Ukrainos advokatą J. Grabovskį nužudė specialiosios pajėgos

Ankstyvą kovą pagrobtas ir prieš dvi savaites negyvas rastas Ukrainos gynybos advokatas Jurijus Grabovskis greičiausiai buvo nužudytas specialiųjų pajėgų. Įtariamą Rusijos žvalgą Aleksandrą Aleksandrovą gynęs advokatas tapo dar vienu žiauriu įrodymu, kad buvusiose sovietinėse valstybėse įstatymų laikymamsis dažnai kainuoja net ir gyvybę, rašo „The Daily Beast“.

Prieštaringai vertinamus žmones ginantys advokatai dažnai yra nužudomi buvusiose sovietinėse valstybėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prieštaringai vertinamus žmones ginantys advokatai dažnai yra nužudomi buvusiose sovietinėse valstybėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įtariamą Rusijos žvalgą A.Aleksandrovą gynęs Ukrainos advokatas J.Grabovskis greičiausiai buvo nužudytas specialiųjų pajėgų.<br>„Facebook“ nuotr.
Įtariamą Rusijos žvalgą A.Aleksandrovą gynęs Ukrainos advokatas J.Grabovskis greičiausiai buvo nužudytas specialiųjų pajėgų.<br>„Facebook“ nuotr.
J.Grabovskis buvo didžiai gerbiamas Ukrainos advokatas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Grabovskis buvo didžiai gerbiamas Ukrainos advokatas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Grabovskis tvirtai tikėjo žmogaus teisėmis ir buvo pasirengęs ginti visus žmones, kuo bebūtų jie kaltinami.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
J.Grabovskis tvirtai tikėjo žmogaus teisėmis ir buvo pasirengęs ginti visus žmones, kuo bebūtų jie kaltinami.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 8:34 PM, atnaujinta May 30, 2017, 6:36 AM

Didžiau gerbiamas Ukrainos advokatas J.Grabovskis visados imdavosi pačių sunkiausių bylų ir panašu, kad nusprendęs ginti įtariamą Rusijos žvalgybos pareigūną jis už tai sumokėjo savo paties gyvybe.

„Stebiuosi, kad manęs dar niekas nenužudė“, – dažnai savo draugams ir kolegoms kartodavo J.Grabovskis.

Charizmatiškas advokatas

Tačiau niekas į charizmatiškojo advokato žodžius rimtai nežiūrėjo ir niekas jam nesiūlė nusisamdyti sargybinių. Žydiškos kilmės ir savo homoseksualumo neslėpęs J.Grabovkis visados turėjo gerą humoro jausmą ir mėgdavo juokauti, net kai jį supdavo didelė įtampa.

Advokatas taip pat visų buvo žinomas dėl aprangos stiliaus, brangių kostiumų ir kokybiškų kvepalų. Jis taip pat mėgdavo kartu su draugais restoranuose rūkyti kaljaną, vairuoti prabangų automobilį ir visados tvarkingai susidėlioti savo dokumentus.

Vietoje vizitinių kortelių, J.Grabovskis savo draugams dalindavo degtukų dėžutes ant kurių buvo pavaizduotas pats advokatas, rankose laikantis mažą tigrą.

Tačiau gavę liūdnas žinias 43-mečio advokato artimieji galų gale suprato, kokia rizikinga buvo J.Grabovskio profesija.

Žiauriai nukankintas ir nužudytas

Tyrėjai praėjusį mėnesį pranešė, kad kažkas J.Grabovskį pagrobė, jį apsvaigino, vaizdo įraše iš jo išsityčiojo, sudaužė jam kaukolę, nudegino pirštų galus, jam šovė į šoną ir į galvą, o galiausiai užkasė jo kūną purve fermoje, esančioje tarp Odesos ir Kijevo.

Nužudymą tyrę kariuomenės prokurorai manė, kad būtent paskutinė J.Grabovskio byla nulėmė, kad jį žiauriai nukankino ir nušovė. Advokatas gynė A.Aleksandrovą, įtariamą Maskvos užsienio žvalgybos pajėgų narį, kuris pernai gegužę buvo sulaikytas rytų Ukrainoje.

Ukrainos prokurorai teigė, kad A.Aleksandrovas vykdė karinę misiją ir kovojo kartu su separatistų grupuotėmis šalies rytuose.

Maskva tikino, kad J.Grabovskio klientas iki prisijungdamas prie separatistų buvo atsistatydinęs ir pareigų. Kokie bebūtų faktai, advokatas manė, kad A.Aleksandrovą vis dėlto reikėjo ginti teisme.

„Mūsų kolegos yra puolami ir žudomi vienas po kito, – šnekėjo Ukrainos nacionalinės advokatų asociacijos vadovė Lidija Izovitova. – J.Grabovskio nužudymas aiškiai buvo suplanuotas ir įvykdytas profesionalų. Išsiaiškinti, kas iš tiesų nutiko J.Grabovskiui skatina mūsų orumas“.

Biure elgėsi keistai

Charizmatiškojo advokato draugai – gynybos advokatai vykdantys atskirą, nepriklausomą bylos tyrimą – pasakojo, kad J.Grabovskis buvo pagrobtas kovo 5 dieną po to, kai prisiregistravo patogiame keturių žvaigždučių Arkadijos viešbutyje Odesoje.

Manoma, kad būtent tą dieną ir įvyko pagrobimas. Kitą dieną jis trumpai pasirodė biure Kijeve, tačiau tyrėjai buvo įsitikinę, kad jam tuo metu jau grasino jo pagrobėjai. Jo kolegos prisiminė, kad tą dieną biure jis atrodė be vietos ir elgėsi keistai.

Net neatkreipęs dėmesio į kolegų pasisveikinimus, advokatas nuskubėjo prie savo seifo, pasiėmė dokumentus bei brangius daiktus ir išskubėjo iš biuro palikęs atviras seifo duris.

Šio įvykio metu advokatą sekė į ketvirtą dešimtį įkopęs, darbuotojams nepažįstamas žmogus.

„Tai buvo labai neįprasta, nes J.Grabovskis niekados neskubėdavo, – teigė advokato asmeninis padėjėjas Bagdanas. – Jis buvo savimi pasitikintis vyras, kuris viską darė laiku ir turėjo labai stiprų charakterį“.

Pernai pavardės atskleisti nenorėjęs, teisės studijas baigęs 23-metis Bagdanas pradėjo dirbti pas gerą reputaciją turintį advokatą J.Grabovskį. Deja, daug išmokti norėjusiam jaunuoliui praėjusią savaitę morge teko atpažinti savo viršininko kūną.

„Žudomi vienas po kito“

Buvusiose sovietinėse valstybėse advokatai dažnai yra žudomi. Rusijoje 2000-2014 metais buvo nužudyti net 70 gynybos advokatų. Mintis, kad Rusijos arba Ukrainos specialiosios pajėgos galėjo įsakyti J.Grabovskio nužudymą privertė advokato draugą Denisą Čižovą drebėti iš baimės.

„Paskutinį kartą, kai kartu su juo rūkiau kovo 4 dieną jis man sakė, kad keliaus į Odesą kelioms dienoms ir tada vėl su manimi susitiks kovo 7 dienos rytą“, – atviravo D.Čižovas.

Taip pat su A.Aleksandrovo byla dirbusi J.Grabovskio partnerė-advokatė Oksana Solokovskaja pradėjo bijoti dėl savo gyvybės.

„Aš vis dar esu šoke. Vykstant teismo procesui mes dažnai gaudavome grasinimų iš anoniminių šaltinių bei Ukrainos teisėsaugos, – bylojo į „The Daily Beast“ interviu su sargybiniu atėjusi O.Solokovskaja. – Mus kaltino, kad gynėme Rusijos teroristus“.

Pasak J.Grabovskio draugo Igoro Čerezovo, kovo 4 dienos vakarą advokato automobilis sugedo 167 kilometrai nuo Odesos. Advokatas paprašė, kad jo automobilį nutemptų atgal į Kijevą ir dėl to būtent tuo metu buvo galima tvirtai pasakyti, kurioje vietoje ir kuriuo metu jis buvo.

„Mums pavyko surasti žmogų dirbantį parduotuvės padėjėju, kuris matė J.Grabovskį“, – teigė I.Čerezovas.

Vertė pripažinti klaidą

Kovo 5 dieną J.Grabovskis prisiregistravo Arkadijos viešbutyje Odesoje, tačiau viešbučio administratorius atsisakė atskleisti, kada tiksliai advokatas atvyko. Trys dienos po J.Grabovskio dingimo policijos pareigūnai Arkadijos viešbutyje rado jo lagaminus.

„J.Grabovskio pagrobėjai jį apsvaigino privačiame bute Odesoje, – nurodė I.Čerezovas, kuris dabar atstovauja Izraelyje gyvenančios nužudytojo advokato sesers interesus. – Jie užlaužė jo rankas už nugaros ir privertė jį pasakyti, kad buvo klaida ginti Rusijos žvalgybos kareivį“.

Dar vienas nepriklausomas tyrėjas Odesos advokatas Vladimiras Pasečnikas atidžiai sekė keistą J.Grabovskio veiklą socialiniame tinkle „Facebook“.

„Aš tikiu, kad tą kartą, kai J.Grabovskis prisijungė prie „Facebook“ sugedus jo automobilis, tai buvo paskutinis kartas, kai savo paskyra naudojosi būtent jis“, – svarstė V.Pasečnikas.

Visas gyvenimas – darbe

J.Grabovskis neturėjo tėvų arba jokių artimų giminaičių, todėl darbas jam tapo svarbiausiu dalyku jo gyvenime. Paskutinėmis savo gyvenimo dienomis advokatas tvarkėsi su maždaug tuzinu teisinių bylų ir buvo vienas labiausiai gerbiamų gynybos advokatų visoje Ukrainoje.

Visa advokato biuro siena buvo nukabinta garbės laiškais ir medaliais. J.Grabovskis giliai tikėjo žmogaus teisėmis ir siūlė savo paslaugas visiems, kas jie bebūtų – Rusijos žvalgybininkai, separatistai ar Ukrainos radikalai.

Pernai rudenį jis gynė vieną Ukrainos partijos „Svoboda“ nacionalistą, kuris buvo kaltinamas susprogdinęs granatą priešais parlamentą.

J.Grabovskio pagrobėjai advokatą privertė vaizdo įrašė pasakyti, kad jis teisme daugiau nebegins savo kliento A.Aleksandrovo. Vaizdo įrašas buvo paviešintas šią savaitę kariuomenės prokurorų. Vienas iš sulaikytų asmenų buvo atsakingas už įrašo filmavimą, kuriame galima buvo girdėti, kaip tardytojas advokatui du kartus liepė atsisakyti bylos.

„Byla buvo klaida“, – įraše buvo galima išgirsti lėtai kalbėjusį J.Grabovskį.

„Vaizdo įraše aiškiai matėsi, kad J.Grabovskis buvo smarkiai apsvaigintas: jo akys merkėsi, ant jo kaktos buvo prakaito, – sakė I.Čerezovas. – Be to, turint galvoje, kad jis buvo didelis estetas, jis niekados nebūtų sutikęs pasirodyti priešais kamerą dėvėdamas vien tik marškinėlius“.

Liūdna realybė yra ta, kad žuvus vienam gynybos advokatui, jo vietą užima kitas. Kitą savaitę įtariamas Rusijos žvalgas A.Aleksandrovas turės naują advokatą – Valentiną Rybkiną.

„Aš turiu grupę pavadintą „Odisėja“ ir mes giname rusus, kurie kaltinami dalyvavimu kariniuose veiksmuose ir teroristiniais veiksmais Ukrainoje“, – aiškino V.Rybkinas.

Advokatai – smurto aukos

Ukrainos gynybos advokatų bendruomenė bando drąsiai reaguoti į kolegos nužudymą, tačiau tai toli gražu nėra pirmas kartas, kai prieštaringai vertinamų klientų advokatai tapo smurto aukomis.

Išpuoliai prieš gynybos advokatus, kurie dirbo su panašiomis bylomis kaip ir J.Grabovskis nuolatos eina vienas po kito. Praėjusią savaitę nežinomas asmuo automatu apšaudė vadinamojo „deimantinio prokuroro“ Vladimiro Šapakino advokato Pavelo Nasadčuko automobilį.

Dar prieš kelias savaites kitas garsus gynybos advokatas Viktoras Loiko buvo rastas nužudytas savo bute Charkovo mieste.

Odesos regiono advokatūros vadovas Josifas Bronzas labai piktai sureagavo į pasklidusius gandus ir spėliojimus kai kuriuose Ukrainos pranešimuose, kad J.Grabovskis galėjo tapti blogai pasirinkto homoseksualaus partnerio auka.

„Nužudymas atrodo daugiau kaip specialiųjų pajėgų operacija, o valstybė nesugebanti apginti nuolatos opozicinį vaidmenį užimančių advokatų turi didelių problemų, – šnekėjo J.Bronzas, taip pat paminėjęs, kad tai suteikia visus reikiamus įrankius Kremliaus propagandai. – Aš mačiau, kad po nužudymo Rusijos žinių pranešimai stengėsi kiek išgalėdami diskredituoti Ukrainą“.

Praėjusio šeštadienio vakarą prieš J.Grabovskio laidotuves tyrėjai nutekino vardus ir nuotraukas dviejų suimtų įtariamųjų. 19 ir 26 metų vyrai buvo apibūdinti, kaip sportiški „pleibojai“.

Teisėsaugą kontroliuoja mafija

Kad suklaidintų teisėsaugą, pareigūnus ir tyrėjus, vyresnis įtariamasis iš Odesos nuskrido į Šarm el Šeichą Egipte su J.Grabovskio mobiliuoju telefonu, iš kurio paplūdimio nuotraukas įkėlė į advokato socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą.

Kariuomenės prokurorai pranešė žurnalistams, kad abu įtariamieji turėjo stebėtinai gerą parengimą ir taip pat leido žinoti, kad dar buvo keturi kiti vyrai, kurie buvo įtariami J.Grabovskio pagrobimu ir nužudymu.

Ukrainos vyriausiasis kariuomenės prokuroras Anatolijus Matiosas tvirtino, kad jis buvo visiškai įsitikinęs, jog J.Grabovskį nužudė arba Rusijos, arba Ukrainos specialiosios pajėgos. A.Matiosas pažadėjo surasti ir nubausti tikrąjį nužudymo planuotoją ir kaltininką, „kokias pareigas jis beužimtų“.

„Aš netikiu, kad tai buvo atsitiktinė žmogžudystė, – teigė O.Sokolovskaya. – Tai be abejonės susiję su byla, su kuria dirbome“.

Odesos rotušės pareigūnas Aleksandras Borovikas atskleidė, kad jo nestebintų, jei paaiškėtų, jog su J.Grabovskio nužudymu buvo susijusi vietinė teisėsauga.

„Kaip ir Čikagoje prieš šimtą metų, šiandien Odesoje policiją, prokurorus ir slaptąsias pajėgas kontroliuoja mafija, – bylojo A.Borovikas. – Odesa – labai pavojingas miestas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.