Iš Alepo trečiadienį pradedami evakuoti civiliai ir Sirijos sukilėliai

JAV prašo stebėtojų pagalbos

Beveik visą Alepą užėmus Sirijos režimo pajėgoms, iš miesto sutarta evakuoti sukilėlius ir jų valdytose teritorijose gyvenusius civilius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Beveik visą Alepą užėmus Sirijos režimo pajėgoms, iš miesto sutarta evakuoti sukilėlius ir jų valdytose teritorijose gyvenusius civilius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 9:49 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:44 PM

Anot padėtį šalyje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), evakuacija turėjo prasidėti 3 val. Grinvičo (5 val. Lietuvos) laiku, tačiau vėliau jos pradžia buvo atidėta kelioms valandoms, sakė naujienų agentūros AFP korespondentas, esantis mieste.

Šalia padalinto Salahedino rajono pakraščių susirinko apie 20 žalių vyriausybės autobusų. Kai kurie jų atvažiavo antradienio vakare, tačiau grįžo tušti ir vėl buvo pastatyti rajono pakraštyje, sakė žurnalistas.

Sukilėlių pareigūnai, Rusija ir Turkija patvirtino susitarimą, kurį įgyvendinus prezidento Basharo al-Assado režimas užsitikrintų svarią pergalę prieš opozicijos pajėgas, kurios sukilo prieš jį 2011 metais.

Susitarimas buvo priimtas nepaisant pasaulinio pasmerkimo dėl pranešimų apie aukas, tarp kurių buvo ir kelios dešimtys savavališkų egzekucijų, B.al Assadui lojalioms pajėgoms užėmus paskutinę sukilėlių kontroliuotą Alepo teritoriją.

Kelių sukilėlių grupuočių pareigūnai sakė AFP, kad buvo susitarta dėl civilių ir kovotojų išvykimo iš Alepo į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją miesto vakarinėje dalyje.

„Buvo pasiektas susitarimas“, – sakė Yasseras al Youssefas iš sukilėlių grupuotės „Nureddine al Zinki“. Pasak jo, už susitarimą „laidavo“ Rusija ir Turkija.

„Per pirmąjį etapą artimiausiomis valandomis bus evakuoti civiliai ir sužeistieji, o vėliau išvyks kovotojai su savo lengvaisiais ginklais“, – pridūrė jis.

JAV prašo stebėtojų pagalbos

Vašingtonas sakė, kad su juo konsultuotasi nebuvo, tačiau jis sveikina bet kokį sprendimą, kuris užtikrintų Alepo žmonių saugumą.

„Mums daug mažiau rūpi, kas ar kokiu būdu paskelbs ar pasieks paliaubas – daug svarbiau yra tai, kad jos bus paskelbtos ir pasiektos“, – sakė JAV valstybės departamento atstovas Johnas Kirby.

„Net jei tai yra Alepo apsiausties pabaiga, tai nėra Sirijos karo pabaiga“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai susirinkus į neeilinę sesiją aptarti situaciją Alepe, Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas patvirtino, jog buvo sudarytas susitarimas, kad sukilėliai paliks miestą.

JAV ambasadorė Samantha Power nurodė, kad Vašingtonas norįs, jog tarptautiniai stebėtojai prižiūrėtų, kaip vyks evakuacija ir iškėlė susirūpinimą dėl „žmonių, norinčių išvykti, tačiau pagrįstai besibaiminančių, kad jiems pabandžius išvykti, juos gali nušauti gatvėje arba išvežti į vieną iš B.al Assado gulagų“.

Tuo tarpu Turkijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad pagal susitarimą pirmiausia bus evakuoti civiliai, o tada galės pasitraukti sukilėlių grupuotės.

Turkijos vicepremjeras Mehmetas Simsekas socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat rašė, kad Turkija „įkurs palapinių miestelį, kuriame tilps iki 80 tūkst. Sirijos pabėgėlių iš Alepo“.

Vakarų Alepe esantis AFP korespondentas sakė, kad ten nesigirdi jokių kautynių ar bombardavimo garsų nuo antradienio 15 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. SOHR taip pat nurodė, kad ten buvo ramu.

JT ir pagalbos agentūros prašė, kad susitarimu būtų leista evakuoti tūkstančius civilių, įstrigusių sukilėlių teritorijoje.

Po kelias savaites trukusių įnirtingų kovų, B.al-Assadui lojalios pajėgos buvo beveik užėmusios visą Alepą. Tai yra didžiausias smūgis Sirijos sukilėliams per daugiau kaip penkerius metus pilietinio karo.

Skerdynių scenos

JT žmogaus teisių biuras sakė gavęs pranešimų, kad provyriausybinės pajėgos keturiuose rytinės Alepo dalies rajonuose nužudė mažiausiai 82 civilius, tarp jų 11 moterų ir 13 vaikų.

Ženevoje JT žmogaus teisių biuro atstovas Rupertas Colville'is sakė, kad provyriausybinių pajėgų kovotojai kai kuriais atvejais įsiveržė į gyventojų namus ir nužudė ten buvusius žmones, o kitais atvejais bėgančius civilius „gaudė ir žudė vietoje“.

JT „turi blogą nuojautą dėl tų, kas liko tame paskutiniame opozicijos kontroliuojamo rytinio Alepo pragariškame kampelyje“, sakė jis.

Liudininkai Alepe apibūdino sukilėlių kontroliuojamose vietovėse esančias skerdynių scenas. Miesto gatvėse tarp nuolaužų gulėjo lavonai, o nevilties apimti gyventojai sėdėjo ant šaligatvių, neturėdami kur prisiglausti.

Sirijos kariuomenė užėmė daugiau kaip 90 proc. Kažkada sukilėlių kontroliuotų teritorijų rytų Alepe. Praėjusį mėnesį ji pradėjo visuotinį puolimą, siekdama atsikovoti visą miestą.

Kažkada buvęs svarbus kultūrinis ir ekonominis centras, antras pagal dydį Sirijos miestas, Alepas 2012 metais buvo padalintas į dvi dalis: rytinė jo dalis atiteko sukilėliams, o vakarinė – vyriausybės pajėgoms.

„Paskutinė galimybė“

Neaišku, kiek civilių dar yra likę sukilėlių teritorijoje. Apskaičiuota, kad į kitas Alepo dalis nuo Damasko režimo prasiveržimo jau pabėgo apie 130 tūkst. žmonių.

JT humanitarinių operacijų Sirijoje vadovas Janas Egelandas AFP sakė, kad tūkstančiams civilių, tarp kurių yra keli šimtai sužeistųjų, reikia evakuotis ir patekti į saugų prieglobstį.

„Mums reikia pertraukos kovose, tačiau mums taip pat reikia, kad žmonės, padėsiantys organizuoti evakuaciją, patektų vidun“, – sakė jis.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas pareiškė, kad tai yra „paskutinė galimybė išgelbėti gyvybes“ Alepe.

Vyriausybės pajėgų puolimas buvo remiamas sunkiosios artilerijos ugnimi ir oro smūgiais. SOHR nurodė, kad nuo lapkričio vidurio rytų Alepe žuvo mažiausiai 463 civiliai, iš jų 62 vaikai.

Dar 130 žmonių, iš kurių 40 – vaikai, žuvo vakariniuose miesto rajonuose nuo sukilėlių paleistos raketos, nurodė stebėjimo organizacija.

Nuo 2011 metų kovo, kai Sirijoje prasidėjo konfliktas, žuvo daugiau kaip 310 tūkst. žmonių, o daugiau kaip pusė visų gyventojų buvo perkelti – pabėgėliais tapo keli milijonai žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.