„Al Qaeda“ atskleidė, kas įkvėpė rugsėjo 11-osios išpuolius

Teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ vadeivą Osamą bin Ladeną šiurpiausiam šių laikų teroro išpuoliui pastūmėjo anksčiau įvykęs lėktuvo sudužimas, skelbia „The Independent“. 

Rugsėjo 11-osios teroro aktas nusinešė beveik 3 tūkst. žmonių gyvybę.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rugsėjo 11-osios teroro aktas nusinešė beveik 3 tūkst. žmonių gyvybę.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2016, 2:44 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 3:55 AM

Mintis 2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykdyti išpuolį teroristams kilo išgirdus apie 1999 metų spalį Atlanto vandenyne sudužusį avialinijų „EgyptAir“ lėktuvą, skridusį reisu 990. 

„Al Qaeda“ sąjungininkų grupuotės propagandinio leidinio teigimu, O.bin Ladenas suplanavo rugsėjo 11-osios ataką, paskatintas netikėtai iškilusios diskusijos apie šią lėktuvo katastrofą.

Teroristinės organizacijos „Ansar al-Sharia“ leidžiamo savaitraščio „al-Masra“ straipsnyje atskleidžiama esą iki šiol nepasakota istorija apie 2001 metų tragediją, kurios metu Pasaulio prekybos centro dangoraižiuose Niujorke, Pentagone ir Pensilvanijos valstijoje sudužus lėktuvams žuvo beveik 3 tūkst. žmonių.

Teroristus esą įkvėpė vos prieš dvejus metus nelaimingai pasibaigęs oro linijų „EgyptAir“ skrydis iš Los Andželo į Kairą. Aviakatastrofos metu žuvo visi 217 orlaivyje buvę žmonės. Beveik pusė jų buvo amerikiečiai.

Tyrėjai iš Egipto tuo metu tikino, kad nelaimė įvyko dėl mechaninio gedimo. Tačiau JAV Nacionalinė transporto saugos tarnyba išsiaiškino, jog antrasis lėktuvo pilotas Gameelas al-Batouti galėjo sąmoningai sudaužyti lėktuvą.

Tokią versiją paskatino piloto kabinos garso įraše girdimi jo žodžiai “Aš pasitikiu Dievu“ („Tawkalt ala Allah“), kuriuos jis kartojo lėktuvui staigiai krentant. 

Nepaisant visų spėliojimų dėl galimai įvykdyto teroro akto, piloto šeima ir draugai tvirtino, kad jis nebuvo giliai tikintis. Kiti šaltiniai tikino, jog tai galėjo būti savižudybė arba kerštas oro linijoms „EgyptAir“ dėl jų pritaikytų nuobaudų.  

Tačiau tuo metu „Al-Qaeda“ vadovavęs O.Bin Ladenas aiškiai nesirūpino dėl to, kas paskatino pilotą sudaužyti lėktuvą, bet svarstė, kaip tokia tokia nelaimė galėtų padėti sukurti naują pražūtingą grupuotės strategiją. 

Leidinyje tikinama, jog išgirdęs apie „EgyptAir“ lėktuvo katastrofą, O.bin Ladenas iškart paklausė:“Kodėl jie jo nesudaužė į pastatą?“

Portalo „Jihadology“ teigimu, ši akimirka ir buvo Rugsėjo 11-osios sąmokslo pradžia.

Vis dėlto Rugsėjo 11-osios tragedijai tirti suburtos komisijos ataskaitoje tikinama, kad Khalidas Sheikhas Mohammedas buvo pagrindinis teroro išpuolio planuotojas, kuriam ir kilo idėja panaudoti lėktuvus iš JAV.

Tada vadeivos esą „subūrė brolius, kurie turėjo pasus, ir pasiuntė juos į Ameriką mokytis pilotuoti lėktuvų“. Straipsnyje išvardinti „American Airlines“ reiso 11, „United Airlines“ reiso 175, „American Airlines“ reiso 77 ir „United Airlines“ reiso 93 lėktuvus pilotavę užpuolikai, kurie mokėsi pilotuoti lėktuvus.

Propagandinį savaitraštį leidžianti grupuotė „Ansar al-Sharia“ dar kartais yra vadinama „Al-Qaeda“ Arabijos pusiasalyje“ (AQAP).

JAV Valstybės departamento teigimu, ši organizacijos atšaka buvo įsteigta norint pritraukti daugiau pasekėjų grupuotei bandant pakeisti pavadinimą ir manipuliuoti žmonėmis, kad šie prisijungtų prie jų teroro aktų Jemene.

„Ansar al-Sharia“ prisiėmė atsakomybę dėl teroro atakų serijos prieš karius ir saugumo pajėgas Jemene bei savižudžių sprogdinimus. Šalyje vis dar tebesitęsiančiuose kruvinuose sukilimuose šalies pilietiniame kare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.