Turkija baiminasi kurdų: atleido 24 merus

Visose savivaldybėse paskirti nauji pareigūnai.

Turkijoje tęsiasi „valymas“, pradėtas po nepavykusio pučo nuversti valdžią.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Turkijoje tęsiasi „valymas“, pradėtas po nepavykusio pučo nuversti valdžią.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-12 09:47, atnaujinta 2017-05-13 09:30

Pietryčių regione išsidėsčiusioms 24 savivaldybėms vadovavo vietiniai prokurdiškos opozicinės Liaudies demokratinės partijos (HDP) nariai. Tai trečia didžiausia partija šalies parlamente.

Visose savivaldybėse paskirti nauji pareigūnai.

Sekmadienį minėdamas musulmonų šventę „Eid al Adha“, Turkijos prezidentas sakė, kad nuo nepavykusio karinio perversmo liepą Kurdistano darbininkų partija (PKK), tris dešimtmečius vykdanti sukilimą dėl kurdų autonomijos teisės, bandė didinti atakų mastą. Anot R.T.Erdogano, tikslas buvo sužlugdyti Turkijos kariuomenės operacijas Sirijoje.

„Jokia demokratinė valstybė negali ir neleis merams ir parlamentarams tiekti savivaldybėms lėšų, kad šios finansuotų teroristines organizacijas“, – pasisakydamas apie merų atleidimus, „Twitter“ paskyroje rašė gynybos ministras Bekiras Bozdagas“.

Po karinio perversmo prezidentas pradėjo valymą, kurio taikiniu tapo JAV įsikūrusio islamistų pamokslininko Fethullah Guleno šalininkai. Ankara pamokslininką kaltina perversmo sumanymu.

Sekmadienį vyriausybė iš pareigų taip pat pašalino keturių kitų savivaldybių merus. Dėl įtariamų ryšių su F.Gulenu atleisti trys merai iš valdančiosios AK partijos ir vienas iš Nacionalistų judėjimo partijos (MHP). Turkijoje dėl įtariamų ryšių su F.Gulenu sulaikyta beveik 40 tūkst. žmonių. Tarp jų ir mokytojai, žurnalistai, kariai, verslininkai bei advokatai. Iš pareigų nušalinta dešimtys tūkstančių valdžios pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.