Norvegijos urvuose prie Rusijos sienos įsikurs JAV tankai

JAV kariuomenės pajėgos ruošiasi dislokuoti tankus, artileriją ir kitą įrangą slaptuose Norvegijos urvuose prie Rusijos sienos, kurie buvo naudojami Šaltojo karo metais, skelbia CNN.

Pastaruoju metu kylant įtampai tarp Rusijos ir NATO, JAV nusprendė išnaudoti 195 kilometrų sienos atkarpą, kuri praėjusiame amžiuje buvo stipriai militarizuota.<br>„Youtube“ nuotr.
Pastaruoju metu kylant įtampai tarp Rusijos ir NATO, JAV nusprendė išnaudoti 195 kilometrų sienos atkarpą, kuri praėjusiame amžiuje buvo stipriai militarizuota.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-19 09:36, atnaujinta 2017-06-07 13:37

Pastaruoju metu kylant įtampai tarp Rusijos ir NATO, JAV nusprendė išnaudoti 195 kilometrų sienos atkarpą, kuri praėjusiame amžiuje buvo stipriai militarizuota.

Įtampą kelia ir tai, kad Rusijos laivyno Šiaurinė flotilė yra dislokuota visai netoli – už 160 kilometrų esančiame Murmansko uoste.

Dar spalio mėnesį Norvegijos gynybos štabo vadovas admirolas Haakonas Bruunas-Hanssenas teigė, kad Rusija parodė esanti pasiruošusi panaudoti karinę jėgą politiniams tikslams.

Urvai, kuriuose yra įrengta ir temperatūros kontrolės sistema, yra aptinkami visoje centrinėje Norvegijoje.

O JAV pajėgos šiuos urvus naudojo ir anksčiau – 1981 metais, kai buvo mėginama sustiprinti NATO pajėgas regione.

Po Šaltojo karo pabaigos Vašingtonas svarstė, ar racionalu ir toliau išlaikyti urvų kompleksą.

„Norėdama išsaugoti urvus, Norvegijos vyriausybė sutiko finansuoti šių įrengimų išlaikymą dešimtajame dešimtmetyje“, – paaiškino Transatlantinio saugumo iniciatyvos vadovas Magnusas Nordenmanas.

Moderniame ir saugomame urvų komplekse dirba apie 100 norvegų ir JAV pareigūnų. Urvuose yra pakankamai įrangos, reikalingos aprūpinti daugiau nei 15 tūkst. JAV karinio laivyno pėstininkų.

Be to, ši įranga jau buvo naudojama ir Irako karo metu.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro Europos programos vadovė Heather Conley CNN teigė, kad pasikeitimai geopolitiniame kontekste privertė ir vėl prisiminti šių urvų svarbą.

„Dabar saugumo situacija dėl Rusijos yra pasikeitusi. Protinga būtų persvarstyti tai, ko mums reikia“, – pabrėžė ekspertė.

Maždaug 6,5 tūkst. įvairių priemonių buv naudojamos ir per vasarį vyksiančias karines pratybas „Šaltasis atsakas 16“ („Cold Response 16“).

Pratybose dalyvaus 16 tūkst. karių iš 12 NATO šalių sąjungininkių ir jų partnerių.

Norvegijos gynybos ministerijos atstovas CNN patikino, kad pratybų tikslas yra išvystyti karinius gebėjimus iššūkį keliančioje aplinkoje ir išlaikyti NATO patikimumą kolektyvinės gynybos ir atgrasymo srityse.

H.Conley teigimu, karinės pratybos yra būtinos patikrinti NATO karių pasirengimą kovoti šaltame ore.

Visai neseniai JAV gynybos departamentas pranešė, kad ketina padidinti biudžetą, skiriamą Europai, kad būtų užkirstas kelias Rusijos agresijai prieš NATO partnerius.

Šia iniciatyva taip pat apims papildomos karinės įrangos dislokavimą Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Centrinėje Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.