Bangladeše dėl 2005-ųjų sprogdinimo pakartas islamistas

Bangladešo pietinio Kulnos miesto

Automobilis, kuriuo buvo vežamas A.Islamo kūnas, sunkiai brovėsi per žurnalistus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Automobilis, kuriuo buvo vežamas A.Islamo kūnas, sunkiai brovėsi per žurnalistus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Oct 17, 2016, 8:19 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:51 PM

42 metų Asadulas Islamas, uždraustos grupuotės „Jamayetul Mujahideen Bangladesh“ (JMB) lyderis, buvo pakartas dėl savo vaidmens 2005-ųjų sprogdinime, nusinešusiame dviejų teisėjų gyvybes.

Bangladešo pareigūnai kaltina JMB ir dėl liepos 1 dieną sostinės Dakos kavinėje surengto kruvino išpuolio, per kurį žuvo 22 žmonės. Dauguma aukų buvo užsienio turistai.

„Jis buvo pakartas 22 val. 30 min. (19 val. 30 min. Lietuvos laiku) Kulnos kalėjime“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kulnos policijos komisaras Nibhasas Chandra Majhi.

Jis pridūrė, jog aplink kalėjimą buvo sugriežtintas saugumas, kad būtų išvengta galimo smurto proveržio.

A.Islamas, dar žinomas kaip Arifas, buvo vienas iš septynių aukšto rango JMB narių, kurie buvo nuteisti myriop už 2005 metų lapkričio 14 dieną įvykdytą mikroautobuso sprogdinimą, per kurį žuvo du žemesnės instancijos teismo teisėjai. Už šį išpuolį mirties bausmė buvo skirta ir grupuotės įkūrėjui šeichui Abdur Rahmanui.

Šešiems iš šių vyrų, tarp jų Abdur Rahmanui, 2007-ųjų kovą buvo įvykdyta mirties bausmė, kariškių remiamai laikinajai vyriausybei visos šalies mastu vykdant kampaniją prieš islamo ekstremistus.

Arifas buvo nuteistas už akių ir sulaikytas tik 2007 metų liepą. Nuo tada jis kalėjo Kulnos kalėjime. Rugpjūtį šalies Aukščiausiasis Teismas atmetė jo paskutinę apeliaciją.

Mirties bausmė Arifui buvo įvykdyta šalies saugumo pajėgoms vykdant naują kruviną kampaniją prieš islamistus, kuri buvo pradėta po išpuolio kavinėje. Ši ataka smarkiai pakenkė Bangladešo pastangoms kurti nuosaikios musulmoniškos šalies įvaizdį.

Nuo liepos policija nušovė beveik 40 įtariamų ekstremistų, tarp jų naująjį JMB lyderį Tamimą Chowdhury – Bangladeše gimusį Kanados pilietį, kuris, kaip įtariama, buvo žudynių Dakos kavinėje sumanytojas.

Šios kampanijos metu teismai skubos tvarka nagrinėja islamo ekstremistų bylas. Dešimtims jų jau skirti mirties nuosprendžiai, kurių įvykdymo jie laukia kalėjimuose.

N.Chandra Majhi sakė, kad Kulnoje, trečiajame pagal dydį šalies mieste, buvo dislokuoti šimtai policininkų ir elitinio greitojo reagavimo bataliono karių, taip pat buvo blokuoti visi svarbūs keliai, vedantys į kalėjimus. Šių priemonių imtasi siekiant užkirsti kelią bet kokiam galimam smurto proveržiui, sakė policijos komisaras.

Kulnos kalėjimo atstovas AFP sakė, kad Arifas atsisakė prašyti prezidento malonės, nors tai buvo vienintelė galimybė jam išvengti egzekucijos.

„Jamayetul Mujahideen Bangladesh“ dešimtojo dešimtmečio pabaigoje įkūrė Afganistano karuose Talibano pusėje kovoję islamistai. Ši grupuotė siekia, kad musulmoniškame, bet oficialiai sekuliariame Bangladeše, turinčiame 160 mln. gyventojų, būtų įvestas šariatas (islamo teisė).

JMB pavadinimas pirmą kartą garsiai nuskambėjo 2005-ųjų rugpjūčio 17 dieną, kai ši grupuotė surengė daugiau nei 400 nedidelių koordinuotų sprogdinimų 63-jose iš 64-ių Bangladešo apygardų.

Šių sprogdinimų taikiniai daugiausia buvo pasaulietiniai teismai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.