminimas dalijosi Suheer.

Raghata su savo teta Sirijoje išėjo apsipirkti, o vėliau sugrįžo į senelių namus Habeto mieste, kuris yra sukilėlių kontroliuojamoje Idlibo provincijoje. Po valandos mergaitės gyvybė ten ir užgeso.

Paskutinės mažametės gyvenimo akimirkos buvo užfiksuotos keliose nuotraukos. Ten matyti kaip ji džiugiai pozuoja su nauja taškuota suknele ir apyranke.

Bet netrukus šeima išgirdo artėjančius karo lėktuvus. Raghatos senelė Zahra čiupo anūkę ir nuskuodė į sode įrengtą slėptuvę.

Atakavo sukilėlius

Giminaičiai pasakojo, kad tuo metu, kai Zahra mergaitę perdavė pusbroliui, kuris jau buvo slėptuvėje, ant namo nukrito bombos.

Senelė išgyveno patyrusi rimtus sužalojimus ir nudegimus, o jos vyras žuvo viršutiniame namo aukšte nuo mirtinos žaizdos pilve. Jo gyvybė užgeso ligoninėje.

Raghata buvo rasta negyva veidu žemyn. Jos kaukolė buvo smarkiai sužalota. Mergaitė buvo pusbrolio Ahmedo glėbyje.

Šeima mano, kad jis bandė apsaugoti mažylę, kai sprogimas sudrebino slėptuvę. Vyras mirė beveik iš karto.

Raghatos mama atakos metu buvo kitoje pastato dalyje, tad jai pavyko išvengti sužalojimų.

Šis išpuolis buvo įvykdytas spalio 1 dieną, vos dvi dienos po to, kai Rusija Sirijoje pradėjo savo bombardavimų kampaniją. Šalis sulaukė daug kritikos už tai, kad taikosi į visus Sirijos prezidento Basharo al Assado priešus, o ne „Islamo valstybę“ ir kitas džihadistų grupuotes, kurias bombarduoja JAV vadovaujama koalicija.

Taikėsi į senelį?

Raghatos senelis Abdulas Razzaqas buvo Basharo al Assado Sirijos pajėgų dezertyras, kuris įkūrė Ahbabo al-Mustafa brigadą. Tai buvo viena iš ankstyvųjų frakcijų, kurios sudarė Laisvąją Sirijos armiją.

Jo šeima teigė, kad anksčiau šiais metais vyras išėjo į pensiją ir nutraukė visus su sukilėliais susijusius veiksmus. Nežinoma, ar būtent jis buvo išpuolio taikinys.

Rusijos kariuomenė neigia kaltinimus dėl šimtų civilių mirčių ir teigia, kad planuodami išpuolius naudoja įvairiausius žvalgybinius šaltinius tam, kad užtikrintų, jog nebus jokių papildomų mirčių.

Bet Raghatos mirtį užfiksavo Jungtinėje Karalystė įsikūręs Sirijos žmogaus teisių stebėtojas bei toje vietovėje veikiantys aktyvistai ir kitos grupės, kurios atskiria Rusijos antskrydžius iš lėktuvų formuotės, skrydžio aukščio ir naudojamos artilerijos.

Žmoguas teisių stebėtojas pranešė, kad tą dieną Habete buvo nužudyti trys civiliai, o opozicijos aktyvistas Hadi al-Abdullahas tarp mirusiųjų paminėjo penkiametę.

„Oro išpuoliu padaryta žala buvo didžiulė. Dviejų aukštų pastatas buvo visiškai sulygintas su žeme“, – teigė jis.

Šis miestas buvo Rusijos gynybos ministerijos taikinių sąraše. Ji teigė, kad sudavė smūgį „sukilėlių naudotamj pastatui, kuris buvo laikina jų bazė ir amunicijos sandėlis“.

Amerikos valdžios institucijos taip pat pripažino, kad būta civilių aukų ir vis dar tiria kelis incidentus. Kol kas nepranešama apie jokias civilių žūtis britų oro atakų kampanijoje, kurią anksčiau šią savaitę Jungtinė Karalystė pradėjo prieš „Islamo valstybę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.