Sirijos prezidentas pareiškė, kad iliuzijų dėl taikos po pergalės Alepe neturi

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas džiūgauja, kad pergalė prieš sukilėlius Alepe – jau ne už kalnų. Lyderis neturi iliuzijų, kad pusę dešimtmečio besitęsiantis konfliktas Sirijoje staiga užsibaigs išstūmus iš miesto paskutinius sukilėlius, tačiau, pasak politiko, tai būtų žingsnis link taikos.

Per interviu su laikraščiu „Al-Watan“ B.al-Assadas tvirtino, kad pergalė Alepe taikos neatneš, tačiau bus žingsnis jos link.<br>lrytas.lt fotomontažas, AFP ir „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Per interviu su laikraščiu „Al-Watan“ B.al-Assadas tvirtino, kad pergalė Alepe taikos neatneš, tačiau bus žingsnis jos link.<br>lrytas.lt fotomontažas, AFP ir „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 1:08 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:51 PM

Alepo senamiesčio netekę sukilėliai prašė penkių dienų paliaubų, kad būtų galima evakuoti civilius. Tačiau B.al-Assadas atmetė bet kokią paliaubų galimybę – jo pajėgos ir toliau tęs puolimą, skelbia BBC.

Paliaubų prašė ir JAV, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Italija, Prancūzija ir Kanada, kad Jungtinės Tautos galėtų į Rytų Alepą atgabenti humanitarinę pagalbą.

Vis dėl to Sirijos prezidentas pareiškė, kad JAV paliaubų reikalavo tik todėl, kad Vašingtono remiami sukilėliai yra sunkioje padėtyje, rašo ELTA.

Tuo metu Vakarai smerkė Siriją ir jos pagrindinę sąjungininkę Rusiją, kad jos tariamai tyčia bombarduoja ligonines bei mokyklas.

„Tiesa, kad Alepo atkovojimas būtų mums pergalė, bet reikia mąstyti realistiškai – karo Sirijoje tai neužbaigs, – interviu su Sirijos laikraščiu „Al-Watan“ sakė B.al-Assadas. – Vis dėlto pergalė bus didelis žingsnis link taikos. Teroristų yra visur. Net po Alepo mes tęsime karą prieš juos.“

Besitęsiant kovoms mieste, likusiuose sukilėlių valdomuose Alepo rajonuose vis dar yra įstrigę dešimtys tūkstančių civilių. Sukilėliai tikino, kad šiems žmonėms iškilęs didelis pavojus ir teigė, kad jie palaikys bet kokią iniciatyvą jiems pagelbėti.

Šiuose rajonuose beveik nebeliko maisto atsargų, o po ilgą laiką besitęsiančio artilerijos bombardavimo nebeveikia ligoninės.

Sirijos vyriausybės pajėgos dabar yra užėmusios maždaug tris ketvirtadalius Rytų Alepo, kurį sukilėliai valdė pastaruosius ketverius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.