Paleistą teroristą pasivijo kerštas

Izraelyje nuteistam, bet vėliau išmainytam libaniečiui nepavyko pasislėpti net ir Sirijoje. Teroristinės grupuotės „Hezbollah“ vadeiva Samiras Kuntaras žuvo per oro antskrydį netoli Damasko.

S.Kuntaras su „Hezbollah“ veikė Sirijoje, kur jį atsivijo Izraelio raketos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Kuntaras su „Hezbollah“ veikė Sirijoje, kur jį atsivijo Izraelio raketos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 22, 2015, 10:49 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:08 PM

„Hezbollah“ apie vieno savo lyderių žūtį pranešė trumpai.

„Šeštadienį sionistinio priešo lėktuvai bombardavo pastatą Džaramanoje. S.Kuntaras kartu su keliais sirais civiliais per antskrydį žuvo kankinio mirtimi“, – skelbiama grupuotės pranešime.

Nors Izraelis neprisiėmė atsakomybės už antskrydžius, keli vyriausybės nariai ir buvę karinių pajėgų pareigūnai išsidavė, kad tikrai neliūdi sužinoję apie S.Kuntaro likimą.

„Gerai, kad tokių žmonių kaip S.Kuntaras nebėra mūsų pasaulyje“, – Izraelio radijui teigė šalies statybų ministras Yoavas Gallantas.

Izraelis S.Kuntarą buvo nuteisęs už 1979 metais įvykdytą teroro išpuolį. Tuo metu vos šešiolikametis S.Kuntaras su trimis kitais Palestinos išlaisvinimo fronto nariais įsilaužė į vienos izraeliečių šeimos butą.

Teroristai pagrobė Danny Haraną ir jo keturmetę dukrą Einat, nusitempė juos į paplūdimį ir nužudė.

D.Harano žmona Smadar su dvejų metų dukra Yael pasislėpė nuo užpuolikų buto lubose virš miegamojo. Tačiau motina, mėgindama nutildyti mergaitę, kad jų nerastų įsibrovėliai, ją netyčia uždusino.

Užpuolikų grupuotė taip pat nušovė 24 metų policininką Elyahu Shaharą, mėginusį sustabdyti žudikus. Pats S.Kuntaras vėliau prisipažino įvykdęs tiktai šią žmogžudystę, tiesa, dėl jos visai nesigailėjo.

Teroro išpuolis sukrėtė Izraelį, bet gimtajame Libane S.Kuntarą pradėta laikyti nacionaliniu didvyriu.

Kitais metais Izraelis nuteisė S.Kuntarą kalėti iki gyvos galvos, tačiau 2008 metais jam pavyko išeiti į laisvę.

Kalinys buvo iškeistas mainais į dviejų Izraelio rezervo karių palaikus. Juos „Hezbollah“ kovotojai sugavo dar 2006 metais įsiveržę į Izraelio teritoriją iš Libano. Šis incidentas sukėlė 34 dienas trukusį karinį konfliktą tarp šalių.

Po išlaisvinimo Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas ir tuometis Irano lyderis Mahmoudas Ahmadinejadas apdovanojo buvusį kalinį ordinais, o JAV įtraukė S.Kuntarą į ieškomiausių pasaulyje teroristų sąrašą.

Nors iki tol S.Kuntaras su „Hezbollah“ ryšių neturėjo, sugrįžęs į Libaną jis prisidėjo prie grupuotės. Beirute libanietis buvo sutiktas kaip didvyris, tačiau vėliau vengė viešumos.

Manoma, kad teroristinės grupuotės narys kartu su šimtais kitų kovotojų prisijungė prie B.al-Assado režimą palaikančių pajėgų Sirijos pilietiniame kare. Tačiau ir čia jam nepavyko pasislėpti nuo Izraelio oro antskrydžių.

Trapių Jungtinių Tautų paskelbtų paliaubų tarp Izraelio ir Libano pastaruosius devynerius metus buvo laikomasi. Vis dėlto „Hezbollah“ kovotojo žūtis gali įplieksti naują konfliktą. „Hezbollah“ jau paleido kelias raketas į šiaurinę Izraelio dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.