Alepe nebėra vietos mirusiesiems: žuvusiuosius laidoja net kiemuose

Senosios Alepo kapinės užsipildė prieš metus. Naujosios – praėjusią savaitę. Dabar žuvusieji paliekami apsiausto miesto rajono gatvėse, laidojami kiemuose arba plūsta į su užduotimi nesusitvarkančius morgus, skelbia AP.

Rytinių Alepo rajonų kapinės buvo pilnos dar prieš sukilėliams užimant šią teritoriją.<br>AP nuotr.
Rytinių Alepo rajonų kapinės buvo pilnos dar prieš sukilėliams užimant šią teritoriją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 6:32 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:44 AM

Medikai iškovojo dar vieną žemės plotelį laidojimui, bet jame neįmanoma kasti kapų, nes Sirijos režimo pajėgos vis labiau spaudžia sukilėlių kontroliuojamą Rytų Alepo dalį. O bombarduojamiems civiliams mieste lieka vis mažiau vietos.

„Nebeturime, kur dėti mirusiųjų. Net jeigu ir laidotume juos masinėse kapavietėse, neturime mašinų, kurios galėtų iškasti duobes“, – teigė Alepo teismo medicinos departamento vadovas Mohammedas Abu Jaafaras.

Ketverius metus prieš Sirijos režimo pajėgas atsilaikę sukilėliai Rytų Alepe pamažu pralaimi. Pastarąsias dvi savaites vyriausybės bombardavimai pražudė 310 civilių, tarp jų 42 vaikus, ir 220 opozicijos kovotojus.

Vien per praėjusį savaitgalį režimo pajėgos perėmė pusę iki tol sukilėlių kontroliuotų rajonų.

Jungtinių Tautų nepaprastųjų situacijų paramos koordinatorius Stephenas O'Brienas trečiadienį maldavo įleisti gelbėtojus į 275 tūkst. gyventojų turintį Rytų Alepą, kol „jis nepavirto vienomis didžiulėmis kapinėmis“.

Tiesa, kai kuriais atžvilgiais tai jau įvyko. Žuvusiųjų kūnai paliekami pūti gatvėse. Greitosios pagalbos ir gelbėtojų ekipažai negali jų pasiekti, nes į juos taikosi režimo bombardavimai, arba tiesiog nebeturi tam degalų.

Artėjant režimo pajėgoms daugėja ir fronto linijų, prie kurių per pavojinga artintis. Pietiniame rajone gyvenantys žmonės sužinojo apie gretimame griovyje gulintį moters lavoną tik tada, kai jį pradėjo ėsti katės.

„Šio rajono moteris pranešė apie lavoną morgui. Vis dar nežinome, kieno tai lavonas. Prisiekiu Dievu, verkiau. O esu pripratęs prie siaubingų vaizdų“, – pripažino M.Abu Jaafaras.

Rytiniame Alepe baiginėjasi ne tik maisto, bet ir medicininių reikmenų atsargos.

Prieš sausumos pajėgų ataką bombardavimai sunaikino visas paskutines septynias ligonines, dar veikusias apsiaustame rajone.

Ligoninės buvo evakuotos, bet keli išlikę specialistai įkūrė mažus požeminius priežiūros punktus, kur gali suteikti tik esminę pagalbą.

Kai kurie sužeistieji miršta, nes nesulaukia kraujo. Rajono kraujo bankas buvo apšaudytas ir užvėrė duris. Kiti ligoniai po operacijų neištvėrė šalto oro.

„Sužeistųjų yra visur. Bijau, kad eidamas ant jų užminsiu“, – teigė M.Abu Jaafaras.

Medikų punktai ne tik nesusidoroja su ligonių skaičiumi, bet ir nežino, kur dėti neišgyvenusiųjų kūnus.

„Negalime krauti kūnų į krūvas, kad neišduotume, kur slepiame klinikas. Informatorių ir kolaborantų pilna visur“, – teigė gydytojas.

Per pastaruosius ketverius metu Alepo regione buvo nužudyta apie 20 tūkst. gyventojų, 30 proc. iš jų – sukilėlių kontroliuojamose teritorijose.

Rytinių rajonų kapinės buvo pilnos dar prieš sukilėliams užimant šią teritoriją. Tačiau jos ir toliau buvo naudojamos, kol pareigūnai ieškojo kitos vietos laidojimui.

Tačiau dabar ir šios kapinės, kurios buvo subombarduotos šią vasarą, ir dvejos mažesnės kituose rajonuose jau užsipildė.

Sunku ir atpažinti mirusiuosius, kai beveik visa populiacija bėga. Nuo šeštadienio jo morge guli 20 kūnų, čia atvežtų po bėgančių žmonių subombardavimo. Dar 70 lavonų yra neatpažinti nuo anksčiau vykusių aviacijos smūgių.

„Greitosios pagalbos nesusitvarko ir neveikia, tad patys žmonės mėgina būti gelbėtojais“, – tikino M.Abu Jaafaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.