„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl šaudynių Dagestane

Džihadistų judėjimas

„Islamo valstybė“ išpuolius pradėjo rengti ir Rusijos teritorijoje.<br>AP asociatyvi nuotr.
„Islamo valstybė“ išpuolius pradėjo rengti ir Rusijos teritorijoje.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

2015-12-31 09:56, atnaujinta 2017-09-26 12:50

Išpuolis antradienį vėlai vakare prie istorinės Derbento tvirtovės, kur žuvo vienas žmogus ir sužeista 11, yra nuo rugsėjo jau antras, dėl kurio atsakomybę prisiima IS, nurodoma vietiniame naujienų portale kavkaz-uzel.ru (Caucasian Knot). 

Rusijos teisėsauga stengiasi neleisti gyventojams stoti į žiaurių džihadistų grupuotę Irake ir Sirijoje, kur Rusija per pastaruosius du mėnesius rengia antskrydžius. 

„Su Dievo pagalba kalifato kariai sugebėjo atakuoti grupę Rusijos specialiųjų tarnybų pareigūnų Derbento mieste Dagestano pietuose, nukaudami vieną pareigūną ir sužeisdami kitus“, – nurodė ekstremistų tinklalapius stebinti organizacija SITE, remdamasi trečiadienį paskelbtu IS pranešimu. 

Derbente buvo atakuotos Rusijos saugumo pajėgos (FST); ir kaip sakė vienas naujienų agentūros „RIA Novosti“ šaltinis, nukautas vienas FST karininkas, kitas sužeistas. 

Susišaudymas Dagestane įvyko tuo metu, kai Rusijos karo aviacija baigė dvi dienas trukusi intensyvų bombardavimą Sirijoje – surengtas 121 skrydis, smogta į 42 taikinius, pranešė trečiadienį Rusijos kariškiai. 

Išpuolio Dagestane dalyvių tebeieškoma, atliekama antiteroristinė operacija respublikos pietuose, paskelbti „laikini apribojimai“. 

Išpuolis pradėtas iš miško, kuriame slapstęsi ginkluoti vyrai ėmė šaudyti į grupę žmonių netoli Derbento tvirtovės, kuri 2003 metais paskelbta UNESCO pasaulio paveldo objektu. 

Pasak teisėsaugos pareigūno, trečiadienį bendravusio su naujienų agentūra „Interfax“, išpuolio vietoje rastos 67 šovinių gilzės. 

Kaspijos jūros pietrytinėje pakrantėje esantis Derbentas tvirtia esąs seniausias miestas Rusijoje – šiemet švęstas 2000-osios jo metinės. 

Vis daugiau islamistų sukilėlių iš Dagestano stengiasi prisidėti prie IS grupuotės. 

Dagestano lyderis Ramzanas Abdulatipovas praėjusią savaitę sakė, kad iš šios autonominės respublikos apie 600 gyventojų išvyko į Artimuosius Rytus prisidėti prie IS ir kad kiekviename Dagestano rajone įsteigtos antiteroristinės komisijos, kurios trukdytų džihadistų verbavimo veiklai. 

Respublikos policija anksčiau šį mėnesį paskelbė dar didesnius skaičius – kad 900 Dagestano gyventojų įstojo į ginkluotas grupuotes Sirijoje. 

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) šį mėnesį yra pranešusi, kad džihadistų pusėje Irake ir Sirijoje kovoja beveik 2900 Rusijos piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.