Už lango nešaudo: sirus Damaske aplenkė karo košmaras (II dalis)

Praėjusią savaitę paskelbtas paliaubas Sirijoje nepatikliai, bet su viltimi stebi visas pasaulis. Ir nors vis pranešama apie pavienius pažeidimus, „Lietuvos rytui“ Sirijoje gyvenantys studentai patvirtino: pastarosios dienos šalyje iš tikrųjų ramesnės.

M.Trabzonli teigimu, žmonių pajamos Damaske liko tokios pat, o kainos pakilo kone trigubai.<br>Sputnik nuotr.
M.Trabzonli teigimu, žmonių pajamos Damaske liko tokios pat, o kainos pakilo kone trigubai.<br>Sputnik nuotr.
M.Trabzonli nenori palikti artimųjų, nors ateities Damaske nemato.<br>Sputnik nuotr.
M.Trabzonli nenori palikti artimųjų, nors ateities Damaske nemato.<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Motužytė („Lietuvos rytas“)

Mar 8, 2016, 10:28 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 7:34 AM

Muhammadas Trabzonli, Sarah Al Zein ir Jenny Daher gimė ir augo Sirijoje. Prasidėjus karui jie, kaip ir daugelis vietos gyventojų, išgyveno netektis, slėpėsi nuo bombų sprogimo atsitiktiniuose pastatuose, o smukus ekonomikai dar atidžiau skaičiuoja savo pinigus.

Daugelis jų draugų jau paliko nuniokotą šalį ir išvyko svetur. Vieni studijuoja, kiti, gavę pabėgėlio statusą, glaudžiasi aplinkinėse valstybėse ar Europoje.

Vis dėlto šių jaunuolių trijulė bent jau artimiausiu metu išvykti neketina. Tiesa, visų jų priežastys likti – skirtingos

Jaunuolis nebelanko paskaitų

Aktyvia ir įvairia kasdienybe M.Trabzonli pasigirti negali. 22 metų vaikinas gyvena Damasko priemiestyje, kuriame susitelkusios režimo pajėgos.

Jaunuolis priklauso sunitų religinei bendruomenei, tačiau didžioji dalis aplinkinių gyventojų – alavitai (šiitų religinė kryptis. – Red.).

„Jaučiuosi kitoks, bet turiu pasakyti, kad man tai nesvarbu.

Esu apolitiškas, su niekuo apie politiką ir valdžią nediskutuoju. Čia susitelkusios režimo pajėgos, todėl yra pakankamai saugu.

Per penkerius metus jau visi pripratome ir žinome, kur geriau neiti. Vis dėlto gatvėje aš nesijaučiu saugiai. Labiausiai dėl raketų, kurias kasdien sprogdina abi kariaujančios pusės.

Tiesa, turiu pripažinti, kad pastarosios dienos ramesnės“, – sakė M.Trabzonli.

Vaikinas Damasko universitete studijuoja anglų literatūrą, tačiau vykstant karui lankyti paskaitas sunku.

Dėl didžiulių eismo spūsčių paprastai valandą trunkanti kelionė iki studijų vietos kartais užsitęsia iki keturių valandų.

„Keliskart per savaitę lankau paskaitas? Geriau klauskite, kelis kartus per mėnesį“, – nelinksmai nusijuokė M.Trabzonli.

Spūstys tįsta dėl tankiai kelyje išdėstytų patikros postų. Juose budintys režimo kariai ieško karinio amžiaus jaunuolių, tinkamų armijai.

Kiekvienas pilnametystės sulaukęs siras privalo atlikti karinę tarnybą.

Nuo jos atleidžiami tie, kurie neturi brolio, ir neįgalieji, o jaunuoliams, tuo metu studijuojantiems universitete, tarnyba nukeliama iki studijų pabaigos.

Arba galima tiesiog susimokėti 15 tūkstančių JAV dolerių ir išvengti tarnybos.

Smuko šalies ekonomika

M.Trabzonli tėvas – karininkas, tarnavęs prieš dešimtmetį. Vis dėlto vaikinas džiaugiasi išvengęs armijos. Jis – vienintelis sūnus šeimoje.

„Prieš dvejus metus kare žuvo mano pusbrolis. Buvome labai artimi. Iki šiol skaudu tai prisiminti. Sirijoje kiekvienas žmogus yra netekęs ko nors iš artimųjų“, – kalbėjo Muhammadas.

Tvirtai sudėtas jaunuolis kasdien lankosi prie namų esančioje treniruoklių salėje.

Tai vienintelis būdas praskaidrinti slenkančias dienas. Su draugais jis susitinka tik kartą per savaitę. Ne tik dėl atstumo, bet ir dėl finansinės situacijos šalyje.

„Prieš karą 1 JAV doleris buvo lygus 50 Sirijos svarų, dabar 1 JAV doleris lygus 250 Sirijos svarų. Žmonių pajamos liko tokios pat, o kainos pakilo kone trigubai. Aš nedirbu, mane išlaiko tėvai. Tėvas šiuo metu turi maisto prekių parduotuvę, o mama – namų šeimininkė.

Tų pinigų, kuriuos gauname, nėra daug, užtenka tiktai būtiniausioms išlaidoms“, – pasakojo M.Trabzonli.

Tėvai ir sesuo – žmonės, dėl kurių Muhammadas vis dar yra Sirijoje. Daugelis jo draugų jau pakėlė sparnus į Europą ar aplinkines šalis.

M.Trabzonli nenori palikti artimųjų, nors ateities čia nemato.

„Čia nieko nebeliko. Kalbu apie galimybes, jų tikrai nematau.

Man Europa nėra svajonių kampelis, bet neabejoju, kad galimybių ten daugiau nei čia“, – pasiguodė siras.

Planuose – gyvenimas Sirijoje

J.Daher gyvena visai kitokiomis nuotaikomis.

Mergina kol kas neketina palikti Sirijos ir mato perspektyvą būtent gimtinėje įgyti naudingos darbo patirties.

„Turiu daug tikslų ir čia, ir už Sirijos ribų. Manau, čia įgyti bakalauro laipsnį ir pradėti karjerą yra lengviau. Tačiau magistro studijas norėčiau tęsti užsienyje.

Kadangi negalėčiau gauti visos stipendijos, tai reiškia, kad jau Sirijoje turiu susirasti darbą ir susitaupyti šiek tiek pinigų“, – aiškino mergina.

Pasak jos, atlyginimai Sirijoje priklauso nuo išsilavinimo ir patirties. Vis dėlto sunku įsivaizduoti taupymą ateičiai, kai išsilavinęs žmogus, turintis penkerių metų darbo patirtį, gali uždirbti tiktai apie 40 tūkst. Sirijos svarų (166 eurus).

J.Daher pasakojo, kad drabužių kainos šalyje svyruoja nuo 1 tūkst. iki 10 tūkst. Sirijos svarų (nuo 4,1 iki 42 eurų). Duona kainuoja apie 50 Sirijos svarų (0,21 euro), litras pieno – maždaug 150 Sirijos svarų (0,62 euro), šokolado batonėliai „Mars“ ir „Twix“ – 225 Sirijos svarus (0,94 euro).

„Viskas brangsta, bet vis tiek mūsų šalyje viskas yra pigiau nei kitur. Atlyginimai nėra dideli, jų užtenka kukliai gyvenant išlaikyti šeimą, jei abu tėvai dirba. Tačiau norint gerai gyventi būtina susirasti papildomą darbą.

Mano tėvai stengiasi gauti vizą, jie nori, kad išvyktume.

Bet aš vis prašau palaukti. Tikiu, kad prieš išvykdama turiu ką nors pasiekti čia.

Ir net jeigu vieną dieną paliksiu savo šalį, tikiu šviesia Sirijos ateitimi.

Tikiu, kad pasisėmusi vertingos patirties užsienyje aš sugrįšiu ir padėsiu atkurti savo valstybę“, – optimistiškai pokalbį baigė Jenny.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.