Stambule dirbantis gidas: „Tai gali būti susiję su pabėgėliais“

Stambule dirbantis gidas Halitas Gafaras pasakojo, kad šiandien taip sutapo, kad jam nereikėjo dirbti su turistų grupe. Tačiau jo kolegos, kurie šiandien turėjo užsieniečiams rengti ekskursijas senamiestyje, buvo priversti koreguoti planus.

Anot gido, situacija mieste – siaubinga.<br>AP nuotr.
Anot gido, situacija mieste – siaubinga.<br>AP nuotr.
Anot gido, situacija mieste – siaubinga.<br>AP nuotr.
Anot gido, situacija mieste – siaubinga.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 11:03 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:49 AM

Pašnekovas kalbėjo apie saugumo situaciją mieste ir tai, kokių rekomendacijų turėtų paisyti šį miestą lankantys turistai.

„Pats šiandien nebuvau mieste, bet pranešama, kad apie pusę 11 ryto centre nugriaudėjo sprogimas.

Pirminiais duomenimis, sprogmuo buvo paliktas šiukšlių dėžėje. Šiuo metu ieškoma įtariamųjų. Situacija siaubinga. Neoficialiai kalbama, kad per sprogimą žuvo devyni žmonės. Taip pat turiu žinių, kad per sprogimą nukentėjo ir vienas mano kolega gidas“, – teigė H.Gafaras.

Gido teigimu, greičiausiai šis išpuolis siejamas su pabėgėliais, kurie užplūdo Turkiją iš Sirijos. Tokia informacija kol kas nėra oficialiai patvirtinta.

„Turkijoje yra 2,5 milijono pabėgėlių ir ne visuomet spėjame viską sukoordinuoti“, – aiškino gidas.

Vyras įsitikinęs, kad dėl šio išpuolio turistai neturėtų įsibaiminę slėptis viešbučiuose: „Manau, kad daugiau problemų tikrai nekils ir lankytis miesto centre nėra nesaugu. Veikiausiai tai, kas buvo norėta padaryti, atlikta ir daugiau nepasikartos. Supraskite, pernai Stambulą aplankė 42 milijonai turistų, gal kai kam tai nepatinka.“

H.Gafaro teigimu, jis savo rusakalbius svečius visuomet perspėja, kur nereikėtų vaikštinėti sutemus: „Daugiausia problemų kyla jauniems vyrams, kurie ieško nuotykių ir paskui vieną po kito lankydami vietinius barus patenka į nemalonias situacijas. Suprantama, viską žino tik Dievas, bet kiek galiu, turistus informuoju.“

Gidas teigė, kad anksčiau turistams nekildavo jokių klausimų dėl saugumo mieste, bet dabar tokie klausimai jo nestebina, nes tai ne pirmas išpuolis gausiai turistų lankomame mieste.

Paklaustas, kaip vietiniai žmonės reaguoja į šiuos įvykius, pašnekovas atsakė: „Jei jūsų mieste kas nors panašaus įvyktų, klausimas, ar aš pas jus vykčiau.

Supraskite, daug vietinių gyvena iš turizmo ir tokie įvykiai juos sujaudina. Jei mieste bus turistų, bus ir darbo, bet jei jų neliks, žmonės susidurs su sunkumais, kaip išlaikyti šeimas.“

Baigdamas pokalbį gidas teigė, kad reikia tikėtis, jog panašūs įvykiai nesikartos. Dažnai lietuvių turistus Stambule pasitinkantis rusakalbis ekskursijų vadovas tikino, kad jie itin mėgsta lankytis Adomo Mickevičiaus muziejuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.