Įtartinas picos užsakymas leido sugauti teroristą S. Abdeslamą

Keturis mėnesius nuo teisėsaugos slapstęsis Paryžiaus atakų įtariamasis Salah Abdeslamas pagaliau buvo surastas ir suimtas. Tai padaryti padėjo pirštų atspaudai ant vienos stiklinės ir įtartinai didelis picos užsakymas į namus Molenbeke, skelbia „The Independent“.

Paryžiaus atakų įtariamasis S.Abdeslamas buvo suimtas pareigūnams radus jo pirštų atspaudų ant stiklinės ir pastebėjus įtartinai didelį picos užsakymą į namus Molenbeke.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Paryžiaus atakų įtariamasis S.Abdeslamas buvo suimtas pareigūnams radus jo pirštų atspaudų ant stiklinės ir pastebėjus įtartinai didelį picos užsakymą į namus Molenbeke.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.Abdeslamas buvo suimtas Molenbeke kartu su bendrininku ir jį slėpusiais šeimos nariais. Tuo metu visi valgė picą, kurios užsakymas leido pareigūnams suprasti, kad name buvo slepiami teroristai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Abdeslamas buvo suimtas Molenbeke kartu su bendrininku ir jį slėpusiais šeimos nariais. Tuo metu visi valgė picą, kurios užsakymas leido pareigūnams suprasti, kad name buvo slepiami teroristai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-20 12:28, atnaujinta 2017-06-01 04:46

Paryžiaus teroristinio išpuolio kaltininkas S.Abdeslamas nuo lapkričio 14 dienos slėpėsi Briuselio Molenbeko rajone ten nuvežtas draugų.

S.Abdeslamo ir kitų Paryžiaus išpuolį suplanavusių žmonių paieškos buvo nesėkmingos iki antradienio, kai Belgijos ir Prancūzijos policija šturmavo Briuselio Forė rajone esančią vieną teroristų priebėgą, kur, pareigūnų manymu, neturėjo nieko būti.

Tačiau prie buto prisiartinę pareigūnai buvo apšaudyti kovotojo, kuris buvo ginkluotas automatu ir riaušėms malšinti pritaikytu šautuvu. Policininkai kovotoją nušovė, o du įtariamieji stogais pabėgo nuo pareigūnų.

Butą apieškoję tyrėjai ant vienos stiklinės rado S.Abdeslamo pirštų atspaudų, o tai leido pareigūnams padaryti išvadą, kad šis teroristas vis dar slapstėsi Briuselyje.

Įtartinai daug picos

Atnaujinus pastangas sugauti įtariamąjį policija galiausiai buvo atvesta prie vieno namo Molenbeke, kuris buvo vos 500 metrų nuo senųjų S.Abdeslamo namų.

Pradėję stebėti namą Molenbeke policijos pareigūnai turėjo vis daugiau pagrindo manyti, kad namo gyventojai patalpose slėpė didesnę grupę žmonių, nei įprasta.

Tačiau šie įtarimai pasitvirtino tik po to, kai viena moteris užsakė neįprastai daug picos. Tada ginkluoti pareigūnai šturmavo namus ir rado šią moterį valgančią picą kartu su dviem draugais, keliais vaikais ir S.Abdeslamu.

Reido metu policijos šaulys pastarajam šovė į koją. Be S.Abdeslamo, buvo suimtas ir įtariamas jo bendrininkas, žinomas Amine'o Choukri pravarde.

Trys šeimos nariai, kurie jį slėpė, taip pat buvo sulaikyti.

A.Choukri turėjo padirbtą Sirijos pasą, kuriame buvo įrašytas vardas Moniras Ahmedas Alaajas. A.Choukri pirštų atspaudų buvo rasta viename bute, kur slėpėsi už Paryžiaus išpuolį atsakingi teroristai.

A.Choukri padirbtas pasas ir Belgijos asmens tapatybės kortelė buvo rasti antradienį per reidą Forė rajone. Tai leidžia manyti, kad šis asmuo galėjo būti vienas iš vyrų, šturmo metu bėgusių nuo pareigūnų.

Gaudynės dar nesibaigė

Paskutinis laisvėje likęs pagrindinis įtariamasis dėl išpuolių Mohamedas Abrini vis dar slapstosi nuo teisėsaugos. Dvi dienos iki Paryžiaus atakų M.Abrini buvo nufilmuotas kartu su S.Abdeslamu prie vienos degalinės.

Dar vienas ieškomasis yra Soufiane'as Kayalis, tačiau kol kas dar nėra žinoma jo tikroji tapatybė.

Šiuo metu dar tiksliai neaišku, kiek prie Paryžiaus teroristinių išpuolių prisidėjo buvęs nusikaltėlis ir Molenbeke brolio bare dirbęs S.Abdeslamas, bet įtariama, kad jis padėjo paruošti sprogmenis, išnuomoti automobilius bei slaptus butus ir atvežti džihadistus, vykdžiusius lapkričio 13 dienos atakas.

Tyrėjai tiki, kad jis prie stadiono „Stade de France“ atvežė tris sprogdintojus mirtininkus, o tada nuvyko į 18-ąjį rajoną, kur ir paliko išnuomotą automobilį.

Iš pradžių „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už išpuolius ir taip pat teigė esanti kalta dėl 18-ame rajone rengto išpuolio, kuris niekuomet taip ir neįvyko.

Monružo priemiesčio šiukšlių dėžėje rastas sprogmenų diržas tyrėjus skatino manyti, kad S.Abdeslamas nevykdė gautų įsakymų susisprogdinti ir pabėgo.

Laukia policijos apklausa

26-mečio S.Abdeslamo brolis Barhimas susisprogdino priešais restoraną per Paryžiaus atakas. Manoma, kad S.Abdeslamas buvo radikalizuotas, kai kalėjime susipažino su teroristinio tinklo vadeiva Abdelhamidu Abaaoudu.

Sutvarkius kulkos žaizdą S.Abdeslamas buvo išleistas iš ligoninės ir dabar bus apklausiamas policijos. Jį taip pat ruošiamasi kuo greičiau išduoti Prancūzijai.

Belgijos federalinis prokuroras Ericas van der Syptas teigė, kad S.Abdeslamas Molenbeke esančiame bute galėjo slėptis kelias savaites ar net ištisus mėnesius.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as perspėjo, kad suimtų įtariamųjų skaičius tik daugės valdžiai stengiantis sunaikinti Paryžiaus atakas suplanavusių teroristų tinklą, kuris, atrodo, buvo gerokai didesnis, nei manyta anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.