„Islamo valstybė“ rado naują žiaurų įrankį moterims kankinti

Džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) teroristai pradėjo naudoti įrankį vadinamą „kandėju“ nubausti moteris, kurių drabužiai, kovotojų manymu, ne visiškai uždengia jų kūnus. Mosulo gyventojai teigia, kad kankinimo prietaisas – dar vadinamas „kirpėju“ – yra naujas IV naudojamas įrankis bausti aprangos taisyklių nesilaikančias moteris, rašo „The Independent“.

Mosule „Islamo valstybės“ aprangos taisyklių nesilaikančios moterys yra žiauriai kankinamos įrankiu vadinamu „kandėjas“<br>AFP/ „Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Mosule „Islamo valstybės“ aprangos taisyklių nesilaikančios moterys yra žiauriai kankinamos įrankiu vadinamu „kandėjas“<br>AFP/ „Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-03 20:27, atnaujinta 2017-06-05 15:20

Praėjusį mėnesį iš Mosulo pabėgęs mokyklos direktorius pasakojo, kad kankinimo aparatas sukeliantį neapsakomą skausmą, juo kerpama moterų oda ir mėsa.

22-metė namų šeimininkė Fatima pasakojo, kad po kelių nesėkmingų bandymų pabėgti iš Mosulo jai pagaliau pasisekė tai padaryti. Ji teigė neturėjusi jokio kito pasirinkimo, nes jos vaikai badavo, o IV tapo dar žiauresnė ir sadistiškesnė lyginant su pernai, ypač moterų atžvilgiu.

Kankino nedėvinčią pirštinių

„Kandėjas“ mums tapo košmaru, – pasakojo Fatima, kuriai pavyko saugiai atvykti į Mabrukos stovyklą Sirijos kurdų valdomame Šiaurės Rytų regione. – Praėjusį mėnesį mano sesuo buvo žiauriai nubausta, nes namuose paliko savo pirštines.“

IV nurodė, kad kiekvieną kartą iš namų išėjusios moterys turi būti pilnai užsidengusios šydu, privalo dėvėti laisvas kelnes, kojines bei pirštines, o su jomis būtinai turi būti vyriškos lyties šeimos narys.

Fatima teigė, kad net praėjus mėnesiui po metaliniu įrankiu atliktos bausmės jos sesei „ant rankos vis dar matosi mėlynės ir randai.“

„Bausmė su įrankiu yra skausmingesnė nei gimdyti“, – teigė Fatimos sesuo.

Liudininkai apibūdino „kandėją“ kaip spąstus gyvūnams gaudyti, arba metalinius nasrus su dantimis, kurie įsikerta kiaurai per žmogaus kūno audinius.

Bausmių skaičius auga

Pabėgti iš IV kontroliuojamo Mosulo yra sudėtinga ir pavojinga. Visi per pastaruosius du mėnesius pabėgę žmonės teigė, kad gyvenimo kokybė valdant džihadistų grupuotei smarkiai krito: stinga maisto, kuro, vandens ir elektros.

Mosule per paskutinius kelis mėnesius padažnėjo viešų plakimų ir egzekucijų. Pasak Mosulo gyventojų, prie vadinamojo kalifato prisijungę savanoriai būtent iš Saudo Arabijos ir Libijos yra labiausiai linkę bausti už pačius mažiausius nusižengimus taisyklėms.

Pabėgėliai pranešė apie Mosule didelį badaujančiųjų skaičių, kuris augo dėl ekonominių ir karinių veiksmų nutaikytų prieš „Islamo Valstybę.“

„Aš pati gebėjau atlaikyti blogą elgesį ir maisto trūkumą, bet kai mano 11 mėnesių vaikas pradėjo badauti tapo nebeįmanoma ten pasilikti“, – atskleidė Fatima.

Pabėgti padeda kontrabandininkai

Tačiau yra ženklų, kad IV tarpe auga sumaištis ir korupcija. Pats faktas, kad nepaisant griežtų draudimų yra daug iš Mosulo pabėgusių žmonių reiškia, jog IV nebesugeba iki galo įtvirtinti savo taisyklių.

„Jie grasino mus nužudyti, jei išeisime už Mosulo ribų“, – tvirtino buvęs mokyklos direktorius. Tačiau kontrabandininkai siūlo slaptai išgabenti žmones už 400-500 dolerių (362-452 eurų), bet tikima, kad dalis šių pinigų gali nukeliauti pas džihadistų grupuotę, kuriai pačiai žūtbūt reikia pinigų.

Nepaisant šios korupcijos, prastų gyvenimo sąlygų ir kasdienių žiaurumų, „Islamo valstybės“ tarpe nematyti daug dezertyrų. Nors dvi didžiausios pasaulio oro pajėgos bombarduoja džihadistų grupuotę, IV vis dar turi daugybę ją palaikančių fanatikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.