Naujausias „Islamo valstybės“ ginklas – telefono programėlė

Teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ įvairiapusiškumas jau nieko nebestebina. Dabar organizacija pasitelkė naują įrankį – sukūrė mobiliojo telefono programėlę, rašo „Imritz“. 

„Islamo valstybės“ įvairiapusiškumas jau nieko nebestebina.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Islamo valstybės“ įvairiapusiškumas jau nieko nebestebina.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2015, 3:26 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:48 PM

Grupuotė aktyvi tiek karo lauke, tiek internetinėje erdvėje. Vos ne kasdien skelbiama ne tik apie jų karo veiksmus Irake bei Sirijoje, grasinimus teroristiniais išpuoliais JAV bei Europoje, bet ir socialinių tinklų naudojimą verbuoti jaunus, į radikalizmą linkusius musulmonus. 

Aplikacija suteikia galimybę skaityti su „Islamo valstybe“ siejamą naujienų portalą „Amaq News Agency“, taip pat sekti džihadistų gyvenimus Sirijoje ir Irake bei žiūrėti grupuotės platinamus vaizdo įrašus.

Programėle galima naudotis „Android“ operacinėje sistemoje.

Saugumo ekspertai teigia, kad sukurti programą mobiliajam telefonui – juokų darbas. Tad juos neramina spėliojimai, kaip ši inovacija bus naudojama verbuoti naujus kovotojus.

Kanados gynybos štabo vadovas generolas Jonathanas Vance'as pabrėžė, jog naujausiomis technologijomis siekiama dar efektyviau skleisti baimę bei terorą.

Tai yra viena iš priemonių, kuriomis „Islamo valstybė“ stiprina savo strategiją, kuri pastaruoju metu patiria vis daugiau problemų. Šį rudenį pasirodė vis daugiau spėjimų, kad dalis buvusių kovotojų dėl prastų sąlygų bei engimo bėga nuo grupuotės.

Vis dėlto Vakarai, anot generolo, neturėtų praleisti pro pirštus nestandartinių priemonių, kuriomis „Islamo valstybė“ toliau telkia savo rėmėjus.

„Su šia grupuote neturėtų būti kovojama vien tik fizine jėga. Privaloma stengtis pažaboti jos gebėjimą pasiekti žmones bei juos radikalizuoti. Apie tai jau daug prikalbėta, tačiau dar kartą reikia pripažinti, jog laisvai skleidžiamos „Islamo valstybės“ idėjos kai kuriems žmonėms patinka“, – teigė J.Vance'as.

Parengė Audrius Ričkus 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.