Žuvusį Talibano vadą pakeis kiti

Amerikiečiams pavyko nukauti aukščiausiąjį Talibano lyderį mulą Akhtarą Mansourą. Bet į jo vietą tikriausiai stos kiti vadai, o dėl taikos derybų su šia grupuote tartis bus lygiai taip pat sunku.

A.Mansouras nužudytas savaitgalį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Mansouras nužudytas savaitgalį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 24, 2016, 7:48 AM, atnaujinta May 24, 2017, 12:10 PM

Islamistų grupuotės Afganistane vadeiva savaitgalį žuvo per JAV bepiločio lėktuvo ataką.

Iš pradžių ši žinia buvo sutikta santūriai, nes pranešimai apie Talibano lyderių žūtį dažnai nepasitvirtina.

Bet savaitgalį A.Mansouro mirtį patvirtino įvairios Afganistano ir JAV valdžios institucijos. O pačiam oro antpuoliui, per kurį nukautas vadeiva, leidimą davė JAV prezidentas Barackas Obama.

„A.Mansouras kėlė grėsmę JAV kariams, civiliams afganams ir afganų saugumo pajėgoms“, – sekmadienį aiškino JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry.

JAV prezidentas patvirtino, kad A.Mansouro žūtis yra svarbus žingsnis kovoje su Talibanu. „Oro antpuolis aiškiai parodo visiems prieš JAV nusiteikusiems ekstremistams, kad mes apginsime savo sąjungininkus“, – kalbėjo B.Obama.

Pernai liepą paaiškėjus, kad Talibano įkūrėjas mula Mohammedas Omaras mirė prieš dvejus metus, A.Mansouras buvo oficialiai paskirtas grupuotės vadovu.

Pernai rugsėjį Talibanas buvo trumpam užėmęs strateginę reikšmę turintį Kundūzą šalies šiaurėje. Talibai taip pat kontroliuoja beveik visą pietinę Hilmendo provinciją, kur gaminama daug opijaus.

Talibano lyderis taip pat buvo žinomas dėl savo pasipriešinimo taikos deryboms. Bet jo pašalinimas tikriausiai situacijos iš esmės nepakeis.

Analitikų nuomone, A.Mansouro mirtis gali paskatinti Talibano kovotojus demonstruoti, kad jie vis dar gali tęsti agresyvią kovą.

„Karas vyko ilgai. Talibanas turi daug lyderių ir gali veikti be vieno ryškaus vadovo. Patarčiau nieko nesitikėti“, – sakė strateginių tyrimų centro „Brookings Institution“ ekspertas Michaelis O’Hanlonas.

Dabar į grupuotės lyderio vardą gali pretenduoti du neseniai A.Mansouro pavaduotojais paskirti talibai – įtakingas religinis lyderis Haibatullah Akhundzada ir karo vadas Sirajuddinas Haqqani.

Be to, kai kurie Talibano vadai lyderio poste norėtų matyti grupuotės įkūrėjo M.Omaro sūnų mulą Yakoubą, nors jis laikomas jaunu ir nepatyrusiu. (BNS, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.