Filipinų prezidentas ėmėsi nusikaltėlių „valymo“

Žiaurią kovą su nusikalstamumu žadėjęs Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte per mėnesį anapilin pasiuntė 400 žmonių. Nors žmogaus teisių aktyvistai skambina pavojaus varpais, jis trauktis neketina.

R.Duterte tiki: taktika veiksminga.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Duterte tiki: taktika veiksminga.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Duterte tiki: taktika veiksminga.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Duterte tiki: taktika veiksminga.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP ir „Lietuvos rytas“

Aug 8, 2016, 2:03 PM, atnaujinta May 16, 2017, 1:03 PM

Kai R.Duterte laimėjo gegužę vykusius Filipinų prezidento rinkimus, jis pažadėjo paskelbti karą nusikalstamumui ir žudyti įtariamus nusikaltėlius.

71 metų politikas prisiekė išnaikinti narkotikų prekeivius ir ragino filipiniečius išžudyti visus narkomanus.

„Tie kalės vaikai žudo mūsų atžalas, – apie narkotikų prekeivius kalbėjo jis. – Perspėju jus, neužsiimkite narkotikų verslu, net jeigu esate policininkas, nes aš jus tikrai nužudysiu.“

Nors tokie jo pareiškimai šiurpino žmogaus teisių gynėjus, didelė dalis visuomenės jo politiką palaikė, mat žmonės sakė esantys pavargę nuo šalyje nesiliaujančių nusikaltimų.

R.Duterte netrukus ėmė savo pažadus vykdyti. O kai buvo pranešta apie daugiau nei 400 nužudytų žmonių, žmogaus teisių aktyvistai susiėmė už galvos.

Tačiau pats R.Duterte tvirtino, kad jo pasirinkta kovos su nusikalstamumu taktika pasiteisino, o žmonės žūva per susišaudymus su policija. Prezidentas pažadėjo, kad jei kas nors buvo nužudytas „neteisėtai“, šalies valdžia tai ištirs.

„Jie tikrai šaudė į policijos pareigūnus. Aš tai žinau“, – sakė R.Duterte.

Tačiau vėliau savo žodžius pamiršo ir tikino esąs priverstas tęsti pradėtus darbus – toliau žudyti įtariamus narkotikų prekeivius ir į nelegalią prekybą įsivėlusius politikus.

„Jūs tikrai turite būti nužudyti. Pasižiūrėkite, ką darote Filipinams, manote, kad turėčiau jums atleisti? – nusikaltėliams aiškino R.Duterte lankydamasis policijos nuovados pareigūno, kuris buvo pašautas tariamo narkotikų prekeivio, ligoninės palatoje. – Mano įsakymas yra jus nušauti ir man visai nerūpi žmogaus teisės, patikėkite manimi.“

Filipinų prezidento užmojai platūs – gyventojams jis pažadėjo per pusmetį išspręsti šalį kankinančią narkotikų problemą.

Be jau minėtų daugiau nei 400 žuvusių, jo nurodymu sulaikyti daugiau nei 4,4 tūkst. asmenų.

Tai ne juokais išgąsdino dalį narkotikus vartojančių ir pardavinėjančių asmenų. Maždaug pusė milijono jų patys pasidavė policijai. Priklausomybę nuo narkotikų turintiems ir pasidavusiems asmenims R.Duterte pažadėjo pastatyti reabilitacijos centrus.

Tačiau teisės ekspertas Jose Manuelis Diokno tvirtino, kad R.Duterte „įtariamųjų šaudymo“ politika teisiškai mažų mažiausiai abejotina. Esą šalies teisinėje sistemoje įtvirtinti kovos su nusikalstamumu būdai vis dėlto nesuteikia jų vykdytojams „nežabotos laisvės“.

Buvusi vyriausybės Žmogaus teisių komisijos vadovė Leila de Lina tikino palaikanti kovą su nusikalstamumu, tačiau pasisakanti prieš masines žudynes.

„Reikia kitaip kovoti su nusikaltėliais. Žudymai galiausiai baigiasi nužmogėjimu.

Negalime kariauti su narkotikų prekeiviais jų pačių metodais“, – sakė L.de Lina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.