JAV žada atsaką Rusijai dėl kibernetinių atakų

Jungtinės Valstijos

J.Earnestas tikino, kad atsakas Rusijai bus proporcingas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
J.Earnestas tikino, kad atsakas Rusijai bus proporcingas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-12 08:55, atnaujinta 2017-05-11 01:49

„Žinoma, užtikrinsime, kad mūsų atsakas būtų proporcingas“, – atstovas Joshas Earnestas sakė žurnalistams, skridusiems lėktuvu su prezidentu Baracku Obama.

„Mažai tikėtina, kad mūsų atsakas bus paskelbtas iš anksto“, – pridūrė jis.

Šis perspėjimas Rusijai nuskambėjo likus keturioms savaitėms iki lapkričio 8-ąją vyksiančių rinkimų, per kuriuos paaiškės prezidento demokrato įpėdinis.

Praeitą penktadienį B.Obamos administracija oficialiai apkaltino Rusijos vyriausybę mėginant „kištis“ į Amerikos rinkimų procesą ir pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių, nors nenurodė kada ir kur.

Įtampa tarp abiejų šalių jau anksčiau buvo padidėjusi dėl NATO gynybos priemonių ir stringančių pastangų užbaigti kruviną pilietinį karą Sirijoje.

J.Earnestas pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos pajėgios atsakyti į kibernetines atakas.

„Prezidentas anksčiau yra kalbėjęs apie JAV vyriausybės turimus reikšmingus pajėgumus – tiek ginti mūsų sistemas Jungtinėse Valstijose, tiek vykdyti puolamąsias operacijas kitose šalyse“, – aiškino jis.

Penktadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad JAV žvalgybos bendruomenė yra „įsitikinusi, jog Rusijos vyriausybė nurodė įsilaužti į JAV asmenų ir institucijų, tarp jų ir JAV politinių organizacijų, elektroninio pašto dėžutes“.

Amerikiečių pareiškime sakoma, kad elektroninių laiškų iš įsilaužtų pašto dėžučių paskelbimas „WikiLeaks“ ir kitose interneto svetainėse bei internetinio veikėjo „Guccifer 2.0“ paskelbta informacija „atitinka Rusijos organizuojamų pastangų metodus ir motyvaciją“.

Demokratų kandidatė į prezidento postą Hillary Clinton taip pat apkaltino Rusiją mėginant pakreipti rinkimus jos varžovo respublikono Donaldo Trumpo naudai, kai buvo įvykdyta virtinė įsilaužimų į demokratų elektroninio pašto sistemas.

B.Obamos administracija iki šios atrodė santūriai reaguojanti į elektroninį šnipinėjimą ir kibernetines atakas bei siekianti išvengti kibernetinio karo eskalavimo.

Dažniausiai būna sunku nubrėžti aiškią ribą tarp tradicinio šnipinėjimo – kurį Jungtinės Valstijos irgi vykdo, todėl turi toleruoti atitinkamus savo priešininkų veiksmus – ir visaverčio kibernetinio puolimo.

B.Obamos administracija jau ne kartą perspėjo turinti teisę atsakyti į tokią veiklą visomis jai prieinamomis priemonėmis, neapsiribojant technologiniais veiksmais.

Kai Šiaurės Korėja 2014-aisiais įsilaužė į kino studijos „Sony Pictures“ kompiuterines sistemas, B.Obama atsakė ekonominėmis sankcijomis Pchenjano režimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.