Andrejus Karlovas – jau ketvirtas nužudytas Rusijos diplomatas

Pirmadienį Turkijoje nušautas Andrejus Karlovas tapo ketvirtuoju Rusijos diplomatu, nužudytu einant pareigas.

A.Karlovas nušautas pirmadienį Turkijoje.<br>Sputnik nuotr.
A.Karlovas nušautas pirmadienį Turkijoje.<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 10:48 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:30 PM

Pirmuoju nužudytuoju tapo Aleksandras Gribojedovas, diplomatas ir poetas. Jis buvo nužudytas 1829, kai minia šturmavo ir užgrobė diplomatinę atstovybę Teherane.

Šis nužudymas taip pat galėjo sukelti itin rimtų pasekmių, galėjusių pasibaigti netgi karu. Tačiau tuo metu karinis konfliktas nebuvo reikalingas nei Peterburgui, nei Teheranui. Konfliktas buvo užglaistytas. Teheranas kaip atsiprašymą nusiuntė Rusijos imperatoriui 88,7 karatų deimantą.

Antruoju nužudytuoju rusų diplomatu 1923 m. tapo Vaclavas Vorovskis Italijoje. Tų metų rugpjūtį jis atvyko į konferenciją Lozanoje.

V.Vorovskiui pietaujant su kolegomis restorane, prie jų priėjo rusų emigrantas, Šveicarijos pilietis Morisas Kondari ir šovė diplomatui į galvą. Dar dvi kulkas jis paleido į žurnalistą Ivaną Arensą, tačiau jį pavyko išgelbėti diplomato padėjėjui. Tiesa, vėliau M.Kondari išteisino prisiekusiųjų teismas.

Trečiasis nužudytas rusų diplomatas – Piotras Vojkovas. Jis nušautas 1927 metais Varšuvoje. Kaip ppaiškėjo, tai buvo ilgai ir kruopščiai planuotas nužudymas. Jį įvykdė vieno leidinio redaktorius Borisas Koverda. Teismas skyrė žudikui įkalinimą iki gyvos galvos, tačiau po 10 metų jis išėjo iš kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.