Irakas reikalauja trauktis Turkijos karius – perspėja dėl karo

Irakas perspėjo Turkiją, kad jei ji nekeis savo veiksmų, šaliai grės karas. Irako ministras pirmininkas reikalavo, kad Turkijos kariai pasitrauktų iš teritorijos šalies šiaurėje, o ambasadoriai Ankaroje ir Bagdade buvo iškviesti pasiaiškinti dėl augančios įtampos.

Irako premjeras H.al-Abadi ragino Turkiją nesikišti į šalies vidinius reikalus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Irako premjeras H.al-Abadi ragino Turkiją nesikišti į šalies vidinius reikalus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Irake yra apie 2 tūkst. Turkijos karių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Irake yra apie 2 tūkst. Turkijos karių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2016, 3:03 PM, atnaujinta May 11, 2017, 9:11 AM

Irako vyriausybė tvirtino, kad niekados į savo teritorija nekvietė Turkijos pajėgų – šiuos karius irakiečiai laiko okupantais. O Irako premjeras Haideris al-Abadi tikino, kad kiekvieną papildomą akimirką Irake liekantys 2 tūkst. turkų karių didina grėsmę, kad kils regioninis konfliktas.

Santykiai tarp Ankaros ir Bagdado blogėja jau kurį laiką iš dalies dėl pusę dešimtmečio besitęsiančio Sirijos pilietinio karo, iš dalies dėl džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) iškilimo, rašo „The Independent“.

Praėjusią savaitę Turkijos parlamentas balsavo už tai, kad dar metus laikytų savo pajėgas Šiaurės Irake. Taip Ankara siekia kovoti prieš „teroristines organizacijas“, kuo Turkija įvardija tiek IV džihadistus, tiek kurdus.

O antradienį Irako parlamentas pasmerkė Turkijos sprendimą.

„Mes Turkijos prašėme daugiau nei vieną kartą, kad ji nesikištų į Irako vidinius reikalus, – trečiadienį kalbėjo H.al-Abadi. – Bijau, kad Turkijos nuotykis gali pavirsti regioniniu karu. Turkijos vyriausybės elgesys yra nepriimtinas. Mes nenorime įsivelti į karinį konfliktą.“

Pasak Turkijos, jos karines pajėgas į Šiaurės Iraką pakvietė kurdų regioninės vyriausybės prezidentas Masoudas Barzani – su juo Ankara palaiko tvirtus ryšius.

Didžioji dalis turkų pajėgų yra karinėje bazėje į šiaurę nuo IV valdomo Mosulo – antro didžiausio miesto Irake. Toje bazėje turkai apmoko kurdų karius ir sunitų kovotojus.

Anot Turkijos ministro pirmininko pavaduotojo Numano Kurtulmuso, karių bazavimasis Šiaurės Irake tapo būtinybe po to, kai 2014 metais IV islamistai užėmė Mosulą.

„Turkijos karių buvimas Irake ir jų operacijos Sirijoje nėra nei okupacija, nei bandymas kištis į šalių vidaus reikalus“, – sakė N.Kurtulmusas.

Mosulą artimiausiu metu ruošiasi atkovoti JAV remiamos Irako pajėgos. Tačiau Turkija perspėjo, kad į jos teritoriją po puolimo pradėtų plūsti pabėgėliai, kurie vėliau keliautų į Europą.

Ankara taip pat nuogąstavo, kad Mosulo sunitų gyventojai gali būti engiami šiitų vyriausybės Bagdade. O dar Turkijai ramybės neduoda situacija Sirijoje, kur su kiekviena pergale prieš teroristinę grupuotę IV stiprėja kurdai – Ankara vieningos kurdų valstybės galimybę vertina kaip didelę grėsmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.