Po Lietuvos pagalbos Basirui – netikėta reakcija pasaulyje

Socialiniame tinkle „Facebook“ sklinda vaizdo įrašas, kuriame afganas Abdulas Basiras Yoususi pasitinkamas Lietuvoje. Anglų kalba sukurtas vaizdo įrašas pasakoja Basiro istoriją nuo tos akimirkos, kai jis išplatino savo prieglobsčio prašymą internete.

Basiras ne vienerius metus padėjo Lietuvos kariams Afganistane.<br>M.Kulbio nuotr.
Basiras ne vienerius metus padėjo Lietuvos kariams Afganistane.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 2:23 PM, atnaujinta May 29, 2017, 3:55 PM

Įrašą publikavo AJ+ („Al Jazeera Media Network“), kuri vien „Facebook“ paskyroje turi daugiau nei 4 mln. sekėjų. Vaizdo įrašo pabaigoje primenama, kad A.B.Yoususi – ne vienintelis kariams padėjęs afganas. Nemažai jų šiuo metu prašo JAV ir kitų valstybių prieglobsčio. 

Socialinių tinklų vartotojai, pamatę šį vaizdo įrašą, negailėjo Lietuvai gerų žodžių. „Mano nuomone, jis buvo Lietuvos kariuomenės dalimi, rizikavo savo gyvybe talkindamas kariams. Labai džiaugiuosi, kad šalis tai pripažino, ir tikiuosi, kad netrukus jo šeima galės atkeliauti pas jį“, – feisbuke rašė Amiras. 

„Bravo Lietuva!“ – komentavo kitas socialinio tinklo vartotojas Edas. 

„Pagaliau! Bent jau Europos šalys žengė šį žingsnį. Deja, viskas, ką daro JAV, yra tik kalbos, bet patys tokių veiksmų nesiima“, – apmaudo neslėpė Jawadas. 

„Labai svarbu mokėti kalbą. Mokykitės kalbų ir gali įvykti stebuklas. Mokykitės tokių, kurios nėra labai populiarios. Ši istorija tikrai įkvepianti“, – teigė Romana. 

Kiti socialinių tinklų vartotojai taip pat neslėpė susižavėjimo A.B.Yoususi istorija. Komentuodami vaizdo įrašą jie rašė: „Nuostabu! Bravo! Šaunuoliai!“

Vos atvykęs į tarptautinį Vilniaus oro uostą A.B.Yoususi lietuviškai padėkojo už jam suteiktą prieglobstį. Tai jam pavyko pasiekti išplatinus vaizdo įrašą, kuriame jis, dar būdamas Graikijos–Makedonijos pasienyje, kreipėsi į Lietuvos prezidentę prašydamas jam padėti.

A.B.Yoususi ne vienerius metus talkino Lietuvos kariams Afganistane, buvo jų vertėjas. Vyras tikino ne kartą prašęs Graikijos valdžios institucijų būti pervežamas į Lietuvą, tačiau vis gaudavo neigiamą atsakymą, nepaisant to, jog moka lietuvių kalbą ir anksčiau padėjo lietuvių kariams.

Pasak afganistaniečio, iš Goro provincijos pasitraukus lietuvių kariams, ten atėjo Talibano ir „Islamo valstybės“ žmonės. A.B.Yoususi iš jų sulaukė grasinimų mirtimi už tai, kad padėjo užsieniečiams.

Lietuvai suteikus prieglobstį Basirui jis apgyvendintas pabėgėlių priėmimo centre Rukloje. Vyras tikisi, jog po kurio laiko į Lietuvą galės atvykti ir jo žmona su dukra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.