Dėl žūčių Sirijoje – aršūs JAV ir Rusijos ginčai

Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje Rusija buvo tiesiogiai apkaltinta vykdant karo nusikaltimais Sirijoje. Maskva toliau vykdo vienus intensyviausių per penkmetį antskrydžių, tačiau neigia, kad žūva civiliai.

Rusijos ir Sirijos režimo vykdomi antskrydžiai niokoja gyvenamuosius Alepo rajonus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos ir Sirijos režimo vykdomi antskrydžiai niokoja gyvenamuosius Alepo rajonus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, BBC, AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 27, 2016, 10:35 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:02 PM

Trapios paliaubos Sirijoje truko vos keletą dienų. O ir jų metu netrūko susišaudymų ir kitų incidentų, tad nieko nuostabaus, kad trapus susitarimas dėl ugnies nutraukimo netruko subyrėti.

Praėjusios savaitės pabaigoje ant Alepo vėl krito bombos, kurias, kaip manoma,mėtė Sirijos režimo ir Rusijos pajėgos. Būtent dėl to Maskva pateko į Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir JAV kritikos ugnį.

Ragino įvardyti kaltuosius

Nors Rusija oficialiai teigia norinti prisidėti prie karo Sirijoje pabaigos ir būtent todėl remianti šalies prezidento Basharo al-Assado režimą, ji kaltinama siekiant priešingų tikslų.

Maskva sukritikuota po to, kai su Sirijos karo lėktuvais atakavo Alepo miestą ir surengė vieną intensyviausių bombardavimų per šį ilgiau nei penkerius metus besitęsiantį karą.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Samantha Power per neeilinį Saugumo Tarybos posėdį sekmadienį apkaltino Maskvą „barbariškumu“.

„Užuot siekę taikos, Rusija ir B.al-Assadas kariauja, – sakė ambasadorė. – Veiksmai, kuriuos Rusija remia ir vykdo, nėra kova su terorizmu. Tai yra barbariškumas. Užuot užtikrinusios taiką, Rusija ir Sirijos vyriausybė tęsia karą. Jos turėtų gelbėti žmonių gyvybę, tačiau bombarduoja civilius ir ligonines.“

S.Power neeiliniame JT Saugumo Tarybos posėdyje paragino šalis „turėti drąsos pasakyti, kas yra atsakingas, ir sutartinai paraginti Rusiją stabdyti savo veiksmus“.

Kaltino karo nusikaltimais

Prieš savaitę į Alepą vykęs humanitarinis konvojus su 31 sunkvežimiu buvo beveik visiškai sunaikintas. Žuvo dvi dešimtys civilių.

Dėl šio incidento JAV apkaltino Rusiją, nes buvo įsitikinusios, kad sunkvežimius atakavo rusų lėktuvas. Tą patį pakartojo ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas. Rusija tokius kaltinimus atmeta.

Negana to, per antskrydžius sukilėlių kontroliuojamame Alepe nuo ketvirtadienio žuvo daugiau nei 120 žmonių, kai Damasko pajėgos paskelbė pradedančios operaciją šiam rytiniam miestui susigrąžinti.

Neapsikentusios dėl tokių Sirijos vyriausybės ir Rusijos veiksmų JT Saugumo Tarybos narės pareiškė, kad Alepe vykdomi karo nusikaltimai.

Būtent šiuos žodžius ištarė Prancūzijos pasiuntinys François Delattre’as ir paragino imtis veiksmų, kad už žiaurumus atsakingi asmenys neliktų nenubausti.

Jungtinės Karalystės ambasadorius JT kalbėjo apie „naują pragarą“ civiliams sirams.

Šio pragaro vartus, anot diplomato, atvėrė bombos bunkeriams griauti ir modernesnė ginkluotė, kuri naudojama per antskrydžius, niokojančius gyvenamuosius rajonus.

„Sunku paneigti, kad Rusija bendradarbiauja su Sirijos režimu vykdant karo nusikaltimus“, – sakė britas Matthew Rycroftas.

Taikos užtikrinti neįmanoma

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paragino didžiąsias pasaulio valstybes „labiau stengtis, kad būtų padarytas galas košmarui Sirijoje“, kuris jau nusinešė daugiau nei 300 tūkst. žmonių gyvybę ir privertė milijonus žmonių palikti savo namus.

Tačiau akivaizdu, kad tai padaryti nebus paprasta. Per neeilinę JT Saugumo Tarybos sesiją protestuodami prieš antskrydžius Alepe, JAV, Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės ambasadoriai paliko salę, kai kalbą sakė Sirijos pasiuntinys.

Tuo metu visus jai metamus kaltinimus atmetanti Rusija net atvirai prabilo, kad šiuo metu taika tikrai nebus užtikrinta.

Rusijos pasiuntinys Vitalijus Čiurkinas pripažino, kad dėl pastarosiomis dienomis suintensyvėjusio smurto „taikos įtvirtinimas atrodo praktiškai neįgyvendinama užduotis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.