Šiaurės Korėjos branduoliniame poligone užfiksuota veikla kursto nerimą

Naujos Šiaurės Korėjos

Šiaurės Korėja šiemet jau atliko du branduolinius bandymus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja šiemet jau atliko du branduolinius bandymus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2016, 10:47 AM, atnaujinta May 11, 2017, 8:08 AM

Šiaurės Korėja šiemet jau atliko du branduolinius bandymus – sausį ir rugsėjį. Ekspertai sako, kad gavusi atitinkamą Pchenjano įsakymą, komunistinė valstybė bus pasirengusi iškart įvykdyti ir trečią bandymą.

Ankstesni branduoliniai bandymai ir raketų paleidimai dažniausiai sutapdavo su valstybei svarbiomis datomis.

Rugsėjį bandymas buvo atliktas Šiaurės Korėjai minint įkūrimo 68-ąsias metines. Pirmadienį šalis švęs valdančiosios Darbininkų partijos 71-ąjį jubiliejų.

Johnso Hopkinso universiteto JAV ir Korėjos instituto išplatintame pranešime rašoma, kad spalio 1 dienos palydovinės nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėjos šiaurės rytuose esančiame pagrindiniame Pungjė-ri branduoliniame poligone toliau vyksta kažkokia veikla.

„Veikla Šiauriniame tunelyje, kur buvo atliktas rugsėjo 9-osios bandymas, gali būti susijusi su keliais dalykais: galbūt renkami duomenys po to bandymo arba tunelis gali būti ruošiamas naujam bandymui“, – rašoma pranešime.

Taip pat pastebėtas judėjimas aplink Vakarinį bei Pietinį tunelius. Pastarojo kasimas buvo sustabdytas 2012 metais.

Nuo 2006 metų, kai Šiaurės Korėja įvykdė pirmąjį branduolinį bandymą, Jungtinės Tautos šaliai skyrė jau penkis sankcijų paketus. Tačiau tai neišsklaidė Pchenjano branduolinio ginklavimosi ambicijų.

Manoma, kad rugsėjį įvykdyto sprogdinimo galia buvo 10 kilotonų – beveik dvigubai didesnė negu aštuoniais mėnesiais anksčiau Pchenjano įvykdyto bandymo.

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ penktadienį citavo neįvardytą Užsienio reikalų ministerijos pareigūną, kuris išsakė prielaidą, kad Šiaurės Korėja kitą savaitę atliks naują branduolinį bandymą Darbininkų partijos įkūrimo metinių proga.

„Manome, kad Šiaurė pasiruošusi įvykdyti naują branduolinį bandymą – dabar tam reikia tik politinės valios „, – sakė pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.